Fondy: se najednou rozjely

Petr Fejtek | 25. 10. 2004 | 12 komentářů
Fondy: se najednou rozjely
Do fondů tentokrát přišlo přes 700 milionů korun, ale investici aby člověk lupou pohledal. 730 milionů totiž skončilo ve fondech peněžního trhu a v zajištěných.

Na vysoké obrátky se roztočilo soustrojí ČSOB-KBC, které jen zajištěných fondů prodalo za téměř čtvrt miliardy. Mezi standardními Clicky+ zazářil zejména nový Světový strom 2, který sám utržil 117 milionů korun.

Kdo jede rychleji

V závodě jednotlivců ovšem neohroženě vítězí opět ISČS Sporoinvest (profil, názory), který si sám připsal dalších 200 milionů a dosáhl tak přírůstku již 10 miliard za letošní rok. Tým KBC Multicash nasbíral 175 milionů, ale v kvartetu (110 v českých a 34 ve slovenských korunách, 30 v eurech a dolarech).
Dluhopisové fondy stále ještě ztrácejí přízeň našich investorů, přestože se už dostaly do relativně slušných výkonnostních úrovní. Růst úrokových sazeb evidentně nebude tak rychlý, jak hrozilo, ale předchozí zklamání bude jistě odeznívat jen pomalu.

Jedině se zajištěním

Jestliže fondy peněžního trhu získaly 430 milionů korun, pak ty zajištěné se svými 300 miliony vůbec nemusí stydět. Víc než 60 milionů přinesl opět také světový garantovaný Max (profil, názory), který inkasoval dalších více než 60 milionů korun, ale to nezapočítáváme některé formy zajištěných investic, které nevykazuje UNIS ani ČSOB.
Do boje o penízky konzervativních klientů vyrazila např. i nová emise garantovaného termínovaného vkladu EUROTOP 30 Živnostenské banky. Jde opět o neodolatelné lákadlo pro naše bázlivé Spořínky, kteří stále věří, že existuje kulatý čtverec. Kam přesně reklamní formulace míří: možnost podílet se na růstu akcií 30 významných evropských společností, přičemž klient nenese žádné riziko plynoucí z případného poklesu hodnoty akcií.
No řekněte, odolá prostá duše klasickému čtyřletému termínovanému vkladu, který je pojištěný a ještě jistému 1 % navrch? Přitom maximální výše výnosů není nijak omezena! No nekupte to…
Letos na jaře klienti do podobného termíňáku z řady EUROTOP přinesli během 2 měsíců 300 milionů korun.

Akcie bez kouzla

Nemá ani smysl opakovat, jak nepatrný zlomeček z celkových peněz jde do dynamičtějších fondů. Klasický příklad vidíme v profilových fondech ČSOB, kde z celkových 3 milionů putovalo 5 milionů do Konzervativního (z ostatních tedy ubylo). Z celé skoro půlmiliardy ČSOB šlo do akcií 5 milionů, přitom 4 miliony do amerických. Ještě, že máme ISČS Sporotrend (profil, názory), který získal 17 milionů a ostatní drobty spolu s fondy fondů daly přece jen součet 28.
Ostatně – naše burza opět zazvonila o dlouhodobá maxima a index PX 50 až v pátek poněkud ochladl.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že na přepážkách České spořitelny zdomácní "balíčky" a poradenství?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-96
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 10. 2004 12:20, Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Nějak nám tu diskuse k fondům, žel, zmírá! Byť autor se snaží oživit scénu jak to jen jde a čas na přečtení právě jeho trefných postřehů si vždy najdu.
Nebo? Že by to bylo tou stejnou, přímo sugestivní otázkou? Tedy vlastně špatně propašovanou reklamou na Českou spořitelnu? Stejnou, jako u minulého článku z 18.10., byť dnes, tj. 25.10., článek pana Fejtka už stejný není?
No, tak to tu musím znovu uvést své minulé vyjádření se k věci, třeba se tentokrát někdo další ozve :-))

Když balíčky fondů příliš nezdomácněly až dosud, tak to s nimi slavné nebude ani do budoucna. Navíc testy, které takové mixáži na "tvorbu" balíčků obvykle předchází, mají nízkou vypovídací schopnost a klient sám sebe natolik nezná, aby byl schopen, na tomto malém prostoru "testu", vůběc nějak a pravdivě odpovědět. Zvláště odolnost vůči riziku obvykle zjistí až klient sám teprve v reálu po zainvestování: jako průzkum bojem a to už může být pozdě.
Dalším problémem je vůbec "kvalita" ingrediencí, z nichž má být takový balíček namíchán. Mám pocit, že v dnešní době být závislý jen na výběru fondů z jedné "stáje" by mohlo být velmi nezodpovědné. To když se podívám, jak se dnes prezentují, po všech stránkách a žel, naše tuzemské a především také právě "bankovní" investiční společnosti. Tam, se slůvkem žel, určitě řadím i Českou spořitelnu, resp. její ISČS: sterilita, namyšlenost a odtažitost od klienta trochu náročnějšího a již poučenějšího, vůbec celková ztráta tahu na branku i když pravdou je, že alespoň "ten" web mají a po formální stránce tzv. hezčí, než tomu bylo v dřevních dobách před mnoha lety. A to, pochopitelně, nestačí!
Navíc použít slovo poradce, v případě celé finanční skupiny České spořitelny, je opravdu velmi odvážné. Mé osobní pocity proto nebudou asi daleko od pravdy, že se jedná spíše o velmi dobré karikatury poradců: tak alespoň hovoří mé osobní zkušenosti, i když sem a tam, v případě České spořitelny omylem, chicht, se lepší výjimka asi možná najde. Je to ale velká vzácnost, na jejíž hledání já už nemám čas ani chuť.
Závěr: předpokládám, že na střednědobém horizontu vše zůstane při starém a v případě České spořitelny to půjde ještě k horšímu :-))

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 3. 2010 15:34, lidovic

podvodníci - viz. http://www.fgreality.wz.cz/

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zase únik institucionálů

18. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase únik institucionálů

Jako obvykle jednou měsíčně stahují svá zbylá aktiva z fondů finanční skupiny, tentokrát miliardu ČSOB a zřejmě už jen zbyteček KB. Jinak setrvalý stav, za řeč stojí opět jen peněžáky... celý článek

Fondy: týden jako obvykle

11. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: týden jako obvykle

Přes čtvrt miliardy do fondů peněžního trhu a 180 milionů do zajištěných – to je obehraný refrén. Z dluhopisových uprchlo dalších 130 milionů, takže celkový příliv dělá jen 350 milionů.... celý článek

Fondy: jaký bude podzim

4. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jaký bude podzim

Listí už padá habaděj. Do fondů spadlo alespoň 300 milionů – v tom 330 do peněžních a 77 do zajištěných. Že součet nevychází, už jsme si dávno zvykli, zbylou stovku dodali přeběhlíci... celý článek

Fondy: alespoň standardní týden

27. 9. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: alespoň standardní týden

Zdá se, že náš fondbyznys se konečně vrátil do kolejí sice jen plíživého, ale přece jen pohybu. Do fondů přišla čtvrtina miliardy, což dlouhodobě skoro nic neznamená, ale přece jen... celý článek

Fondy: zase víc než miliarda fuč

20. 9. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase víc než miliarda fuč

Jen se začne situace uklidňovat, přijde nějaká rána. Tentokrát si zase institucionální investoři, zejména vlastní banky, vyzvedávají své diskonty z bývalých kuponových fondů. Připomínka... celý článek

Partners Financial Services