Fondy: týden akciových hvězd

Petr Fejtek | 22. 11. 2004 | 8 komentářů
Fondy: týden akciových hvězd
Kratší týden přivedl do fondů jen slabších 175 milionů, přitom 230 získaly fondy peněžního trhu a 55 zajištěné. 170 odplynulo z dluhopisových, ale celých 50 milionů korun přišlo do akciových fondů – že by světélko na konci tunelu?

Neúnavný ISČS Sporoinvest (profil, názory), přestože opět v roli majáku se 130 milióny, neuchránil loďstvo UNIS před dluhopisovým odlivem v čele s ČSOB Kvanto korunovým (profil, názory).
O to víc potěší, že kladnou bilanci zachránily akciové fondy pod vedením ISČS Sporotrendu (profil, názory), který sám získal 36 miliónů korun. Celková bilance podílových fondů členů UNIS je však chudičká, jen 18 miliónů korun. Pokračuje tak stagnační trend posledních měsíců, kdy např. za říjen dosáhly čisté prodeje záporných 300 mil. Kč a majetek vzrostl v o 200 miliónů jen díky kladnému zhodnocení.

Pauza zajištěných

Ani žentour ČSOB-KBC nenamlel za týden tolik, co obvykle: jen 100 miliónů na peněžním trhu (větší polovinu v cizích měnách, zejména slovenských korunách) a 50 v zajištěných fondech. Z nich skoro vše lezlo na Světový strom 2, a to investoři ještě nevěděli, že prodej bude předčasně v pátek 19. ukončen, přestože se měl původně upisovat až do konce listopadu. Prý by však překročil hranici kolem půl miliardy, která je pro řízení fondu optimální (na zajištění se používají opce).
Od příštího týdne tak ČSOB pružně otevře dva nové fondy ČSOB Světový Click+ 15 a ČSOB Reverzní Click 3.

Týden rekordů

Ve zkratce můžeme říci, že jsme "kapitalisticky" důstojně oslavili 15. výročí opuštění socialistických pohádek. Zbytky pohádkářů dostaly nakládačku ve volbách a co předvedla ve čtvrtek 18. listopadu burza, jsme několik let nezažili. Skok PX 50 o víc než 3,5 % pak ještě (sice váhavěji, ale přece jen) dotáhl páteční růst: po deseti a půl letech akcie překonaly magickou hranici 1 000 bodů, čímž PX 50 překonal svou výchozí úroveň z 5. dubna 1994.
Další historické rekordy zlomila koruna vůči dolaru, a k euru se dostala pod 31 Kč. Brutální pád dolaru začíná dělat vrásky nejen Evropanům, ale i Alan Greenspan se zasazuje o posílení domácích úspor, což by pomohlo globální ekonomice k rovnováze.

Naše akcie tedy letos září jako globální supernova a 50% meziroční zisk je až neuvěřitelný. Není tedy divu, že jako druhdy Odyssea Sirény vábí dnes i naše rozumnější investory ISČS Sporotrend (profil, názory) svými ročními 45 % a ING český akciový (profil, názory, koupit) dokonce 54 %! Přivábily dohromady téměř 50 miliónů korun, IKS Balancovaný (profil, názory) s 32% výkonem pak přidal dalších 10 miliónů. Doufejme jen, že nejde o miliónky honící bycha minulých výnosů.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Měly by se spojit AKAT a UNIS do jedné asociace s jednotnými pravidly?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-115
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 11. 2004 12:34, Boucek Antonin

Index PX-50 prorazil v patek tisicovou hranici a HN o tom pisi ve zprave na strane 22, grafem dne na strance 19 je pritom cena ropy Brent. Zpravou na titulni strane je pritom souboj v CSSD o osudu vlady a vichrice na Slovensku. Zkratka a dobre, na prazske burze je boom a nikdo o tom nevi. Uzasne. Mozna neni tak docela pozde jeste neco prikoupit.

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: další odkup od velkých

15. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: další odkup od velkých

Po třech týdnech podobných jako vejce vejci je opět ten čtvrtý s rušivým prvkem. Tím je velký odkup institucionálních investorů, který celou statistiku stáhl pod vodu. Proti 875 milionům... celý článek

Fondy: žádné podstatné změny

8. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: žádné podstatné změny

Mohli bychom zopakovat z minulého týdne – dobrá půlmiliarda. Jen struktura opět přešla do klasického gardu: skoro 400 do peněžáků, přes 200 do zajištěných. Nevycházející součet bilance... celý článek

Fondy: dobrá půlmiliarda

1. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: dobrá půlmiliarda

V uplynulém týdenním kole prohrál UNIS s AKATEM 1 : 8 a když hodnotíme soupeření kategorií, pak – byť jen na body – zvítězily zajištěné nad fondy peněžního trhu. 340 milionů do zajištěných... celý článek

Fondy: se najednou rozjely

25. 10. 2004 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: se najednou rozjely

Do fondů tentokrát přišlo přes 700 milionů korun, ale investici aby člověk lupou pohledal. 730 milionů totiž skončilo ve fondech peněžního trhu a v zajištěných.

Fondy: zase únik institucionálů

18. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase únik institucionálů

Jako obvykle jednou měsíčně stahují svá zbylá aktiva z fondů finanční skupiny, tentokrát miliardu ČSOB a zřejmě už jen zbyteček KB. Jinak setrvalý stav, za řeč stojí opět jen peněžáky... celý článek

Partners Financial Services