Akcie: cena ropy pomalu klesala

Akcie: cena ropy pomalu klesala
Ačkoli cena ropy o něco klesla, index Dow Jones Industrial Average spadl na svoji nejnižší hodnotu za poslední dva měsíce. Manažeři fondů nevěří americkým akciím, jejich pesimismus dosáhl nejvyššího stupně od června 2002. Evropskou "hvězdou týdne" se stal Alcatel. Co dalšího přinesl uplynulý týden?

Spojené státy

V pondělí americké burzy posilovaly. Pomohl jim k tomu pokles ceny ropy, který byl zapříčiněn obavami, že její vysoká cena sníží poptávku po ní. Dobře si také vedly akcie farmaceutických společností. Společnost Pfizer (profil, názory) sdělila, že plánuje zkoumat bezpečnost jejího léku Celebrex u pacientů trpících artritidou, kteří zároveň prodělali infarkt, a její akcie tím vyrostly skoro o 2 %. O více než 1 % povyrostly akcie výrobce počítačů IBM, protože se očekávalo zveřejnění jejich výsledků po závěru obchodování (měly předčít očekávání). Ze stejného důvodu stouply i akcie společnosti Texas Instrument (profil, názory), které zpevnily o 5 %. Zklamání z výsledků jednoho z největších výrobců hraček, společnosti Mattel (profil, názory), vedlo k poklesu jeho akcií o 2,6 %.

Druhý den v týdnu však akcie na Wall Street nabraly opačný směr a jejich ceny začaly klesat. Důvodem bylo zpomalení poklesu ceny ropy. Akcie společnosti vyrábějící hydraulická zařízení Parker Hannifin (profil, názory) vyrostly o 8,1%, protože společnost oznámila zvýšení odhadu zisku na celý rok na 4,70 dolarů na akcii z původní červencové predikce, která se pohybovala mezi 3,30 až 3,70 dolary. Rovněž akcie největšího výrobce ručního nářadí společnost Stanley Works (profil, názory) vylétly o 9,8 % na základě zvýšení odhadu zisku pro letošní rok. Investiční banka Merrill Lynch (profil, názory) zveřejnila přehled, ze kterého vyplývá, že manažeři fondů nevěří americkým akciím. Jejich pesimismus dosáhl nejvyššího stupně od června 2002: 59 % z nich uvedlo, že akcie jsou nyní nadhodnocené a více než polovina z nich předpokládá, že růst zisků společností se zhorší v příštím roce. Tento vývoj je všeobecně očekáván.

Uprostřed týdne znovu zůstaly akcie pod tlakem prodejců a index Dow Jones Industrial Average (profil, názory) klesl na svoji nejnižší hodnotu za poslední dva měsíce, kvůli vyšším cenám ropy a horších výsledků od společností JP Morgan Chase (profil, názory) a Honeywell (profil, názory). Index S&P500 (profil, názory) svoji hodnotu skoro nezměnil a Nasaq Composite (profil, názory) dokonce mírně vyrostl. Akcie druhé největší banky v USA JP Morgan Chase klesly o 2 %, protože zisk jí ve třetím čtvrtletí klesl na základě červencového nákupu Bank One Corp (profil, názory) a poklesu příjmu obchodování s dluhopisy. Akcie společnosti Honeywell oslabily skoro o 5 % potom, co firma uvedla, že možná dojde k poklesu zisku v posledním čtvrtletí. Akcie amerického výrobce Motorola (profil, názory) výrazněji poklesly o 9,3 %, protože společnost uvedla, že se jí snížil tržní podíl ve třetím čtvrtletí. Příčinou byla její konkurenční společnost finská Nokia (profil, názory), která snížila ceny.

Ve čtvrtek měly velmi dobrý den akcie internetových a technologických společností, díky kterým mírně stoupla hodnota indexu S&P500. Také technologický index Nasdaq Composite přidal 1,1 %. Naopak hodnota indexu Dow Jones se snížila o 0,2 % především na základě horších výsledků od společnosti Caterpillar (profil, názory). Zisk této firmy se snížil vlivem neočekávané poptávky z Číny, Ruska a Indie, která přinutila společnost zvýšit výrobu, čímž se jí zvýšily náklady. Akcie internetové společnosti Yahoo (profil, názory) povyrostly o 3,4 % a firmy akcie Google (profil, názory) se zvedly o 6 %. Tato společnost oznámila po závěru obchodování, že se její zisk ve třetím čtvrtletí zdvojnásobil.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures nezaznamenaly americké akciové indexy větší změny, protože investoři vyčkávali na výsledky dalších firem.

