Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů

Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů
Americké burzy uvítaly Bushovo vítězství v prezidentském klání. Index S&P500 se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od března 2002, cena ropy naopak klesla na svoji nejnižší hodnotu za 6 týdnů. Evropské burzy zůstaly americkými volbami téměř neovlivněny.

Spojené státy

Začátkem týdne, před americkými prezidentskými volbami, akcie mírně rostly vzhledem k pokračujícímu poklesu ceny ropy. Ta se dostala na svoji nejnižší cenu od 4. října až na 50,13 dolarů za barel. Vrcholu cena ropy dosáhla 25. října, kdy se prodávala za 55,67 dolarů za barel. Díky poklesu ceny si tak dobře vedly akcie společností, které jsou více závislé na vývoji ekonomiky (tu by v jejím tempu mohl přibrzdit právě další růst ceny ropy). O 2 % proto posílily akcie společnosti United Technologies (profil, názory) a firma Honeywell (profil, názory) vyrostla o 4 %. Propad o 10,5 % postihl akcie farmaceutické společnosti Merck (profil, názory), cena její akcií se dostala na nejnižší úroveň od roku 1996. Důvodem k tomuto poklesu byl článek v deníku The Wall Street Journal, který citoval interní dokumenty společnosti, které ukazovaly, že společnost si byla vědoma problému při užívání léku Vioxx již před rokem.

V den voleb vyčkávali investoři s většími pokyny k nákupům či prodejům a proto hodnoty burzovních indexů nezaznamenaly větší změny svých hodnot. Pokles ceny akcií byl patrný u elektrárenských společností, které vyplácejí vysoké dividendy. V případě vítězství Kerryho by totiž bývalo mohlo dojít k zvýšení sazby daně z dividend, kterou snížil Bush. Dobře si naopak vedly akcie oceláren - investiční banka Goldman Sachs (profil, názory) uvedla, že pokles cen oceli bude v příštím roce pouze mírný. Například akcie největšího výrobce společnosti Nucor Corp (profil, názory) tak přidaly 4,8 %.

Ve středu  přidaly klíčové burzovní indexy více než 1 %. Hodnota indexu S&P500 (profil, názory) se dostala na nejvyšší úroveň od 23. června a hodnota technologického indexu Nasdaq Composite (profil, názory) se vrátila zpět nad úroveň 2000 bodů, což byla její nejvyšší hodnota od 2. července. Hlavním důvodem takového posilování bylo vítězství George Bushe v prezidentských volbách. Objem obchodů byl o 30 % vyšší než tříměsíční průměr a zájem kupujících byl silný ve všech sektorech.

Čtvrteční seance byla ve znamení ještě silnějšího růstu. Index S&P500 vyrostl o 1,6 % a dostal se na svoji nejvyššího hodnotu od března 2002. Impulsem byl ještě výsledek voleb a další pokles ceny ropy, ta se dostala na svoji nejnižší hodnotu za 6 týdnů a to na cenu 48,82 dolarů za barel. Od 25. října zpevnil index S&P500 o 6,1 % na základě očekávání silného ekonomického růstu v tomto a příštím roce. Znovu zvolením George W. Bushe se rozplynuly některé nejistoty týkající se daňové a zahraniční politiky.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy jejich hodnoty nezaznamenaly větší změny. Investoři totiž očekávali, že po růstech z předchozích dní bude závěr týdne v poklidném obchodování bez větších cenových pohybů.

Evropa

První den v týdnu evropské burzy přidaly okolo 1 %, ale obchodování nebylo moc aktivní, protože v některých zemích byl držen svátek Všech svatých. Akcie německého výrobce sportovních potřeb Puma posílily o 3 % - korigovaly pokles z předešlého pátku, kdy firma oznámila výsledky za třetí čtvrtletí, které byly pro investory zklamáním.

V úterý rovněž došlo k mírnému růstu evropských akcií. Tomu pomohla klesající cena ropy, která měla pozitivní vliv především na cenu akcií aerolinek a chemiček. Investoři dobře přijali výsledky švýcarské banky UBS (profil, názory), která zveřejnila svoje výsledky hospodaření za třetí kvartál a její akcie zpevnily o 2,6 %. Nízko nákladová přepravní společnost Ryanair zveřejnila za druhé čtvrtletí a její akcie vylétly o 14 %, protože firma vykázala meziroční růst tržeb o 19 % podpořené 20% vzestupem přepravy pasažérů.

Na předběžné výsledky amerických voleb ve středu vývoj cen akcií na evropských burzách výrazněji nereagoval a hodnoty burzovních indexů zakončily den bez větších změn. Větší pohyb cen akcií byl patrný u německého výrobce automobilů BMW, jehož akcie oslabily o 3 % , protože výsledky společnosti za třetí čtvrtletí byly pod očekáváním trhu. Obdobně skoro 3 % ztratily akcie Volkswagen potom, co společnost dosáhla dohody s odbory o výši platů.

Čtvrteční obchodování se neslo obdobném duch, kdy nebyl patrný větší pohyb hodnoty burzovních indexů. Z finančního sektoru reportovala svoje výsledky francouzká banka BNP Paribas, její akcie oslabily, protože její příjmy a výše provozního zisku zaostaly za předpokládanými výsledky. Německá HVB sice oznámila nižší čistý zisk, ale její akcie stouply o 0,9 %.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů výše, reagovaly na pozitivní vývoj z předešlého dne v zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: cena ropy pomalu klesala

25. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy pomalu klesala

Ačkoli cena ropy o něco klesla, index Dow Jones Industrial Average spadl na svoji nejnižší hodnotu za poslední dva měsíce. Manažeři fondů nevěří americkým akciím, jejich pesimismus... celý článek

Akcie: ropné 'deja vu'

4. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropné 'deja vu'

Akciové trhy opět nejvíce ovlivňovala cena ropy, která překonala nová maxima. V New Yorku vyrostla až na 50,45 dolarů za barel. Dolehla i na ceny akcií evropských výrobců, nejvíce ztratily... celý článek

Akcie: ropa stále vlivná

27. 9. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa stále vlivná

Růst cen akcií na Wall Street byl podpořen očekávaným rozhodnutím americké centrální banky o zvýšení sazeb o 0,25 % a komentářem, že inflace zůstává nízká a ekonomický růst je silný.... celý článek

Akcie: Google vyhledal IPO

23. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Google vyhledal IPO

Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování... celý článek

Akcie: další ztráty

16. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další ztráty

Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze... celý článek

Partners Financial Services