Akcie: Google vyhledal IPO

Akcie: Google vyhledal IPO
Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování s akciemi společnosti Google.

Spojené státy

Po delší době udělal první den v týdnu akciovým investorům radost, protože indexy S&P 500 (profil, názory), Dow Jones Industrial Average (profil, názory) a technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) posílily skoro o 1,5 %, když akcie dostaly podporu mírným poklesem ceny ropy a s tím spojeného mírného ústupu obav, že výdaje spotřebitelů budou dále pod tlakem. Akcie maloobchodního řetězce Kmart vystoupaly o 17 % výše, když společnost zveřejnila zisk ve výši 1,54 dolaru na akcii ve druhém čtvrtletí, když v minulém roce za stejné období vykázala ztrátu 6 centů. Ceny akcií maloobchodních řetězců tak měly svůj den, protože oborový index 30 společností působících v tomto sektoru povyrostl o 2,8 % a byl to jeho druhý největší denní vzestup v tomto roce. Cena akcií neziskového výrobce počítačů Gateway (profil, názory), který uzavřel své maloobchodní prodejny v dubnu, stouply po oznámení, že CompUSA budou prodávat jejich výrobky tento týden.

V úterý burzy prodloužily svoje zisky, ale však již pouze mírně, když dobrá zprávou se stalo zveřejnění indexu spotřebitelských cen v červenci, který neočekávaně klesl o 0,1 % proti odhadovanému růstu o 0,2 %. To povzbudilo investory k nákupům akcií, protože předpokládají, že se americká centrální banka nebude zvyšovat sazby rychlým tempem. Do pozornosti se dostal druhý největší výrobce mobilních telefonů na světě společnost Motorola (profil, názory), když vedení společnosti uvedlo, že očekává ve druhé polovině silný vzestup prodejů kvůli představení 20 nových modelů a její akcie se vyhouply o 4,6 % výše.

Uprostřed týdne zažil Wall Street další růstový den, kdy hodnoty indexů S&P 500 a Dow Jones Industrial Average posílily o 1,2 % resp. 1,1 % a technologický index Nasdaq Composite se zvedl o 2 % a tahouny růstu na burzách se staly technologické společnosti. Hvězdou dne byly akcie společnosti Network Appliance (profil, názory), které vystoupaly o 13,6 %, když společnost oznámila, že zisk ve druhé čtvrtletí bude mezi 13 až 14 centy na akcii a tržby skoro ve výši 380 milionů dolarů, což obojí bylo nad odhady analytiků. Na vývoj obchodování nemělo ani snížení cenového rozpětí z 108 až 135 dolarů na akcii na pásmo 85 až 95 dolarů při IPO společnosti Google.

Při čtvrteční seanci se vybíraly zisky z předchozích růstů a ceny akcií mírně oslabily. Důvodem k tomu se stal především pokračující ceny ropy, která dosáhla nového maxima, když se obchodovala při ceně 48,70 dolarů za barel. Na ceny akcií neměly vliv zveřejněné makroekonomické indikátory, když index předstihových ekonomických ukazatelů, klesl o něco více než se očekávalo. Pozornost investorů se také upírala směrem k prvnímu dni obchodování s akciemi Google, když jejich cena při IPO byla stanovena na 85 dolarů a nabízený objem byl snížen o polovinu. Tato emise však zakončila svůj první obchodní den s posílením o 18 % a závěrečná cena byla 100,34 dolarů, čemuž určitě přispělo snížení objemu akcií při úpisu.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně níže, protože investoři předpokládali, že nastane opět vybírání zisků z předchozích růstů.

Evropa

Příchod nového týdne přinesl na evropské burzu optimistickou náladu, která byla vyvolána výsledky německé pojišťovny Allianz (profil, názory). Čistý zisk ve výši 1,3 mld. eur ve srovnání se ziskem 146 mil. v minulém roce za první pololetí je výrazné zlepšení a její akcie vyrostly o 2,8 %. Z výprodejů z minulého týdne se vzpamatovaly akcie francouzské společnosti Alcatel (profil, názory) a zpevnily o 5 %.

I v úterý těžily evropské burzy z příznivých výsledků výše zmíněné německé pojišťovny, kdy její akcie povyrostly o 2,5 %. Pozitivní vývoj se přenesly i na společnosti které vyrábějí luxusní zboží, kdy akcie firmy LVMH (profil, názory) pod patří třeba výroba značka vyrábějící luxusní oděvy a módní doplňky značky Louis Vuitton nebo šampaňské značky Moet & Chandon, skončily výše o 2,6 %.

Ve středu protáhly evropské trhy svoje zisky. Náladu nezkazily ani výsledky švýcarské gigantu Nestlé. Zveřejněné výsledky byly pod odhady analytiků a akcie oslabily o 5 %, kdy společnost uvedla, že za slabší výsledek může chladnější počasí, které mělo vliv na prodej zmrzlin a vyšší vstupní náklady a výrobu..

Předposlední den v týdnu přišel čas na vybírání zisků, který odstartoval pokračující vzestup ceny ropy. Pozornost v telekomunikačním sektoru na sebe upoutala společnost Telekom Austria (profil, názory), kdy její akcie propadly o 19 % po oznámení, že stát neprodá svůj 25 % podíl ve společnosti švýcarskému Swisscom (profil, názory), jehož akcie na to posílily o 0,6 %.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali? V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů v záparů na základě obav z pokračujícího růstu ceny ropy.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 8. 2004 12:46, Cojavim

Pekné veci ? To múze být chápáno jako slusne receno "pekný hnúj".
Nekdo si myslí , ze akcie Dow Jonesu porostou za 75 let.
Tedy páni budou cekat s investicema 75 let.
Podobne "Kondratevovy" vlny asi taky nedoporucují kupovat akcie.
Na proti tomu postavení hvezd , planet a astrologie predpovedela správne nejhlubsí kurzy akcií na 2.11.2002.
Já ale nebudu s akciema velkých amerických podnikú cekat 75 let , ale koupím kdykoliv mám 2000 euro na konte.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 8. 2004 20:13, Honzajs

Tady jsou ony slíbené komentáře k tabulkám:

http://www.2000wave.com/article.asp?id=mwo062703
http://www.2000wave.com/article.asp?id=mwo062003

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: další ztráty

16. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další ztráty

Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze... celý článek

Akcie: trhům diktují ceny ropy

9. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: trhům diktují ceny ropy

Obavy na burzy přináší pokračující růst cen ropy, která se dostala na rekordních 44,41 dolarů za barel, což může negativně ovlivnit výdaje spotřebitelů i celou americkou ekonomiku.... celý článek

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

3. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

Začátek minulého týdne byl za oceánem ve znamení poklesu zejména farmaceutických společností. Následoval ale obrat, a to zejména v důsledku zveřejnění indexu důvěry spotřebitelů a zlepšujícího... celý článek

Akcie: klidný týden

26. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: klidný týden

Růstu cen akcií na Wall Street pomohla slova Alana Greenspana o tom, že americká ekonomika vstoupila do fáze silné a samočinně se udržující expanze. V Evropě si nejlépe vedly akcie... celý článek

Akcie: FED zvýšil sazby

7. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: FED zvýšil sazby

Důvěra spotřebitelů dosáhla dvouletého maxima, cena ropy klesla na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce, FED se rozhodl zvýšit úrokové sazby o 0,25 %. V Evropě se dařilo automobilkám... celý článek

Partners Financial Services