Skloňování, stupňování, časování…

Skloňování, stupňování, časování…
Zřejmě věčná investorská otázka zní: je dobré časovat trh? Neboli dokážeme vystihnout správné okamžiky kdy a které tituly prodat či koupit? A pokud ne, bude naší spásou pravidelné investování?

Čas je mocná veličina – mocnější je pouze přitažlivost. Nejen v kosmu, ale i na Zemi, nejen ve fyzice, leč i v životě. Krásný verš sice rýmuje sousloví "přitažlivost zemská" se slovem ženská, ale málokdo již pamatuje seriál (běžel i v České televizi) o ekonomice s provokativním názvem "Silnější než láska". Peníze.
I pojem peníze je vlastně jen floskule, byť stojí v pozadí mnohého. Kdopak by je neměl rád, zpívá prastarý šlágr, ale první fáze rozhodování zní jinak: odložená spotřeba. Nejdřív musíme překonat mnoho přitažlivostí: k alkoholu či jiným drogám, gamblingu, k životu na vysoké noze i jiným světským lákadlům. Potom samozřejmě také naši českou lásku k "jistotě" vkladů a jim podobných reálně prodělečných směšností. Dluhopisy jsou betonové základy portfolia, ale akciové trhy jsou jediné, kde lze kapitál zhodnotit.

Časujeme pořád

Jen málokdo má najednou miliony, většinou nějaký majetek vytváříme postupně. Jsme tedy vlastně "nuceni" časovat trh, i když tomu tak neříkáme. Zkrátka v určitý čas máme nějakou sumičku, kterou "někam vrazíme". Například i založení smlouvy o stavebním spoření je konkrétní krok v jistém čase a zároveň určitá investice. Důsledně vzato do fix income na šestiletý horizont s postupným vkládáním a 5,9% výnosem (efektivním, samozřejmě) p.a. Tedy asi 4% reálným (a jen pro 20 000 Kč ročně).

Každý si vybírá

Jestliže vlastně stále provádíme výběr, provozujeme tedy picking. Vybíráme typ produktu, potom jeden konkrétní od určitého poskytovatele – jen ten čas bývá víceméně dán okolnostmi. Někdy více situací na trhu, jindy více situací naší vlastní.
Časování trhu tedy vlastně provozujeme stále: kdyby stavební spoření před lety nevynášelo 12 %, nikdo by do něj nešel. Dnešních 5,9 % už nijak netáhne, i když to stále ještě není špatné. Produkt má sice mizernou likviditu, ale supluje fix income podíl portfolia.

Market-timing

V užším slova smyslu však termíny Market-timing a někdy i Time-picking neboli časování trhu označuje specifický typ obchodování, kterému se běžně obecněji říká spekulace. Předem odpárejme tomuto slovu negativní konotace – spekulace je kořením trhu a bez spekulantů by žádný trh nebyl tak efektivní, jak je. I když by to zcela jistě omezilo jejich kolísání. Ovšem kolísání trhů je zkrátka ta jediná jejich jistota – a ten pohyb je opět jen hledáním rovnováhy.
Principiálně však stojíme před několika otázkami: dokážeme vystihnout správné okamžiky (ať již během dne, týdne či desetiletí), kdy a které tituly máme prodat či koupit? Navíc tak, abychom vydělali nejen na poplatky, o daních ani nemluvit. Jde o to, čemu kdo věří – astrologii, Prozřetelnosti, kartářce, technické analýze nebo modle P/E (cena/výnos)? Že by někdo ještě dnes studoval makro? Z mladých drsných chlapců u obrazovek asi nikdo. Každý však věří něčemu, navíc jsou i stoupenci kontrariánství, kteří jdou proti trhu.
A trh tak vždy nějak vyrovnává… dvě stáda: jedno prodává, druhé kupuje.

Informace formují

P/E (cena/výnos) akcie

Historicky se P/E trhu pohyboval kolem na úrovni 14,. tj. v dlouhém období byla cena jednotlivých akcií asi 14krát vyšší než každoročně generované zisky na akcii a roční výnos pro investora tak dosahoval asi 7,1 % (1/14 = 7,14 %). V době „internetové horečky“ však P/E dosahoval i hodnot 28, což odpovídá ročnímu výnosu (1/28) pouhých 3,6 %. Dnes je hodnota P/E u indexu S&P kolem 19, u DJIA asi 17 a v jeho projekci téměř 15.

Bezesporu velikost obou stád formují informace. Nikdo ovšem přesně neví jaké a nakolik. Určitě jsou to reporty o ziskovosti firem, také o válkách a evidentně i o teroristických útocích. Údaje o HDP, nezaměstnanosti, úrokových sazbách a další asi stovka ukazatelů.
Pak máme ještě dlouhodobé trendy. Ulility budou fungovat, energetika zvláště. Farmacie je zlatý důl – svět stárne a zdravý člověk je jen nedostatečně vyšetřený pacient. Biotechnologie je svět budoucnosti, ale ani počítače nejsou ještě staré železo. Dokonce nejsou jen železo, ale čím dál víc software. Internet není zázrak, ale výborný pomocník. Bude umět stále víc. A komunikovat mobilně, barevně s obrázky? Proč ne? Vyberete si?
A ještě delší trendy – lidé jsou stále bohatší a budou nakupovat a chtít novinky jako šílení. Ekonomika půjde vzhůru, jen asi ne tak rychle…
Krátké kolísání ovšem způsobují aktuální informace. Kdo tedy věří v časování trhu, musí být přesvědčený, že je přinejmenším ihned dostane, během několika minut umí vyhodnotit a vzápětí provést obchody. Pak klobouk dolů.

