Petr Šafránek - Slon

Stanislav Andrejs | 20. 8. 2004

Zajištění rizik

- pojištění majetku a občanské odpovědnosti – správné vyhodnocení
- pojištění odpovědnosti za škody způsobené zaměstnavateli – CHYBÍ
- pojištění denní dávky v případě pracovní neschopnosti – správné vyhodnocení, ovšem v závěru CHYBNÉ doporučení nesjednávat vůbec
- pojištění “civilizačních” chorob – není vůbec zmíněno
- pojištění trvalých následků úrazu – správné vyhodnocení a návrh u dospělých, CHYBÍ však pro dítě (v textu je sice zmíněno, v závěrečné tabulce však chybí)
- pojištění smrti – tvrzení o potřebě zajistit rodinu na 20 let a tomu odpovídající pojistná částka 2.000.000 jsou přemrštěné, mělo by stačit pojištění na 2-3 čisté roční příjmy, rozložení mezi KŽP a RŽP je provedeno chybně – žena nevyužívá naplno daňový odpočet, naopak muž platí více, než lze odpočítat od základu daně, u ženy je sice správně navržený flexibilní produkt (možnost snížení pateb v době mateřské dovolené), ovšem konec v 75 letech považuji za nevhodný. Materiál obsahuje nepatrný rozpor v době trvání pojistky – v textu se hovoří o 20 letech, což by bylo jen do 59 let věku muže, tedy daňově neodpočitatelné, v závěrečné tabulce je ovšem správně produkt do 60ti let. Otázkou je, zda produkt AMCICO, který je velmi konzervativní z pohledu možných změn v průběhu pojištění, je opravdu nejvhodnější. Naopak pro rizikové pojištění je levnější produkt T1 AMCICO než Z5 GENERALI.

Zajištění životní úrovně v postproduktivním věku

V textu je zmíněno penzijní připojištění na 1.500,- měsíčně, v závěrečné tabulce je však doporučeno nesjednávat. V plánu chybí seriozní rozbor konkrétní potřeby tohoto zajištění a jeho řešení. Vzhledem k tomu, že oba dospělí klienti jsou zaměstnanci, lze očekávat výrazný pokles příjmů odchodem do starobního důchodu a věk blížící se 40 letům již vyžaduje tuto věc řešit a výdaje na ni vybalancovat s výdaji na krátkodobější cíle. Úplné “zrušení” však není možno považovat za vybalancované řešení.

Zajištění finanční rezervy pro dítě

Není řešeno – není využíván možný státní příspěvek na stavebním spoření na dítě.

Řešení bytové otázky

Chybí podrobný věcný a následně finanční rozbor možných řešení a z toho vyplývajících potřeb konkrétních částek, navíc je zde nesmyslné tvrzení o nemožnosti odhadnout vývoj stavebního spoření v horizontu 3 let. Na druhou stranu je správně předpokládána potřeba úvěru a také potřeba vytvořit co největší vlastní zdroje (prodej družstevního podílu bude zřejmě možný až po nákupu nového bytu do osobního vlastnictví, družstevní podíl nelze ani zastavit). Stavební spoření jsou ponechána beze změn a spořena maximální částka s ohledem na státní příspěvek (založeno do 31.12.2003), což je v pořádku.

Nové auto

Tento cíl je zmíněn pouze okrajově, není zmíněna možnost opětovného leasingu.

Vybavení dětského pokoje

Tento cíl je zmíněn okrajově, nejde však o zásadní částku, tudíž je v podstatě naplněn.

Investiční portfolio

Chybí test rizikového profilu klienta, který by mohl případně umožnit část portfolia umístit do akciových instrumentů. Takto je navrženo velmi konzervativní portfolio, konkrétní produkty zmíněny nejsou. Na druhé schůzce poradce hovořil o ING kontu, do řešení jej však nakonec nezahrnul. Závěrečná tabulka s investičními instrumenty nepracuje, není zde ani žádné doporučení ohledně 300.000 na revolvingovém termínovaném vkladu.

Celkové hodnocení

Finanční plán je zpracován značně povrchně, a to zejména u nejdůležitějšího cíle – pořízení nového bytu do osobního vlastnictví. Zajištění rizik nevykazuje vyloženě hrubé chyby, je však nedotažené. Materiál předaný klientovi není příliš přehledný. Podle dílčích hodnocení vychází průměrná celková známka 3.7, s přihlédnutím k významovým vahám jednotlivých dílčích hodnocení:
hodnotím poradce celkovou známkou 4(+) s výhradou, že mi není známo, zda a kolik bylo za tento plán zaplaceno a nehodnotím tedy výsledek v poměru k ceně.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services