Fondy: zase únik institucionálů

Petr Fejtek | 18. 10. 2004 | 1 komentář
Fondy: zase únik institucionálů
Jako obvykle jednou měsíčně stahují svá zbylá aktiva z fondů finanční skupiny, tentokrát miliardu ČSOB a zřejmě už jen zbyteček KB. Jinak setrvalý stav, za řeč stojí opět jen peněžáky a zajištěné fondy.

Velké odkupy opět srazily (pochopitelně) celý trh do záporných čísel kolem 850 milionů korun. Formálně: ČSOB bohatství (profil, názory) 860 milionů, IKS Globální konzervativní (profil, názory) 150 milionů korun, ČSOB fond obchodu (profil, názory) a Křišťálový fond (profil, názory) 60 a 70 milionů.
A když jsme u záporných čísel, nazapomeňme ještě na tradičních něco přes 125 milionů z dluhopisových fondů. Zejména fondy UNIS si tedy odepíší ze statistiky bezmála miliardu.

Peněžní trh vede

Před úplným utopením naše fondy zachraňují jako obvykle peněžáky pod velením obra ISČS Sporoinvestu (profil, názory), který sám zvládl tentokrát dokonce 223 miliónů korun.
Ani KBC Multi Cash však nezahálejí a kromě 110 miliónů do korunového získaly dalších 65 miliónů cizoměnové mutace (z toho 40 milionů slovenské koruny). Dohromady tedy do těchto "úžasných" pseudoinvestic zaparkovalo skoro 420 miliónů korun.

Zajištěné boudy

Dalších 260 miliónů korun nasnášeli klienti do zajištěných fondů. Kořeny pěkně zapustil nový KBC Světový strom 2, který sám přilákal 86 miliónů, rodina již tradičních Clicků se ovšem zasloužila o víc než stovku milionů (60 CZK, 30 EUR, 20 USD), také Max si připsal dalších 65 miliónů korun.
Není pochyb o tom, že "vinu" na úspěchu zajištěných fondů mají především bankovní poradci. O jejich kvalitách se netřeba šířit a nijak výjimečný názor tvrdí, že jsou to zloduši a ne poradci, kteří dostali do ruky nástroj hromadného odírání klientů.
Zajištěné fondy se jim zkrátka snadno prodávají a klienti si navíc myslí, že snášejí zlatá vejce, zatímco hlavně házejí omeletu finančním žralokům. Jak známo, jediný, kdo na zajištěných fondech vydělá s jistotou, je dceřiná investiční společnost – ta své poplatky dostane vždy. Tož pěkně krmíme KBC, SG i Erste.

Co vyroste na stromě

Nový Strom opakuje postup pro výpočet výnosů loňského, ale s dobou trvání jen 4 roky a jeden měsíc. Celkový výnos se přesto může vyšplhat až na 30,88 % (tj. srovnatelně 6,84 % p.a.), zajištěné je minimum 9,15 % za toto období, tedy 2,2 % p.a.
Výnos se odvíjí od vývoje hodnoty koše 20 vybraných světových akcií a vychází ze základního úročení 3,8 % pro první období. V dalších obdobích se bude toto úročení koeficientem 1,5 násobit, anebo dělit podle toho, zda žádný z titulů v koši nepoklesne pod 85 % své výchozí hodnoty. Citlivost na volatilitu je tedy značná a můžeme si tipnout, jak výnos dopadne.

Další pokus Spořky

Česká spořitelna zase oprašuje nepříliš úspěšný Sporoplán a pokouší se zavést trochu jednodušší "balíčkování". Iniciativa ovšem opět pramení z investiční společnosti, což úspěch strategie silně zpochybňuje: bankovní poradci by měli testovat investiční profily klientů a vysvětlovat jim… všechno. Proč by to dělali?
Jinak názvy balíčků jsou srozumitelné i "chytlavé" (Pohodově, Klasicky, Vyváženě, Dynamicky), diskutovat ovšem lze jak o zařazení kostek stavebnice (zejm. ESPA Českého korporátního fondu peněžního trhu a fondu fondů Globaltrend), tak o jejich vahách. Ale v tom jádro pudla netkví – to leží na přepážkách. Proč by si tam přidělávali práci s dotazníky a přebírali poradenskou zodpovědnost? Mají přece Sporoinvest a občas zajištěný CS.
Mnohé napovídá zkušenost s Klíčovým plánem: ten sází aktuální zajištěný fond jako housky na krámě, kdežto profilové mixy (Konzervativní, Vyvážený, Růstový a Dynamický) skomírají na úbytě, už ani pošta nepomáhá…

Akcie na okraji zájmu

Přece jen se však zřejmě najde několik stovek klientů, kteří se "utrhnou ze řetězu" a risknou si něco ostřejšího. Výkonem lákají zejména fondy zaměřené na středoevropské akcie, takže ISČS Sporotrend (profil, názory) přilákal 20 milionů a nově zazářil i ŽB akciový (profil, názory) se 14 miliony. ING Českého akciového (profil, názory, koupit) se tentokrát za 13 prodalo, ale také odkoupilo. Občas překvapí i některý exot, tentokrát např. ING (L) Invest US (profil, názory), kam někdo uložil přes 13 milionů.
Leč investorskou duši potěší i drobnosti, jako po 10 milionech do ČSOB Středoevropského (profil, názory) a IKS balancovaného (profil, názory). Nu řekněte, kdo by loni v únoru řekl, že index PX 50 vydělá 88 %?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že na přepážkách České spořitelny zdomácní "balíčky" a poradenství?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: týden jako obvykle

11. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: týden jako obvykle

Přes čtvrt miliardy do fondů peněžního trhu a 180 milionů do zajištěných – to je obehraný refrén. Z dluhopisových uprchlo dalších 130 milionů, takže celkový příliv dělá jen 350 milionů.... celý článek

Fondy: jaký bude podzim

4. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jaký bude podzim

Listí už padá habaděj. Do fondů spadlo alespoň 300 milionů – v tom 330 do peněžních a 77 do zajištěných. Že součet nevychází, už jsme si dávno zvykli, zbylou stovku dodali přeběhlíci... celý článek

Fondy: alespoň standardní týden

27. 9. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: alespoň standardní týden

Zdá se, že náš fondbyznys se konečně vrátil do kolejí sice jen plíživého, ale přece jen pohybu. Do fondů přišla čtvrtina miliardy, což dlouhodobě skoro nic neznamená, ale přece jen... celý článek

Fondy: zase víc než miliarda fuč

20. 9. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase víc než miliarda fuč

Jen se začne situace uklidňovat, přijde nějaká rána. Tentokrát si zase institucionální investoři, zejména vlastní banky, vyzvedávají své diskonty z bývalých kuponových fondů. Připomínka... celý článek

Fondy: Stále něco schází

13. 9. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: Stále něco schází

Školní rok sice začal, ale v lavicích UNIS má neomluvenou absenci celá Investiční společnost České spořitelny a navíc Max z IKS. Že by v pátek odpoledne pouze zaspali? Zbylá statistika... celý článek

Partners Financial Services