Fondy: zase víc než miliarda fuč

Petr Fejtek | 20. 9. 2004
Fondy: zase víc než miliarda fuč
Jen se začne situace uklidňovat, přijde nějaká rána. Tentokrát si zase institucionální investoři, zejména vlastní banky, vyzvedávají své diskonty z bývalých kuponových fondů. Připomínka dob, kdy Dikové houfně prodávali své akcie za 80 % jejich NAV a banky je skupovaly.

Z ČSOB bohatství (profil, názory) odplynulo 950 milionů, stříbrnou pozici minus 270 milionů korun "hodil" IKS Globální konzervativní (profil, názory), jen o bronzovou a bramborovou medaili se nedohodli ČSOB fond obchodu (profil, názory) a Křišťálový fond (profil, názory) s 87 a 85 miliony.
Dohromady odešlo téměř 1,4 miliardy korun s tím, že zlomeček z toho možná vyzvedli i retailoví investoři. Téměř se zopakoval přesně měsíc starý scénář.

Ani když ovšem nepočítáme celý tento nestandardní odliv, žádná sláva se nekonala, aneb trh náš vezdejší: UNIS +30, ING –30, KBC +105 milionů korun. Když z toho odmyslíme téměř 200 milionů korun, které zamířily do zajištěných fondů, zbývají zase jen divné počty. Ještě k tomu totiž nezdolný Sporoinvest vítězně mává 166 miliony korun. Součty kladných čísel opět nevycházejí, protože pod záporným znaménkem se za velikány sdružil celý mančaft, který z dluhopisových fondů vyvedl 185 milionů a zvěd IKS Peněžní trh (profil, názory) pustil 68 milionů i z peněžáků.

Už ani peněžní trh nebere

Přes úžasný tah Sporoinvestu (profil, názory) se zdá, že ani fondy peněžního trhu nebodují jako kdysi. Možná je to dáno tím, že slaboučký IKS Peněžního trhu (roční výkon 1,47 %) ztrácí klienty, ale pravděpodobnější je kanibalizační efekt Maxe, který požírá své bratříčky jako moučník po večeři. Další podvyživený chudinka IKS Dluhopisový(profil, názory) (roční ztráta –2,16 %) totiž přišel o 83 miliony korun. Bodejť by ne, při tom výkonu, řeknete. Ovšem Max pozřel jen 87 milionů, tedy ani ne polovinu odlivu z ostatních fondů IKS, takže s dalšími 90 miliony klienti IKS asi zbaběle prchli ke konkurenci.
Jen Sporoinvest z Olympu sleduje pinožení smrtelníků a ptá se Pýthie, zda desetimiliardový letošní růst oslaví ještě v září nebo až v říjnu. Nic neroste do nebe, kromě letos Sporoinvestu.

Zajištěné kosí stamiliony

Nejen Max zachránce stojí ve zbroji blížící se již půl miliardě korun za hradbami IKS, ale také ČSOB Světového růstu+1 ze stáje KBC pěkně roztočil turnikety příchozích – jen za týden přilákal 95 milionů korun. A spolu s digitálním clickbratrem přivedli o 5 milionů korun víc než činí celá statistika tuzemských KBC fondů. Našinec zkrátka letí na samo slovo "zajištěný" jako kocour na valeriánské kapky.
Nechci být zlý, ale jakoby Belgičané tuto fintu vymysleli pro nás. Zajištěný fond je kulatý čtverec, po latinsku contradictio in adjecto, po česku rozpor s přívlastkem. Navíc podivný hybrid i mezi otevřeným a uzavřeným fondem. Ne nadarmo je ani FEFSI nevede ve své kategorizaci, ale kampak na naše Spořínky.

Akciové drobty

V akciových fondech si ING připsala 5 milionů, ČSOB-KBC chudičké 2 miliony, vévodí tedy 28 miliony UNIS, kde hraje první housle již tradičně primáš ISČS Sporotrend (profil, názory) s 23 miliony korun. Aby ne, vždyť jen od začátku letošního roku vydělal krásných 25 %. Za povšimnutí jistě stojí i porovnání výkonu za různá období: roční výkon je 27,24 %, přestože 6měsíční je jen 6,62 %. Zkusíte si začasovat?
Naše akcie vůbec předvádějí již třetí rok spanilou jízdu, když si od začátku letošního roku oba indexy českých akcií připsaly 30,5 % a PX 50 se dokonce během slunného víkendu vyhříval na desetiletém maximu.
A nakonec jen poznámku k minule avizovanému zveřejňování TER (ukazatele celkové nákladovosti fondu) – přichází v úvahu až někdy napřesrok, po skončení přechodného období. Alespoň se tedy nemusíme na toto smutné čtení příliš těšit.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že již skončila velká "inkasa" institucionálních investorů z kdysi kuponových fondů?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Stále něco schází

13. 9. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: Stále něco schází

Školní rok sice začal, ale v lavicích UNIS má neomluvenou absenci celá Investiční společnost České spořitelny a navíc Max z IKS. Že by v pátek odpoledne pouze zaspali? Zbylá statistika... celý článek

Fondy: odplulo půldruhé miliardy

23. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: odplulo půldruhé miliardy

Jako velryby, které v celém hejnu plují na mělčinu za smutnou perspektivou, vydalo se chrabré mužstvo smíšených a dluhopisových fondů do vln odlivu. V půli srpna tedy sílí přehlídka... celý článek

Fondy: nudná okurková sezóna pokračuje

16. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nudná okurková sezóna pokračuje

Úroda okurek je slušná a nakládají se do octa - do fondů šly totiž zase místo peněz houby. Dobrá zpráva je, že se podařilo rekonstruovat počítače UNIS.

Fondy: kolaps možná jen z vedra

9. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: kolaps možná jen z vedra

Uplynulý týden se fondy asi téměř neprodávaly. Alespoň UNIS nezveřejnila (do nedělní půlnoci) ani statistiku, celá mocná ČSOB prodala fondů KBC za legračních 60 milionů a ING ani ne... celý článek

Fondy: I Sporoinvest si vzal volno

2. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: I Sporoinvest si vzal volno

Víc než čtvrtmiliarda korun chybí ve fondech UNIS proti minulému týdnu. Takový odliv samozřejmě nestihly vynahradit ani ostatní fondy, takže i celková statistika se noří do mínusu.

Partners Financial Services