Akcie: ropa zlevňuje, trhy rostou

Jiří Pospíšil | 30. 8. 2004
Akcie: ropa zlevňuje, trhy rostou
Pokračující pokles ceny ropy měl na trhy jednoznačně pozitivní vliv, DJIA dosáhl na nejvyšší úroveň za uplynulých šest týdnů a západoevropské burzy se dostaly na své třítýdenní maximum. Negativní dopady mělo snížení odhadů zisků od některých investičních bank pro technologické společnosti.

Spojené státy

První den uplynulého týdne zakončily burzy mírně dole. Impuls k tomu to pohybu dalo snížení předpovědi výše prodejů v srpnu vzhledem ke snížení prodeje školních potřeb od maloobchodního řetězce společnosti Wal-Mart (profil, názory) a její akcie klesly o 1,5 %. Cena akcií firmy Robert Half International, která se zabývá působením v oblasti lidských zdrojů, oslabily o 5,6 % po snížení investičního doporučení na tyto akcie od investiční banky UBS (profil, názory).

Během úterý se hodnoty nejdůležitějších burzovních indexů výrazněji nezměnily, když pozitivní vliv měl pokračující pokles ceny ropy, ale na druhou stranu negativní dopady mělo snížení odhadů zisků od některých investičních bank pro technologické společnosti, jako Cisco Systems (profil, názory) a Broadcom (profil, názory). Aktivita na Wall Street je vždy na konci srpna velmi nízká, protože mnoho účastníků trhu je na dovolené a vychází málo podnikových a ekonomických zpráv. Akcie společnosti HJ Heinz (profil, názory), která například vyrábí kečupy, posílily o 2,8 %, když firma uvedla, že prodeje v Severní Americe vyrostly po prvé ve čtyřech čtvrtletích. Akcie společnost Google zažily první pokles o 4,5 % od svého uvedení na burzu v minulém týdnu, když pokles přišel po 23 % nárůstu z IPO ceny.

O středeční vzestup cen se postarala klesající cena ropy čtvrtý den v řadě a to pomáhá zmírnit obavy, že její vyšší ceny mohou zmírnit ekonomický růst. Index Dow Jones Industrial Average (profil, názory) získal 0,8 % a dosáhl na svoji nejvyšší úroveň za uplynulých šest týdnů. Technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) posílil o 1,3 %. Cena ropy obchodované v New Yorku spadla o 3,9 % po zprávě, že její zásoby v USA se nezměnily, když trh očekával jejich pokles. Jednou z hvězd dne se staly akcie společnosti Boeing (profil, názory), které stouply o 3,1 % po oznámení, že společnost vyhrála zakázku od Singapore Airlines za více než 7 mld. dolarů. Akcie největšího prodejního řetězce oděvů v USA společnosti Gap (profil, názory) klesly o 2,2 % po snížení investičního doporučení na tyto akcie od investiční banky Merrill Lynch (profil, názory).

Ve čtvrtek se opět hodnoty indexů výrazněji neměnily a tato seance se vyznačovala nejnižším objemem obchodů v letošním roce. Společnost Starbucks (profil, názory), která provozuje sítˇ obchodů s kávou a kaváren uvedla, že její tržby v srpnu vzrostou pouze o 8 % místo trhem očekávaných 11 %. Akcie největší vzdělávací společnosti v USA firmy Apollo Group (profil, názory) vyrostly o 8,3 % , když společnost zvýšila svůj odhad zisku pro rok 2005.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty skoro beze změny, což potvrzovalo vývoj obchodování v tomto týdnu, kdy zájem investorů ochladl před blížícím se koncem prázdnin.

Evropa

pondělí evropským burzám pomohla k jejich vzestupu klesající cena ropy. Na to pozitivně reagovaly ceny evropských výrobců automobilů Porsche, Volkswagen a Renault, které posílily o 2,8 %, 3,1 % resp. 1,5 %, kdy zároveň šly na horu i akcie firem vyrábějící automobilové díly. Nákupy zahájili investoři v sektorech polovodičových společnost a vytáhly cenu akcií AMSL a Infineon (profil, názory) o 4,2 % a 2,5 % výše.

Úterý nepřineslo větší změny v hodnotách akciových indexů. Pokračující sestupný trend ceny ropy pomohl ke startu další vlny zájmu o akcie leteckých společností. Německá Lufthansa a British Airways (profil, názory) vystoupaly o 3 %, ale nejvýše dolétly akcie Austrian Airlines jež posílily o více než 5 %. Ve své jízdě směrem nahoru pokračovaly akcie Porsche které přidaly další 3 %. Naopak negativně se nižší cena ropy projevila v ceně akcií ropných společností, které díky tomu oslabily, když BP a Shell Transport (profil, názory) klesly o 1,4 % resp. 1,9 %.

Uprostřed týdne se obchodovalo bez větších pohybů při velmi nízkých objemech obchodů. Za zmínku stojí pouze posílení akcií britské farmaceutické firmy GlaxoSmithKline (profil, názory) o 1,4 % na základě posílení hodnoty amerického dolaru, který by mohl pozitivně ovlivnit výše tržeb a zisku.

Vlivem poklesu ceny ropy pod 43 dolarů za barel se západoevropské burzy dostaly na svoje nejvyšší hodnoty za poslední tři týdny. Opět v centru dění byly letecké přepravní společnosti, kdy  nízko nákladové společnosti Easyjet a Ryanair posílily o 7 % a 3,5 % ve srovnáni tradičními přepravci, kteří stouply méně, jako British Airways o 2,5 % a Lufthansa o 2,3 %. Investoři byli zklamáni z výsledků společnosti Ahold, provozující sítě prodejen, kvůli jejím slabým výsledkům v USA a cena její akcií propadla o 6,5 %.

pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů s minimálními změnami, protože se očekávala nízká obchodní aktivita a investoři se před posledním prázdninovým víkendem nechtěli pouštět do větších akcií.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Google vyhledal IPO

23. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Google vyhledal IPO

Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování... celý článek

Akcie: další ztráty

16. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další ztráty

Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze... celý článek

Akcie: trhům diktují ceny ropy

9. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: trhům diktují ceny ropy

Obavy na burzy přináší pokračující růst cen ropy, která se dostala na rekordních 44,41 dolarů za barel, což může negativně ovlivnit výdaje spotřebitelů i celou americkou ekonomiku.... celý článek

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

3. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

Začátek minulého týdne byl za oceánem ve znamení poklesu zejména farmaceutických společností. Následoval ale obrat, a to zejména v důsledku zveřejnění indexu důvěry spotřebitelů a zlepšujícího... celý článek

Akcie: klidný týden

26. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: klidný týden

Růstu cen akcií na Wall Street pomohla slova Alana Greenspana o tom, že americká ekonomika vstoupila do fáze silné a samočinně se udržující expanze. V Evropě si nejlépe vedly akcie... celý článek

Partners Financial Services