Akcie: trhům zavelela Čína

Akcie: trhům zavelela Čína
Pokles ceny ropy pozitivně ovlivnil americké i evropské obchodování. Například americké burzy si díky tomu připsaly největší zisk za 2 dny za posledních 18 měsíců. O událost týdne se ovšem postarala Čína. Poprvé za posledních 9 let oznámila zvýšení úrokových sazeb.

Spojené státy

První den v týdny ztratily hodnoty klíčových burzovních indexů pouze 0,1 %. Investory zarmoutily hospodářské výsledky firmy Kimberly-Clark (profil, názory) vyrábějící např. kosmetiku a toaletní potřeby. Kvůli vyšším nákladům způsobených především růstem ceny ropy byl její zisk o 1 cent na akcii ve třetím čtvrtletí nižší než byl průměrný odhad analytiků. Akcie společnosti tak ztratily 6,4 %. Elektrárenská společnost TXU (profil, názory) zvýšila svoji čtvrtletní dividendu, což vedlo k raketovému vzestupu jejích akcií o 16 %. Velmi dobře si i nadále vedly akcie oceláren, díky rostoucí globální poptávce po jejich produktech. Např. akcie US Steel zpevnily o 6,7 %.

V úterý negativní nálada na Wall Street pominula a hodnoty burzovních indexů výrazně stouply. Dow Jones Indusrial Average (profil, názory) vyrostl o 1,4 %, všeoborový index S&P500 (profil, názory) zpevnil o 1,5 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) zakončil den o 0,8 % výše. Tahouny růstu se staly akcie pojišťoven a společností zprostředkovávajících pojištění v naději, že se brzy vyřeší problémy spojené s vyšetřováními, které probíhají v USA v tomto oboru. Akcie největší pojišťovací makléřské společnosti Marsh&McLennan (profil, názory) proto vyrostly o 8,5 %. Oborový index pojišťoven z indexu S&P500 stoupl o 5,3 %, což byl jeho největší denní vzestup ve dvou letech. Akcie General Electric (profil, názory) posílily o 2,2 % potom, co společnost znovu potvrdila odhad zisku pro letošní rok a předpokládá růst zisku mezi 10 až 15 % v příštím roce.

Během středy prodloužily akcie svoje zisky, tentokrát byl velký zájem o akcie technologických společností. Hlavní důvodem tohoto vzestupu byl pokles ceny ropy a americké burzy si tím připsaly největší zisk za 2 dny za posledních 18 měsíců. Akcie společnosti Carrer Education vylétly o 10,2 % , tato společnost provozující školy totiž oznámila vyšší než předpokládaný zisk pro letošní rok.

Ve čtvrtek akcie mírně posilovaly, jako důsledek pokračujícího poklesu ceny ropy, potom co Čína oznámila zvýšení úrokových sazeb poprvé za 9 let. Proto klesaly akcie ropných společnosti a společností těžících a zpracovávajících suroviny. Akcie hliníkárny Alcoa (profil, názory) klesly o 3 % a pokles cen akcií byl patrný i u důlních společností. Naopak skvělé výsledky vydala společnost Gillete (profil, názory) a ty pomohly k růstů ceně jejich akcií o 4,9 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy jejich hodnoty nezaznamenaly větší změny, protože investoři vyčkávali na makroekonomická data, která měla být zveřejněna, před zahájením obchodování na amerických burzách.

Evropa

Zahájení nového týdne se evropským burzám příliš nepovedlo, zaznamenaly větší než jednoprocentní pokles. Způsobeno to bylo především výrazným oslabením amerického dolaru a nejistou před blížící se mi volbou prezidenta USA. Akcie společnosti Ericsson byly o 3,8 % slabší po snížení investičního doporučení od některých brokerů na tuto emisi, které následovalo po zveřejnění hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí a výhledu

Úterní seance nepřinesla větší změny, ale burzy uzavřely den mírně výše. Z pozitivního vývoje cen akcií amerických pojišťoven profitovaly i evropské pojišťovny a zajišťovny. Akcie zajišťovny Munich Re se zvedly o 2 % a Swiss Re o 1,7 %. Dobře si vedly i akcie maloobchodních řetězců Sainsbury a Tesco (profil, názory), které vyrostly o 2 % resp. o 1,5 %.

Prostřední den v týdnu zakončily hodnoty burzovních indexů na vyšších hodnotách než zahajovaly tento týden. Skvělý den měly akcie švédské společnosti nabízející telekomunikační služby TeliaSonera, která reportovala lepší než očekávané výsledky za třetí kvartál a předpokládá provedení zpětného odkupu svých akcií v objemu 10 mld. švédských korun v příštím roce. Kombinace těchto faktorů katapultovala cenu akcie o 7,6 % výše.

Předposlední den v týdnu se vezly evropské trhy na pozitivním sentimentu ze zámoří a hodnoty indexů se průměru zvýšily o 1 %. Klesající cena ropy pomohla k vzestupu cen akcií evropských aerolinek. Akcie Air France stouply o 5 %, Lufthansa o 4 % a British Airways (profil, názory) o 3 %. Mezi technologickými společnostmi byla pozornost upřena na francouzský Alcatel, který uvedl výsledky hospodaření, když společnost se vrací do zisku po předchozích ztrátách a její akcie byly o 3,2 % výše.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů bez větších změn, protože se předpokládalo zklidnění vývoje z předchozích dní.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: cena ropy pomalu klesala

25. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy pomalu klesala

Ačkoli cena ropy o něco klesla, index Dow Jones Industrial Average spadl na svoji nejnižší hodnotu za poslední dva měsíce. Manažeři fondů nevěří americkým akciím, jejich pesimismus... celý článek

Akcie: ropné 'deja vu'

4. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropné 'deja vu'

Akciové trhy opět nejvíce ovlivňovala cena ropy, která překonala nová maxima. V New Yorku vyrostla až na 50,45 dolarů za barel. Dolehla i na ceny akcií evropských výrobců, nejvíce ztratily... celý článek

Akcie: ropa stále vlivná

27. 9. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa stále vlivná

Růst cen akcií na Wall Street byl podpořen očekávaným rozhodnutím americké centrální banky o zvýšení sazeb o 0,25 % a komentářem, že inflace zůstává nízká a ekonomický růst je silný.... celý článek

Akcie: Google vyhledal IPO

23. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Google vyhledal IPO

Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování... celý článek

Akcie: další ztráty

16. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další ztráty

Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze... celý článek

Partners Financial Services