Fondy: jaký bude podzim

Petr Fejtek | 4. 10. 2004
Fondy: jaký bude podzim
Listí už padá habaděj. Do fondů spadlo alespoň 300 milionů – v tom 330 do peněžních a 77 do zajištěných. Že součet nevychází, už jsme si dávno zvykli, zbylou stovku dodali přeběhlíci z dluhopisů, k nimž se obvykle připojí i několik milionů ze smíšených.

Na peněžním trhu vládne již skoro nudný ISČS Sporoinvest (profil, názory), pod jehož sukně se uchýlilo dalších 167 milionů, ale k němu se tentokrát připojila se 150 miliony i rodinka ČSOB KBC Multi Cash (79 v českých a 34 ve slovenských korunách, 41 v eurech).
Sporoinvest je zkrátka pojem a jeho stabilita obdivuhodná, přesně nástroj pro naše tety z Orlických hor – kontrolní otázka: že nevíte, na které straně přepážek jich je víc? A včetně strýců si mnou ruce, že mají 2 % při 3,5% inflaci. Kolik z nich asi jen tuší, že prodělali 1,5 %?

Max spasitel

Standardní obliby si u nás dobyly zajištěné fondy. Už to taky není, co bývalo, ale místo jistoty desetinásobku lidem stačí jistota sama. Na čelo se tentokrát propracoval Světový garantovaný Max (profil, názory), který 39 miliony stačil aspoň opticky "nalodit" prchající z IKS Dluhopisového (profil, názory).
Pozor jen na statistické škatulky, protože nemáme šuplík zajištěných (ten nemá ani FEFSI), Maxe UNIS započítává mezi smíšené fondy. Ostatně také v principu smíšený je a nebude-li mu akciový trh příznivě nakloněn, stane se fakticky dokonce čistě dluhopisovým.
Na trať také vyrazil nový peloton z dílny ČSOB-KBC, tentokrát v nové sestavě Světových Clicků +. Celkem tento kombajn získal za týden v korunách 25 milionů, v dolarech 7 a v eurech 6 milionů korun. Jsou na 5 let a 5 měsíců se zajištěnými 10 % v korunách a 8 % v devizových mutacích. Přes prázdniny získali starší bratři přes půl miliardy korun, čímž nepochybně laťku nastavili hodně vysoko. Do cíle také dojíždějí závodníci, kteří se vydali na investiční trať mezi prvními: na čtvrtek 30. září padla splatnost fondu KBC Click ČSOB Evropské Akcie 2 – investoři ovšem dostanou jen minimální zajištěný výnos ve výši 6 %. S 3% vstupním poplatkem pecka, že? Tety jistě jásají.
Také IKS chystá pro již skoro 600milionového Maxe bratříčka, čeká jen na kulaté razítko a jen co doběhne upisovací období pionýra, vyrazí "dvojka" na pobočky Komerční banky.

Akciové strašidlo

Těch několik tisíc lidí, které u nás můžeme za investory označit bez uzardění, vyrazilo buď na houby (nerostou), anebo již nevydrželo s nervy a vrhlo se inkasovat zisky (rostou).
Tak či onak, do akciových fondů nepřišla suma sumárum ani černá nula. Dokonce ISČS Sporotrend (profil, názory) získal jen 6 milionů. Ano, byl i úterní svátek, ale právě zatímco jsme vzpomínali patrona země České, americké akciové trhy vlily vlnku optimismu světu. Středeční rally na pražské burze hned tak nezapomeneme a dozvuky ještě ve čtvrtek dopoledne nakoply indexy na další desetiletá maxima: PX D vylétl přes 2200 a PX 50 nad 880 bodů. ING zvýšila cílovou cenu akcie ČEZ na 279 Kč a Deutsche Bank dokonce na 295 Kč – i nadále samozřejmě doporučují "koupit".
ISČS Sporotrend (profil, názory), může dělat dlouhý nos i na zbytek světa: 32% meziroční výnos mu umožňuje pochlubit se i pěknou výkonností za pětileté období: 5,46 % p.a. (Pro srovnání: DJIA těsně nad nulou, MSCI World –1 %, S&P –2 %, DJ EuroSTOXX –4 %, DAX –6 %, Nasdaq –8 %). Ovšem PX 50 má za pětiletku již víc než 10 % ročně, takže ještě víc se radují přímí akcionáři.
Nesmíme zapomínat ani na ING Český akciový (profil, názory, koupit) s 38% ročním výkonem a špatně na tom nejsou ani ti "skromnější": ve tříletém horizontu se pěkně vyjímají i 10,5 % p.a. ČSOB Středoevropského (profil, názory) a dokonce skoro 12 % p.a. IKS balancovaného (profil, názory). To však není svět viditelný z Orlických hor. 

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že by u nás měl šanci dluhopisový fond bez vstupního poplatku?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-95
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: alespoň standardní týden

27. 9. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: alespoň standardní týden

Zdá se, že náš fondbyznys se konečně vrátil do kolejí sice jen plíživého, ale přece jen pohybu. Do fondů přišla čtvrtina miliardy, což dlouhodobě skoro nic neznamená, ale přece jen... celý článek

Fondy: zase víc než miliarda fuč

20. 9. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase víc než miliarda fuč

Jen se začne situace uklidňovat, přijde nějaká rána. Tentokrát si zase institucionální investoři, zejména vlastní banky, vyzvedávají své diskonty z bývalých kuponových fondů. Připomínka... celý článek

Fondy: Stále něco schází

13. 9. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: Stále něco schází

Školní rok sice začal, ale v lavicích UNIS má neomluvenou absenci celá Investiční společnost České spořitelny a navíc Max z IKS. Že by v pátek odpoledne pouze zaspali? Zbylá statistika... celý článek

Fondy: odplulo půldruhé miliardy

23. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: odplulo půldruhé miliardy

Jako velryby, které v celém hejnu plují na mělčinu za smutnou perspektivou, vydalo se chrabré mužstvo smíšených a dluhopisových fondů do vln odlivu. V půli srpna tedy sílí přehlídka... celý článek

Fondy: nudná okurková sezóna pokračuje

16. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nudná okurková sezóna pokračuje

Úroda okurek je slušná a nakládají se do octa - do fondů šly totiž zase místo peněz houby. Dobrá zpráva je, že se podařilo rekonstruovat počítače UNIS.

Partners Financial Services