Fondy: dobrá půlmiliarda

Petr Fejtek | 1. 11. 2004
Fondy: dobrá půlmiliarda
V uplynulém týdenním kole prohrál UNIS s AKATEM 1 : 8 a když hodnotíme soupeření kategorií, pak – byť jen na body – zvítězily zajištěné nad fondy peněžního trhu. 340 milionů do zajištěných fondů jistě hovoří jasnou řečí.

tahoun ISČS Sporoinvest(profil, názory) nestačil svými 100 miliony zdaleka na mužstvo Multi Cash, které nastřílelo 217 milionů (dvě třetiny korunách, třetinu v cizích měnách).
Vůbec je zřejmé, že Jan Barta a jeho belgicko-český tým převzal roli lídra trhu – skoro celá půlmiliarda za čtyřdenní týden, to už stojí za gratulaci.
Jen aby byl podzim skutečně tak úrodný – zejména fondy UNIS od pololetí zaznamenaly čisté odkupy ve výši téměř 4 miliard – je tedy co dohánět. A 60 milionů za týden je chaboučká náplast.

Strom roste jako z vody

ČSOB Světový Strom 2 je prý doslova na roztrhání. Za první dva týdny nasbíral celých 254 milionů, k nimž teď přidal dalších 125 milionů. A to se bude upisovat až do konce listopadu, dnes je tedy teprve ve třetině upisovacího období. Podle Jana Barty jde v této fázi prodeje o zatím nejúspěšnější fond uvedený na český trh. Rekordní zájem je podle něj podpořen jak velkou chutí investorů v podzimních měsících, tak aktivní podporou prodeje na pobočkách ČSOB.
Přitom se zároveň velmi úspěšně upisují i další tři zajištěné fondy, které získaly dohromady 160 milionů korun.
Pěknou padesátku milionů si přinesl i světový garantovaný Max (profil, názory) a překonal tak celkem kulaťoučkých 800 milionů korun. Do těžkého boje se chystá mladší bratr z maxirodiny IKS Max 2: opět na pět let s 40 až 60% akciovým podílem světových indexů vázaným do tří strategií či profilů. Klient pak získá 70 % výnosu profilu s nejvyšší výkonností. Bude-li však na trzích hůř, ze zajištěných 105 % zbudou po odečtení vstupního poplatku až jen necelá 103 % počáteční investice.

Přichází čas dluhopisů?

Zatím se image dluhopisových fondů příliš nevylepšila, ovšem alespoň se zmírňuje již vlastně roční masový úprk. Je totiž zřejmé, že se nebude opakovat "kontrarevoluce" roku 1994, kdy sazby rostly pravidelně s kadencí televizního seriálu. Ceny dluhopisů tak již zahrnují očekávání určitého růstu sazeb, a výnos dluhopisových fondů by měl být opět "normální", tedy v odpovídajícím investičním horizontu efektivnější než fondů peněžního trhu.
Přesto z nich odešlo 80 milionů, z čehož málem polovinu zaznamenal ISČS Sporobond (profil, názory), přestože za poslední rok vydělal plná 4 %.
Velmi solidní (i když značně volatilnější) jsou konečně také již roční "konvergenční" výnosy 7,2 % ISČS Trendbondu (profil, názory) nebo 6,66 % IKS Plus bondového (profil, názory).

Důstojný svátek i smutné výročí

Před státním svátkem naše akcie doslova řachly: pod velením 1,5 mld. obchodů s Českým Telecomem, který ztratil –5 % a indexy skoro –1,5 %. Náš trh se zděsil názoru poradců, že by se měl státní podíl v Telecomu prodávat na trhu. Je názorně vidět, jak se chováme krátkozrace, cílovka je přece 400 korun. Takže my rozumní jsme mohli koupit těsně nad 310 korunami.
Světové trhy však na náš volný den nezahálely a tak hned v pátek se naší burzou přehnal 2% teplý fén, který indexy vynesl na nová desetiletá maxima. To jistě také zahnalo reminiscence tragického výročí Černého pátku na Wall Street. Již je to 75 let, co prasknutí akciové bubliny spustilo celosvětovou lavinu Velké deprese.
Přestože naše akcie vydělávají meziročně 44 % a za poslední dva roky vynesly už 111 %, z akciových fondů peníze spíše odcházejí. A tak i ISČS Sporotrend (profil, názory) opustilo 11 milionů korun a ING Český akciový (profil, názory, koupit) dokonce 15 milionů, zřejmě pod místně obvyklým ustrašeným heslem: "co je doma, to se počítá".

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Vrátí se naši investoři ke standardním dluhopisovým fondům, anebo zůstanou u svých zajištěných iluzí?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-79
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: se najednou rozjely

25. 10. 2004 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: se najednou rozjely

Do fondů tentokrát přišlo přes 700 milionů korun, ale investici aby člověk lupou pohledal. 730 milionů totiž skončilo ve fondech peněžního trhu a v zajištěných.

Fondy: zase únik institucionálů

18. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase únik institucionálů

Jako obvykle jednou měsíčně stahují svá zbylá aktiva z fondů finanční skupiny, tentokrát miliardu ČSOB a zřejmě už jen zbyteček KB. Jinak setrvalý stav, za řeč stojí opět jen peněžáky... celý článek

Fondy: týden jako obvykle

11. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: týden jako obvykle

Přes čtvrt miliardy do fondů peněžního trhu a 180 milionů do zajištěných – to je obehraný refrén. Z dluhopisových uprchlo dalších 130 milionů, takže celkový příliv dělá jen 350 milionů.... celý článek

Fondy: jaký bude podzim

4. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jaký bude podzim

Listí už padá habaděj. Do fondů spadlo alespoň 300 milionů – v tom 330 do peněžních a 77 do zajištěných. Že součet nevychází, už jsme si dávno zvykli, zbylou stovku dodali přeběhlíci... celý článek

Fondy: alespoň standardní týden

27. 9. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: alespoň standardní týden

Zdá se, že náš fondbyznys se konečně vrátil do kolejí sice jen plíživého, ale přece jen pohybu. Do fondů přišla čtvrtina miliardy, což dlouhodobě skoro nic neznamená, ale přece jen... celý článek

Partners Financial Services