Fondy: nudná okurková sezóna pokračuje

Petr Fejtek | 16. 8. 2004 | 1 komentář
Fondy: nudná okurková sezóna pokračuje
Úroda okurek je slušná a nakládají se do octa - do fondů šly totiž zase místo peněz houby. Dobrá zpráva je, že se podařilo rekonstruovat počítače UNIS.

Oba poslední týdny jsou si velmi podobné v tom, že do fondů přišlo po 180 milionech korun. Vládcem všehomíra zůstává i nadále ISČS Sporoinvest (profil, názory), který si připsal 257 + 198 milionů a jako nůž máslem projel hranicí 37 miliard korun. Se stabilním ročním výnosem 2,59 % se není co divit, že může strouhat mrkvičku všem ostatním peněžákům. Ty úpí pod drastickou dietou a hubnou po desítkách milionů.
Fakt, že dluhopisové fondy sublimují bez pardonu, nemusíme opakovat, i když rychlost odpařování milionů se snižuje a diferencuje. Také se při pohledu na výkonnost není co divit: jestliže lídr trhu ISČS Sporobond (profil, názory) vykazuje ročních 2,05 %, pak kolega IKS Dluhopisový (profil, názory) tratí –2,13 %. Ještě, že IKS Plus bondový (profil, názory) má 2,28 %, zatímco druhdy miláček ISČS Trendbond (profil, názory) jen 1,54 %. Tak či onak, v dluhopisech růže nerostou. Ostatně ani v ostatních typech fondů se žádný mičurinský úspěch neslaví: ani jeden z fondů UNIS nedosáhl 10 milionů čistých prodejů (kromě Sporoinvestu, samozřejmě).

Zajištění se mění

Zato zajištěné fondy kvetou jak ibišky v Řecku. Týdenních 85 milionů pro tandem ČSOB-KBC je na medaili, zejména ČSOB Světový click +10 svými 47 miliony zazářil. Ovšem (zatím) nevíme, jak bodují ESPA-ČS zajištěný fond 2, ani jaký má mezičas Max – světový garantovaný fond. U něj se zastavme s upozorněním – nad svazkem tisícikorun nápis: "Mohou jen přibývat…" jistě klienta navnadí. Pozorný pak asi postřehne i hvězdičku-vysvětlivku, že 100% návratnost se vztahuje jen na investované finance po odečtení vstupních poplatků. To je také normální. Co ovšem pozorného čtenáře zarazí, je poplatek za správu – to u zajištěných fondů běžné není, protože bývá zakalkulován přímo v konstrukci.
Maxův originální francouzský "majstrštyk" spočívá v tom, že nehovoří o vývoji koše indexů, na který je navázán, ale o hodnotě podílového listu: "Při každém nárůstu hodnoty podílového listu fondu o 15 % je zvýšena garantovaná hodnota o 50 % tohoto růstu, tj. o 7,5 %."
Jinak řečeno: kurz či hodnota podílového listu bude po 26. říjnu každý týden zveřejňována, ale s již započítanou "úlitbou" rozpouštěného poplatku za správu. Alespoň se klient nemusí pídit po hodnotách indexů…

Indexy netěší

Tedy, jak které. Zatímco nadějné jaro dalo akciovým trhům značný impuls a naději, léto přineslo váhání a spíš zklamání. Dvanáctiměsíční výkon hlavních světových burzovních indexů  se tak v polovině srpna propadal do mínusu jak v Evropě, tak ještě hůře v Americe. Pod hladinu nuly se tak ponořily jak fondy fondů, tak IKS Světových indexů (profil, názory) či ISČS Eurotrend (profil, názory).
Pražská burza proti tomu vykazuje úžasných 42 % růstu měřeno indexem našich blue chips PX-D. Solidních 28 % dává i polský WIG a plných 39 % maďarský BUX. Investiční banka Morgan Stanley však považuje maďarské akcie za nadhodnocené, zatímco české doporučuje jako atraktivní.

Až nás budou miliony…

Mohou si zpívat naši akcionáři, jen to nevědí jistě. Jak to? Příliš se nestarali či úplně zapomněli na pozůstatky kuponové privatizace. Přestože počet tuzemských akcionářů od té doby sice již značně klesl, stále však zůstává ve Středisku cenných papírů 2,24 milionu účtů, na nichž nějaké akcie jsou. S některými se, pravda, již neobchoduje, jiné se změnily na listinné, další zanikly bez funusu. Teoreticky však stále u nás žijí miliony akcionářů.
Do akcií se však noví investoři nijak neženou: ING Český akciový (profil, názory, koupit) se stále ještě 40% ročním výkonem získal jen 5 milionů korun, ISČS Sporotrend (profil, názory) musel dokonce 3 miliony oželet, takže 5 milionů si připsal alespoň ISČS Eurotrend (profil, názory). Ovšemže – směšné sumy.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Kolik je asi u nás akcionářů, kteří nejsou jen těmi papírovýmí v SCP?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-135
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: kolaps možná jen z vedra

9. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: kolaps možná jen z vedra

Uplynulý týden se fondy asi téměř neprodávaly. Alespoň UNIS nezveřejnila (do nedělní půlnoci) ani statistiku, celá mocná ČSOB prodala fondů KBC za legračních 60 milionů a ING ani ne... celý článek

Fondy: I Sporoinvest si vzal volno

2. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: I Sporoinvest si vzal volno

Víc než čtvrtmiliarda korun chybí ve fondech UNIS proti minulému týdnu. Takový odliv samozřejmě nestihly vynahradit ani ostatní fondy, takže i celková statistika se noří do mínusu.

Fondy: jsme poslali k vodě

26. 7. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jsme poslali k vodě

Za uplynulý týden stojí za řeč snad jen spasitel Sporoinvest, který v roli bájného Atlanta drží na svých bedrech celou klenbu nebeskou, tedy, pardon, fondovou…

Fondy: zase týden pod vodou

19. 7. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase týden pod vodou

Další velké odkupy se zakously do celkové statistiky UNIS a stáhly jí 400 milionů pod hladinu. Díru po takových čelistech nemohly zalepit ani zahraniční fondy, ani bohatýr Sporoinvest. celý článek

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

28. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

Kdyby na trhu byl jen Sporoinvest, byl by na tom fondový trh lépe – zůstávalo by v něm více peněz. Ostatní fondy zůstávají jen pro okrasu. Je zde šance na změnu?

Partners Financial Services