Evropa

První den v týdnu hodnoty indexů evropských burz mírně klesly pod vlivem obav z růstu ceny ropy. Letecké přepravní společnosti tak znovu byly pod prodejním tlakem - akcie British Airways (profil, názory) a Air France klesly o 3 % a akcie německé Lufthansa přišly o 1,4 %.

Během úterý vymazaly evropské burzy ztráty z předchozího dne. Francouzské společnost Alcatel byla hvězdou dne, protože její akcie vystoupaly o 8,2 % výše. Příčinou bylo podepsání kontraktu v hodnotě 1,7 mld. dolarů s americkou telekomunikační společností SBC Communications (profil, názory), aby rozšířila její síť optických vláken. Příznivé výsledky německé softwarové firmy SAP (profil, názory) ocenili investoři zájmeme, který vyústil v růst jejích akcií o 2,8 %.

Při středeční seanci přišly hodnoty evropských indexů o více než 1 %. Švédská telekomunikační společnost Tele 2 (profil, názory) zveřejnila své výsledky hospodaření ve třetím čtvrtletí, které byly výrazně pod očekáváním analytiků. Její akcie tak spadly o 11,8 %.

Čtvrteční obchodování přeneslo mírný vzestup cen akcií zásluhou dobrých výsledků některých významných firem. Dobře si vedly farmaceutické společnosti. AstraZeneca (profil, názory) zveřejnila o trochu větší než očekávaný zisk a její akcie vyrostly o 2 %. Ani nižší tržby a zisk německé farmaceutické společnosti Schering (profil, názory) nezabránily posílení jejích akcií.

V pátek v poledne nezaznamenaly hodnoty evropských indexů větších změn, protože se čekalo na další výsledky firem a směr vývoje obchodování v zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 10. 2004 17:06, L.K.

! Mit Geduld und Spucke fängt man eine Mucke !
Pro krátkodobou a velice NEJISTOU spekulaci se mohou vyplatit NEKDY akcie mensích firem , které ocekávají mnohem vyssí zisk v prístím období nez v minulém období , jako NTAP , CELG , SEBL.
Dobré koupit pomocí signálu MACD alespon 3 rúzné akcie , snad aspon jedna z nich po "signálu koupit" opravdu poroste. A i pri "signálu koupit" múze 2. akcie jít vodorovne a 3. akcie padat.
....
Pro víceletou investici se nemusí vyplatit Microsoft , protoze u výrobcú elektroniky je ta nejvetsí konkurence a oni nejsou schopni rocne aspon o 10% zvysovat zisky.
....
Kdyz platí vysokou dividendu 1x rocne , tezko se pak akcie prodá beze ztráty rovné výsce dividendy. Kdyz dividendu rozlozí na 4 díly rocne , pak na to kurz ani nereaguje.
....
Základní kriteria pro výber kvalitní akcie na nekolik let : podnik by mel zvysovat zisk nekolik minulých i budoucích let o prúmerne alespon 10% rocne , P/E 8 , ROE > 15 , dluh +citigroup +ros +roe

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: žezlo stále drží ropa

11. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: žezlo stále drží ropa

Do dění na burzách opět zasahovala neustále stoupající cena ropy, která dosáhla až na úroveň 53 dolarů za barel, a zapříčinila tak, že hodnoty burzovních indexů ve čtvrtek zaznamenaly... celý článek

Akcie: ropné 'deja vu'

4. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropné 'deja vu'

Akciové trhy opět nejvíce ovlivňovala cena ropy, která překonala nová maxima. V New Yorku vyrostla až na 50,45 dolarů za barel. Dolehla i na ceny akcií evropských výrobců, nejvíce ztratily... celý článek

Akcie: ropa stále vlivná

27. 9. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa stále vlivná

Růst cen akcií na Wall Street byl podpořen očekávaným rozhodnutím americké centrální banky o zvýšení sazeb o 0,25 % a komentářem, že inflace zůstává nízká a ekonomický růst je silný.... celý článek

Akcie: Google vyhledal IPO

23. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Google vyhledal IPO

Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování... celý článek

Akcie: další ztráty

16. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další ztráty

Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze... celý článek

Partners Financial Services