Akcie: ropa stále vlivná

Jiří Pospíšil | 27. 9. 2004
Akcie: ropa stále vlivná
Růst cen akcií na Wall Street byl podpořen očekávaným rozhodnutím americké centrální banky o zvýšení sazeb o 0,25 % a komentářem, že inflace zůstává nízká a ekonomický růst je silný. Evropské burzy prohlubovaly svoje ztráty pod tíhou rostoucí ceny ropy.

Spojené státy

V pondělí americké burzy oslabily, kdy důvodem bylo snížení výhledu zisku od firem Colgate (profil, názory) a Unilever (profil, názory). Investoři se obávají, že zisky firem se můžou zpomalovat v období, kdy náklady na financování rostou vlivem zvyšování úrokových sazeb. Společnost Colgate oznámila očekávané zisky ve druhé polovině roku, kdy předpokládá zisk ve třetím a i ve čtvrtém mezi 57 až 59 centy na akcii oproti odhadovaným pásmem 67 a 68 centy na základě vyšších výdajů na marketing. Cena akcií společnosti, tak zaznamenala ztrátu 11,2 %. Při obchodování v New Yorku oslabily akcie firmy Unilever o 4,8 %, protože společnost uvedla snížení odhadu zisku pro letošní rok, který byl způsobený poklesem prodejů klíčových produktů ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích.

Úterní růst cen akcií na Wall Street byl podpořen očekávaným rozhodnutím americké centrální banky o zvýšení sazeb o 0,25 % a komentářem, že inflace zůstává nízká a ekonomický růst je silný. K tomu ještě vydaly oznámení o výši zisku ve třetím čtvrtletí dvě významné investiční banky Goldman Sachs (profil, názory) a Lehman brother. Třetí největší obchodník s cennými papíry společnost Goldman Sachs uvedla zisk 1,74 dolaru na akcii, když analytici odhadovali pouze 1,43 dolaru a její akcie zpevnily o 3,4 %. Rovněž Lehman Brothers překonala výši zisků odhady a její akcie vyrostly o 4,7 %. Výsledky hospodaření potěšila i stavební firma KB Home (profil, názory) a její akcie stouply o 9,3 %.

Při středeční seanci burzovní indexy ztrácely, jako týden předtím, kdy hodnota indexů Dow Jones Industrial Average (profil, názory) klesla o 1,3 % , S&P500 (profil, názory) se snížila o 1,4 % a technologického Nasdaq Composite (profil, názory) o 2,0 % vlivem nižších očekávaných zisků a rostoucí cenou ropy. 240 společností z indexu S&P500, který zahrnuje 500 firem, jich 65 % oznámilo , že jjejich zisky budou nižší než původně předpokládaly. Investiční banka Morgan Stanley (profil, názory) uvedla, že zisk ve třetím kvartálu, klesl na 76 centů oproti očekávaným 95 centů na akcii vlivem nižších příjmů z obchodování s dluhopisy a její akcie propadly o 7 %.

Předposlední den v týdnu americké burzy ztrácely druhý den v řadě. Investoři přesunovali svoje investice z ropných do technologických společností. A díky tomu technologický index Nasdaq velmi mírně posílil. Akcie ropné společnosti Exxon Mobil (profil, názory) klesly o 2,3 % a zaznamenaly největší denní pokles z emisí obsažených v indexu Dow Jones Industrial Average, kdy analytici z Deutsche Bank snížili doporučení na tuto emisi z kupovat na držet, protože cena akcie dosáhla skoro jejich cílové ceny a od začátku roku tato emise posílila o 16 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně výše na základě očekávání investorů, že po předchozích dvou dnech poklesů nastane mírná korekce.

Evropa

V novém týdnu evropské burzy klesly vlivem rostoucí ceny ropy a snížení odhadu zisku od společnosti Unilever. To mělo vliv i na další společnosti produkující zboží denní spotřeby, jako německé Henkel či francouzské L´Oreal jejihž akcie na to oslabily.

Úterní seanci povzbudily výsledky maloobchodního řetězce Tesco, kdy jeho akcie vystoupaly o 3,4 % a hodnoty burzovních indexů skončily výše. Dobré výsledky amerických investičních bank podpořily i zájem o evropské banky a německá Deutsche Bank posílila o 1,4 % a švýcarská UBS o 1,9 %. Akcie společnosti Ahold, která provozuje sítě maloobchodů zpevnily o 1 % po zvýšení jejího dluhového ratingu.

Uprostřed týdne evropské burzy ztratily více než 1 % na základě negativního vývoje obchodování v USA. Investoři zklamaní z výsledků Morgan Stanley a Bear Stearns prodávali evropské banky., kdy akcie německé Deutsche Bank oslabily o 2 %. Pod tlakem prodejních příkazů byly i pojišťovny a zajišťovny, když německá Allianz (profil, názory) klesla o 1,7 % a Munich Re přišla o 2 %. Dále výprodejů čelil i automobilový sektor.

Předpolední den v týdnu prodloužily evropské burzy svoje ztráty pod tíhou rostoucí ceny ropy. Tentokrát se nedařilo především akcií výrobců pneumatik, když německého Continental poklesly o 2 % a francouzského Michelin o 3 %. Akcie švédské společnosti Electrolux přišly o 7,5 %, poté co firma vydala snížení odhadu zisku kvůli rostoucím cenám kovů.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů bez větších změn, kdy investoři vyčkávali na další zprávy, které by určily směr obchodování.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ropa zlevňuje, trhy rostou

30. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa zlevňuje, trhy rostou

Pokračující pokles ceny ropy měl na trhy jednoznačně pozitivní vliv, DJIA dosáhl na nejvyšší úroveň za uplynulých šest týdnů a západoevropské burzy se dostaly na své třítýdenní maximum.... celý článek

Akcie: Google vyhledal IPO

23. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Google vyhledal IPO

Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování... celý článek

Akcie: další ztráty

16. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další ztráty

Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze... celý článek

Akcie: trhům diktují ceny ropy

9. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: trhům diktují ceny ropy

Obavy na burzy přináší pokračující růst cen ropy, která se dostala na rekordních 44,41 dolarů za barel, což může negativně ovlivnit výdaje spotřebitelů i celou americkou ekonomiku.... celý článek

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

3. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

Začátek minulého týdne byl za oceánem ve znamení poklesu zejména farmaceutických společností. Následoval ale obrat, a to zejména v důsledku zveřejnění indexu důvěry spotřebitelů a zlepšujícího... celý článek

Partners Financial Services