Budoucnost je otevřená

Kdo nevěří v budoucnost, ať nechodí do akcií. Ale ať vlastně nechodí do žádných investic, vždyť nemusí ani spořit. Proč by odkládal spotřebu? Po nás potopa!
Rozumný člověk nemusí být nadšenec, že budoucnost je růžová, že poručíme větru dešti a všechny čeká "pohoda". Nečeká. Možná nám na hlavu zítra spadne kominík, možná přiletí zelení mužíčci a zavřou burzy (či nás všechny do klece).
Pravděpodobnější je však, že akciové trhy dlouhodobě porostou. Z prostého důvodu: stále dochází k růstu zdrojů a jejich koncentraci. Růst bude asi v následujícím desetiletí pomalejší než staletý roční průměr 12 %, možná jen 7 až 8 %, snad jen 5 až 6 %. Ale je to stále lepší než rezatým drátem do oka.

Efekt průměrování nákladů

Ani efekt tzv. pravidelného investování není žádný zázrak. Navíc funguje právě jen při dlouhodobě rostoucím trhu. Ale – zbavuje nás neřešitelné hypotézy časování trhu (po Karlu Raimundu Popperovi víme, že hypotézu nelze potvrdit, ale jen vyvrátit).
Přináší také ten úplně výchozí efekt: ochranu investora sama před sebou! Není to zdaleka vtip, ale jde vůbec o tu základní "hodnotu" jakéhokoli pravidelného investování. Člověk si zkrátka na tu pravidelnost, že mu část příjmů mizí, zvykne a "co oči nevidí, srdce nebolí". Až druhotný důsledek je ono velmi efektivní "zarovnávání" výkyvů. Slučuje a zajišťuje tak oba předpoklady: vytvoření a zhodnocování majetku (úspor, assets, rezerv nebo jak tomu budeme říkat).

Jaké investiční strategie používáte vy?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 8. 2004 9:19, Jirka

Na několikadenní spekulace bohužel nemám dostatek času, ani peněz, abych se mohl živit jen tím. Ale souhlasím s Vámi, že spoléhat se jen na dlouhodobý růst a pravidelné investování bez ohledu na krátkodobý trend je dobrou taktikou snad jen pro investory, kteří trhu nerozumí a mají spoustu let času na vybírání podprůměrných zisků. Je téměř nemožné vědět, kam se pohne trh zítra, zvlášť v době, kdy je ospalá nálada. Ale investovat ve chvíli, kdy jdou indexy denně o celá procenta dolů jen proto, že mi na dnešek vychází pravidelná investice? Nebo ještě hůře; v době, kdy je sledovaný titul evidentně přehřátý emocemi investorů a je nejlepší čas k prodeji? To si raději počkám, až se cena titulu dostatečně hluboko propadne a pak nakupuji. I několikrát za sebou, pokud to stále klesá. A když zrovna není důvod k nákupu na akciovém trhu a dluhopisový fond se zrovna vyšvihl nahoru kvůli splatnosti některých dluhopisů, je lepší nechat peníze ležet na vkladovém účtu s krátkým cyklem, než je za každou cenu nacpat do bubliny, která během několika dnů praskne.

Myslím, že jsem si svou metodu našel, i když se stále považuji za začátečníka. Docela se těším na mědvědí časy, až tu metodu budu moci vyzkoušet v době, kdy dlouhodobí a pravidelní investoři s jistotou jen prodělávají. V jedné věci však musím dát autorovi článku rozhodně za pravdu. Dluhopisy jsou betonové základy. Kdo si chce hrát s akciemi nebo akciovými fondy, měl by si ty základy nejprve řádně vybetonovat. Jinak ho snadno rozhodí i taková malá nehoda, jako rekordní ceny ropy.

Hodně štěstí i Vám.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 9. 2004 14:24, H.B.

Rozdíl mezi investováním a spekulací : Buffett prisel za 55 let ke 40 miliardám dolarú. A spekulanti prisli za 55 let na zlomek toho co Buffett.
A mnohdy museli velcí spekulanti navádet verejnost , aby koupila , aby mohli oni sami se ziskem prodat.
Nejde o prumerné us.akcie , které rostou snad prumerne 160% za 10 let , ale jde o ty nejlepsi us.akcie , které rostou asi 2x více nez index.
Velcí spekulanti snad maji ze 100 spekulací jen 52 spekulací s vydelkem a 48 se ztrátou a to nemá význam obtezovat burzu a sebe.
Zisky AIG C HD HDI rostou prijatelne pravidelne.
Buffettovi rostou miliony bez prace , on má Kolu od 1988 a Gillette od 1989 a nebude je prodavat , kdyz se zisk techto firem trochu pokazí. A na kontrolu fundamentu podnikú má Buffett personál.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services