Akcie: žezlo stále drží ropa

Akcie: žezlo stále drží ropa
Do dění na burzách opět zasahovala neustále stoupající cena ropy, která dosáhla až na úroveň 53 dolarů za barel, a zapříčinila tak, že hodnoty burzovních indexů ve čtvrtek zaznamenaly největší denní pokles za poslední dva měsíce. Na Wall Street začala výsledková sezóna, v Evropě si velmi dobře vedli výrobci automobilů. Co dalšího minulý týden přinesl?

Spojené státy

pondělí akciové trhy mírně posílily především díky pozitivním zprávám od některých společností. Hlavním tahounem růsty byly akcie společnosti Siebel Systems (profil, názory), která uvedla, že prodeje ve třetím čtvrtletí dosáhly nejoptimističtějších odhadů a její akcie vyskočily o 14 % výše. Akcie jedné z největších ocelářských společností US Steel vystoupaly o 6,2 % a jejich cena byla nejvyšší od října 1998. Podle výkonného ředitele společnosti domácí poptávka bude nadále stoupat i v příštím roce vlivem silného ekonomického růstu země.

Druhý den v týdnu promluvila do sentimentu na burzách opět cena ropy, která začala znovu růst a investoři se znovu začali obávat jejího vlivu na zisky firem v následujících obdobích. Akcie společnosti Exxon Mobil (profil, názory) největší veřejně obchodované ropné společnosti posílily o necelé 1 % a za poslední 12 měsíců zpevnily o 31 % a proto se zvýšila tržní kapitalizace společnosti o 61 mld. dolarů. Neustále zvyšující se cena ropy vedla analytiky ke zvýšení odhadu zisku ropných společností ve třetím čtvrtletí o 44 % a ve čtvrtém o 41 %. Pro srovnáním s červencem tyto odhady byly na úrovni 16 % resp. 14 %.

Uprostřed týdne akcie na Wall Street mírně posilovaly díky pozitivním očekáváním o ziscích společnosti ve třetím čtvrtletí, kdy právě tento den začala výsledková sezóna. Index S&P500 byl o 7,4 % výše od svého minima v letošním roce z 12. srpna. Akcie největšího amerického výrobce autodílů Delphi spadly o 5 %, protože společnost vykázala vyšší než očekávanou ztrátu.

Ve čtvrtek do dění na burzách promluvila neustále stoupající cena ropy, která dosáhla až na úroveň 53 dolarů za barel a hodnoty burzovních indexů zaznamenaly největší denní pokles za poslední dva měsíce. Index Dow Jones Industrial Average přišel o 1,1 %, S&P500 (profil, názory) si odepsal 1 % a Nasdaq Composite (profil, názory) byl slabší o 1,1 %. Akcie největšího světového maloobchodního řetězce společnosti Wal-Mart Stores (profil, názory) ztratily 0,8 % poté co vedení společnosti oznámilo, že tržby v obchodech otevřených nejméně jeden rok rostou nejpomalejším tempem za posledních 15 měsíců, když na jejich zákazníky má vliv vyšší cena ropy.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně výše, kdy investoři předpokládaly nové pozitivní zprávy z trhu,práce o vývoji nových pracovních míst za měsíc září.

Evropa

První den v týdnu si evropské burzy připsaly 1 %. Velmi dobře si vedli výrobci automobilů, protože údaje o počtu nových vozů v USA byl zveřejněn již v pátek, ale až po uzavření evropských burz. Tyto údaje potvrdily vzestup prodejů a na základě toho stouply akcie německých automobilek BMW, Porsche a DaimlerChrysler o 2,0 %, 1,8 % resp. 1,6 %. Akcie francouzského výrobce pneumatik Michelin vyrostly o 3 %.

V úterý svoje zisky evropské trhy prodloužily. Stoupají cena ropy pomohla ke vzestupu cen ropných společností, jako BP o 2,4 % (profil, názory), Shell Transport (profil, názory) si připsaly 1,3 % a francouzský Total 0,7 %. Akcie francouzské společnosti Carrefour oslabily o 3 %na základě slabších tržeb v posledních letních týdnech.

Při středeční seanci zakončily burzy bez větších změn. Velmi výrazně stouply akcie o 6,8 % společnosti Volkswagen, automobilový výrobce potvrdil, že najal Wolfganga Bernharda, který dříve pracoval pro DaimlerChrysler a je znám jako zastánce výrazného snižování nákladů.

Ve čtvrtek dolehly na evropské burzy obavy s rostoucí ceny ropy a dalších komodit, které by mohly ovlivnit výše zisků firem. Akcie farmaceutické firmy AstraZeneca (profil, názory) ztratily 3 % a dostaly se na svoje roční minimum po snížení investičního doporučení na tyto akcie.

pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů v pozitivní teritoria, díky pozitivnímu očekávání z údajů o trhu práce v USA.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-482
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 10. 2004 16:11, MU

MU prechází ze ztrátových let na leta se ziskem.
Dríve nezájem o akcii a strach z akcie , od 2005 asi vznikne zájem o akcii a zacne byt asi doporucovana.
Pak muze 2005 a 2006 dohromady snadno +100% rústi

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 10. 2004 21:20, vaclav

Co myslite, Hozajsi, nasledujici vetou:
"Počátekm 80. letech obsahoval S&P 500 cca 40% ropných firem a 25-30% akcie zlatých dolů. Dnes jsou v podobné pozivi finanční a technologické akcie. Ale domnívám se, že si tento podíl neudrží a opět dojde k výměně."
Jde mi o procenta obou sektoru. Predevsim u zlatych dolu (i kdyz
sektor rozsirim na precious metals' mining, stale se mi to zda
prilis vysoke. Diky.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ropné 'deja vu'

4. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropné 'deja vu'

Akciové trhy opět nejvíce ovlivňovala cena ropy, která překonala nová maxima. V New Yorku vyrostla až na 50,45 dolarů za barel. Dolehla i na ceny akcií evropských výrobců, nejvíce ztratily... celý článek

Akcie: ropa stále vlivná

27. 9. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa stále vlivná

Růst cen akcií na Wall Street byl podpořen očekávaným rozhodnutím americké centrální banky o zvýšení sazeb o 0,25 % a komentářem, že inflace zůstává nízká a ekonomický růst je silný.... celý článek

Akcie: Google vyhledal IPO

23. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Google vyhledal IPO

Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování... celý článek

Akcie: další ztráty

16. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další ztráty

Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze... celý článek

Akcie: trhům diktují ceny ropy

9. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: trhům diktují ceny ropy

Obavy na burzy přináší pokračující růst cen ropy, která se dostala na rekordních 44,41 dolarů za barel, což může negativně ovlivnit výdaje spotřebitelů i celou americkou ekonomiku.... celý článek

Partners Financial Services