Fondy: alespoň standardní týden

Petr Fejtek | 27. 9. 2004
Fondy: alespoň standardní týden
Zdá se, že náš fondbyznys se konečně vrátil do kolejí sice jen plíživého, ale přece jen pohybu. Do fondů přišla čtvrtina miliardy, což dlouhodobě skoro nic neznamená, ale přece jen je to lepší než nic.

Takovým tempem by naše investice ve fondech vzrostly za celý letošní rok o pouhých 10 miliard korun, což za nedlouho zvládne ISČS Sporoinvest (profil, názory) sám. Ten ostatně opět nezklamal, když si připsal dalších 174 milionů a zasloužil se o opětovné vítězství peněžáků, které samy celkem spolkly celou čtvrtmiliardu. Se svou troškou 23 milionů do mlýnice tentokrát přispěl i IKS Peněžní trh (profil, názory), ale zajímavější je, jak odlišně se v peněžácích orientují klienti ČSOB-KBC: koruny české skoro nic, ale do slovenských 44 milionů. A do eura a dolarů dalších 22 milionů korun.

Zajištěné zase řádí

Za peněžním trhem se opět umístilo mužstvo zajištěných fondů, kde k víc než 90 milionům ČSOB Světového růstu + 1 přidal pěkných 72 milionů korun světový garantovaný Max (profil, názory). Tento týden tedy zřejmě zvládl odliv z ostatních fondů rodiny IKS, zejména 43 miliony z IKS Dluhopisového (profil, názory). V odkupech za celkem 140 milionů korun jako obvykle vedou dluhopisové fondy, když první místo tentokrát vybojoval minus 50 miliony ISČS Spororobond (profil, názory).
Ze smíšených fondů pokračuje nyní plynulý odliv, například 15 milionů z ČSOB bohatství (profil, názory). Na rozdíl od svého jména totiž v posledních dvou letech vynesl ročně jen 0,31 %.

Bída dluhopisů

Dluhopisové fondy jsou letos bez konkurence fackovací panák. Ztratily již téměř 6 miliard korun a o moc lépe ještě nějakou dobu nebude. To sice bylo jasné již před rokem, ale ani klienti a ani poradci se nedokázali na změnu situace připravit. Ostatně jak se to podařilo portfoliomanažerům, je také slovo do pranice.
Přesto dluhopisy tvoří a budou tvořit nejdůležitější část portfolií. I když klienti jásají nad zajištěnými fondy a na jejich špek skočili také bankovní poradci – jde jen o to, zda na špek fondům, anebo klientům, protože se jim dobře prodávají. Bohužel se zatím tak úplně nezdařila alternativa dluhopisových fondů, která spočívá v sázce na dluhopisy jiných středoevropských měn. Tzv. konvergenční strategie však již pro mnohé horizonty vítězí a jeví se, že nadějím ještě není konec. Zejména proto, že v nich není ukryt jen úrokový diferenciál, ale i potenciál apreciace těchto měn.

              

Výkon v horizontu 2 roky p.a. 1 rok 3 měsíce abs.
ČSOB Bond mix
(profil, názory)
1,90 % 0,68 % 0,32 %
IKS Dluhopisový
(profil, názory)
0,83 % –1,50 % 0,75 %
ISČS Sporobond
(profil, názory)
3,09 % 1,46 % 1,77 %
IKS Plus bondový
(profil, názory)
4,27 % 4,11 % 2,76 %
ISČS Trendbond
(profil, názory)
4,05 % 4,76 % 4,21 %

Naše bankovní poradce mnozí hodnotí jednoslovně: tragédie. Přitom ale právě bankovní sítě vládnou v distribuci fondů prakticky diktátorsky. Jedna z mála nadějí se nyní rýsuje ze Slovenska – jen co dostane licenci dluhopisový Euro konvergentný fond (60 % v korunách, zejména slovenských), začne jej SFM Group nabízet i u nás. Zajímavá bude nejen jeho investiční strategie, ale zejména to, že bude bez vstupního poplatku.

Akciové vlny

Amerika kýchne, Evropa hned zápasí s chřipkou, druhý den vysvitne sluníčko a vše jede naopak. Jen náš minitrh netuší, která bije a jak se kdy zahraničí vyspí. Přesto naše blue chipsy ochutnaly historická maxima a indexy desetiletá. Paradoxně investoři nechtějí, aby ČEZ koupil Slovenské elektrárne a dokonce Komise pro cenné papíry umravňuje vládní tlachálky, aby netlachali tolik.
Tak či onak 19 milionů korun si našlo cestu do ISČS Sporotrendu (profil, názory) a 13 milionů do ING Českého akciového (profil, názory, koupit), naopak z IKS Světových indexů (profil, názory) i IKS fondu fondů několik milionů opět ubylo.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že by u nás měl šanci dluhopisový fond bez vstupního poplatku?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-198
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zase víc než miliarda fuč

20. 9. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase víc než miliarda fuč

Jen se začne situace uklidňovat, přijde nějaká rána. Tentokrát si zase institucionální investoři, zejména vlastní banky, vyzvedávají své diskonty z bývalých kuponových fondů. Připomínka... celý článek

Fondy: Stále něco schází

13. 9. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: Stále něco schází

Školní rok sice začal, ale v lavicích UNIS má neomluvenou absenci celá Investiční společnost České spořitelny a navíc Max z IKS. Že by v pátek odpoledne pouze zaspali? Zbylá statistika... celý článek

Fondy: odplulo půldruhé miliardy

23. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: odplulo půldruhé miliardy

Jako velryby, které v celém hejnu plují na mělčinu za smutnou perspektivou, vydalo se chrabré mužstvo smíšených a dluhopisových fondů do vln odlivu. V půli srpna tedy sílí přehlídka... celý článek

Fondy: nudná okurková sezóna pokračuje

16. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nudná okurková sezóna pokračuje

Úroda okurek je slušná a nakládají se do octa - do fondů šly totiž zase místo peněz houby. Dobrá zpráva je, že se podařilo rekonstruovat počítače UNIS.

Fondy: kolaps možná jen z vedra

9. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: kolaps možná jen z vedra

Uplynulý týden se fondy asi téměř neprodávaly. Alespoň UNIS nezveřejnila (do nedělní půlnoci) ani statistiku, celá mocná ČSOB prodala fondů KBC za legračních 60 milionů a ING ani ne... celý článek

Partners Financial Services