Akcie: Intel očekává horší výsledky

Akcie: Intel očekává horší výsledky
Největší světový výrobce polovodičů, společnost Intel, v minulém týdnu snížil odhad příjmů a ziskových marží pro třetí čtvrtletí. Ve Spojených státech v srpnu prudce klesla důvěra spotřebitelů a evropským ropným společnostem opět pomohl růst ceny ropy.

Spojené státy

Počátek nového týdne se přinesl velmi slabou aktivitu obchodníků. Ovšem ani pokles ceny ropy nedokázal akcie podpořit, a hlavní indexy padaly. Nejvíce postiženým sektorem byly technologie. Index Nasdaq ztratil 1,4 %. U společnosti Intel Corp. totiž obchodníci předpokládali zhoršení čtvrtletního hospodaření, a poslali akcie o 2 % níže. Nedařilo se ani společnosti Microsoft, která se zpozdí s novým operačním systémem až do druhé poloviny roku 2006. O prodejní tlak se také postaral nečekaně nízký nárůst příjmů spotřebitelů v červenci (+0,1 % oproti předpokládaným +0,5 %), kompenzací nebylo ani 0,8% zvýšení spotřebitelských výdajů. Se zahájením sjezdu republikánů se objevily obavy z možného teroristického útoku. Nejvýraznější pokles dne zažily akcie největšího zpracovatele masa, společnosti Tyson Foods. Po redukci předpokládaného zisku pro letošní rok se cena akcií propadla o více než 8 %.

V úterý zveřejněné údaje o srpnové spotřebitelské důvěře ve Spojených státech ukázaly prudký pokles, a sice na 98,2 bodu ze zrevidovaných 105,7 v červenci. Obchodování se vyvíjelo v duchu pozvolného sestupu kurzů, ale v posledních dvou hodinách obchodování nastal obrat a ceny zamířily nahoru. Dow Jones si nakonec připsal více než 50 bodů, ale celkově byl den poznamenán slabým objemem obchodů. Investiční banka Merrill Lynch zvýšila doporučení z předchozího "neutral" na "buy" u těžební splolečnosti Transocean. Akcie si pak připsaly 88 centů (2,95 %) na hladinu 30,70 USD. Analytici totiž předpokládají dramatický růst ziskovosti roce 2005.

Negativním podnětem pro akcie byla v polovině týdne opět rostoucí cena ropy, která po více než týden trvajícím poklesu posílila o téměř 2 dolary. Akciové indexy nakonec uzavíraly oproti předcházejícímu dni jen s minimálními změnami. Druhý největší výrobce nealkoholických nápojů, společnost PepsiCo, potvrdil svůj odhad zisku pro rok 2004. Společnost očekává, že vykáže celoroční zisk ve výši 4,9 mld. USD, což představuje 2,29 USD na akcii. Odhad analytiků je přitom zisk 2,31 USD na akcii. Poté akcie oslabily o 0,5 %.

První polovina čtvrtečního obchodování byla bez výraznějších změn, ovšem v druhé části dne převládl optimismus a trhy zamířily nahoru. Tento den si indexy Dow Jones i Nasdaq polepšily shodně o 1,2 %. O růst se postaraly akcie maloobchodních firem poté, co společnost Gap Inc. oznámila vyšší než očekávané prodeje za měsíc srpen. Optimismus do technologického sektoru přinesl oznámený zisk za druhé čtvrtletí společnosti Best Buy. Po skončení obchodování byly oznámeny dlouho očekávané výsledky hospodaření společnosti Intel Corp. Tento největší světový výrobce polovodičů snížil odhad příjmů a ziskových marží pro třetí čtvrtletí poté, co poptávka po počítačových mikroprocesorech a komunikačních čipech poklesla pod očekávání. Společnost předpokládá, že za třetí čtvrtletí vykáže příjmy v rozmezí 8,3-8,6 mld. USD, přičemž původně počítala s příjmy na úrovni 8,6-9,2 mld. USD. Akcie firmy v poobchodní fázi oslabily o téměř osm procent.

Futures na akciové indexy se během pátečního dopoledne nacházely v záporných hodnotách v reakci na údaje zveřejněné po skončení obchodování během předcházejícího dne.

