Akcie: indexy rostou, rafinérie ztrácejí

Akcie: indexy rostou, rafinérie ztrácejí
Cena ropy výrazně oslabovala i minulý týden a index S&P500 vystoupal na nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Pomohl mu i FED, který pozitivně komentoval vývoj americké ekonomiky. Díky ropě rostly i evropské burzy.

Spojené státy

První den v týdnu hodnoty burzovních indexů nezaznamenaly větší změny. Pod tlakem prodejců se ocitly ropné společnosti vzhledem k poklesu ceny ropy, a tak akcie největší americké rafinerie ConocoPhilips (profil, názory) klesly o 1,8 % a akcie společnosti ChevronTexaco (profil, názory) ztratily 2,2 %. Jinak investoři spíše vyčkávali před úterním zasedáním americké centrální banky, na kterém mělo dojít k rozhodnutí o zvýšení sazeb.

Přestože ta v úterý zvýšila úrokové sazby o 0,25 % na úroveň 2 % a cena ropy výrazněji oslabila, změny indexů opět nevykázaly větší pohyby. Cena ropy ztratila 3,5 % a dostala se na hodnotu 47,37 dolarů za barel, což byla její nejnižší úroveň od 21. září. Cena ropy tak v porovnání s rekordní úrovní 55,67 dolarů klesla o 15 %, což vedlo k dalšímu poklesu cen ropných společností. Německá společnost Infineon Technologies (profil, názory) odhadla, že v odvětví výrobců polovodičů dojde v dalším období kvůli vyšším zásobám a klesajícím cenám ke zpomalení. Akcie firmy Intel (profil, názory) proto klesly o 0,7 % a společnosti Altera Corp (profil, názory) o 1,5 %.

Ani ve středu nebyl patrný větší pohyb hodnot burzovních indexů, mnoho podstatného se tak nedělo. Technologická společnost Cisco Systems (profil, názory) sice dosáhla přepokládané výše zisku, ale snížila výhled pro další období, což způsobilo pokles jejich akcií o více než 6 %.

Čtvrteční seance na Wall Street byla úspěšná, index S&P500 (profil, názory) se dostal závěrečnou hodnotou na nejvyšší úroveň za poslední tři roky na základě pozitivního komentáře od americké centrální banky o vývoji ekonomiky. Burzovní index Dow Jones Industrial Average (profil, názory) posílil o 0,8 %, všeoborový S&P500 o 0,9 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) o 1,3 %. V období mezi roky 2000 až 2002, kdy došlo k výraznému poklesu trhů, měl index S&P500 svůj vrchol 4. ledna 2002 na hodnotě 1172,51. Krátce na to ztratil jednu třetinu a 9.října 2002 spadl na svoji minimální hodnotu v tomto období. Současné výsledky ukazují, že trhům se již podařilo překonat období dlouhodobého poklesu a vrátit se do růstového trendu.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy, nezaznamenaly jejich hodnoty větší změny. Investoři očekávali, že poslední den v týdnu nebude aktivita příliš vysoká.

Evropa

První den v týdnu evropské burzy mírně povyrostly. Díky zvýšení investičního doporučení směřovanému akciím DaimlerChrysler (profil, názory) stoupla tato emise o 1,3 %. Mezi bankami byla v pozornosti investorů Banca Intesa, která zveřejnila výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí. Její zisk byl 465 mil. eur oproti odhadovaným 370 mil. eur, její akcie proto zpevnily o 4,1 %.

Při úterní seanci nenastaly větší změny hodnoty burzovních indexů. Výrazný růst ceny akcií o 10,4 % byl u technologické společnosti Cap Gemini, protože ta vykázala první čtvrtletní vzestup tržeb za poslední dva roky. Dobré výsledky pomohly německé společnosti Heidelbergcement k posílení jejich akcií o 1,6 %.

Uprostřed týdne evropské burzy díky poklesu ceny ropy povyrostly o 0,5 %. Posilovaly akcie těžebních společnost, které byly ovlivněny průmyslovou produkcí v Čině, která se dostala na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce. Předpokládá se, že případné další zvýšení sazeb v Číně nebude tak rychlé, což by mělo zvýšit poptávku po surovinách.

Předposlední den v týdnu posílily evropské burzy o 1 %. Hlavní událostí bylo zveřejnění výsledku hospodaření Deutsche Telekom (profil, názory) za třetí kvartál, jež překonal odhad trhu. Společnost oznámila dividendu ve výši 0,62 eur na akcii, což poslalo cenu akcií o 5 % výše. Tento příznivý vývoj se přelil i na ostatní telekomunikační společností, jejichž akcie začaly růst.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů výše, reagovaly na pozitivní vývoj z předešlého dne v zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů

8. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů

Americké burzy uvítaly Bushovo vítězství v prezidentském klání. Index S&P500 se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od března 2002, cena ropy naopak klesla na svoji nejnižší hodnotu za... celý článek

Akcie: cena ropy pomalu klesala

25. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy pomalu klesala

Ačkoli cena ropy o něco klesla, index Dow Jones Industrial Average spadl na svoji nejnižší hodnotu za poslední dva měsíce. Manažeři fondů nevěří americkým akciím, jejich pesimismus... celý článek

Akcie: ropné 'deja vu'

4. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropné 'deja vu'

Akciové trhy opět nejvíce ovlivňovala cena ropy, která překonala nová maxima. V New Yorku vyrostla až na 50,45 dolarů za barel. Dolehla i na ceny akcií evropských výrobců, nejvíce ztratily... celý článek

Akcie: ropa stále vlivná

27. 9. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa stále vlivná

Růst cen akcií na Wall Street byl podpořen očekávaným rozhodnutím americké centrální banky o zvýšení sazeb o 0,25 % a komentářem, že inflace zůstává nízká a ekonomický růst je silný.... celý článek

Akcie: Google vyhledal IPO

23. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Google vyhledal IPO

Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování... celý článek

Partners Financial Services