Evropa

Pondělní obchodování na evropských trzích bylo ovlivněno svátkem ve Velké Británii, což se projevilo v podprůměrných objemech obchodů. Celkově se nedařilo automobilovému průmyslu, neboť zprávy o plánovaných protestech zaměstnanců Volkswagenu za zvýšení platů poslaly akcie této společnosti dolů a poklesu ceny nebyl ušetřen ani další výrobce automobilů DaimlerChrysler.

úterý se na Evropu přenesla negativní nálada z předcházejícího dne v zámoří a trhy byly pod tlakem technologických akcií. Francouzská farmaceutická společnost Sanofi-Synthelabo oznámila vyšší než očekávaný 20% nárůst zisku za 1. pololetí a současně potvrdila projekci zisku pro celý letošní rok. Analytici Morgan Stanley zvýšili cílovou cenu akciím koncernu Siemens z 66 na 73 euro a zvýšily akciím rating z "equal weight" na "overweight".

Středeční seance byla ve znamení energetických a ropných společností. Investiční banka Merrill Lynch zvýšila své odhady průměrných cen ropy typu Brent v příštích dvou čtvrtletích. Největší evropský maloobchodní řetězec, společnost Carrefour, oznámil, že zvýšil v 1. pololetí svůj zisk o 5,3 %. Společnost L´Oreal, největší výrobce kosmetiky na světě, oznámila 22% nárůst zisku za 1. pololetí.

Čtvrtek byl opět poznamenán rostoucí cenou ropy, což znova pomohlo k růstu ropným společnostem a CSFB dala doporučení investorům k nákupu akcií těchto firem. Díky tomu se dařilo společnostem BP Plc, Royal Dutch/Shell a Total. Oznámení Nokie o zvýšení podílu na trhu ve druhém čtvrtletí pomohlo k růstu kurzu této společnosti o 3,7 %.

Páteční dopolední obchodování v Evropě probíhalo bez výrazných změn. Negativní sentiment byl však znát u technologií kvůli zveřejněnému odhadu tržeb u společnosti Intel.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů s minimálními změnami, protože se očekávala nízká obchodní aktivita a investoři se před posledním prázdninovým víkendem nechtěli pouštět do větších akcií.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 9. 2004 14:33, Boucek Antonin

Gladis mel vic kriterii - P/E melo byt mensi nez 15, P/E*P/B melo byt mensi nez 22,5, spolecnost mela pravidelne vyplacet dividendy, Current ratio melo byt minimalne 2, Debt to equity maximalne 0,6, zisk mel rust minimalne 4% v poslednich peti letech a trzni kapitalizace mela byt minimalne 5 miliard USD. Kdyz vyloucil financni spolecnosti a utilities (pro ktere by musel kriteria upravit), proslo mu screeningem americkych spolecnosti (8901 akcii) dne 31. 8. 2003 celkem pet titulu (BWS US, JNY US, UGP US, NTZ US, YZC US). Tri z nich sly od te doby vzhuru, dva dolu.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ropa zlevňuje, trhy rostou

30. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa zlevňuje, trhy rostou

Pokračující pokles ceny ropy měl na trhy jednoznačně pozitivní vliv, DJIA dosáhl na nejvyšší úroveň za uplynulých šest týdnů a západoevropské burzy se dostaly na své třítýdenní maximum.... celý článek

Akcie: Google vyhledal IPO

23. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Google vyhledal IPO

Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování... celý článek

Akcie: další ztráty

16. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další ztráty

Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze... celý článek

Akcie: trhům diktují ceny ropy

9. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: trhům diktují ceny ropy

Obavy na burzy přináší pokračující růst cen ropy, která se dostala na rekordních 44,41 dolarů za barel, což může negativně ovlivnit výdaje spotřebitelů i celou americkou ekonomiku.... celý článek

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

3. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

Začátek minulého týdne byl za oceánem ve znamení poklesu zejména farmaceutických společností. Následoval ale obrat, a to zejména v důsledku zveřejnění indexu důvěry spotřebitelů a zlepšujícího... celý článek

Partners Financial Services