Akcie: trhům diktují ceny ropy

Akcie: trhům diktují ceny ropy
Obavy na burzy přináší pokračující růst cen ropy, která se dostala na rekordních 44,41 dolarů za barel, což může negativně ovlivnit výdaje spotřebitelů i celou americkou ekonomiku. Na druhou stranu tento růst pomáhá akciím ropných společností.

Spojené státy

V pondělí ceny akcií mírně vzrostly i přes počáteční pokles způsobený obavami z možných teroristických útoků na některé finanční instituce. Společnost Procter&Gamble (profil, názory), která je největším producentem výrobků pro domácnost, překonala svým čtvrtletním ziskem odhad analytiků a její akcie posílily o 2,3 %. Akcie softwarové firmy Novell (profil, názory) vystoupaly o 6,3 % výše po článku v jednom z amerických deníků, že Sun Microsystems (profil, názory) se zaobírá myšlenkou na koupi této společnosti.

Druhý den v týdnu se pod tlakem prodejců ocitly především technologické společnosti, kdy index Nasdaq Composite (profil, názory) ztratil 1,7 %. Důvodem pro to bylo, že zásoby klientů těchto společností se zvyšují a že akcie společnosti Intel (profil, názory) ztratily 3 %, a prohloubily tím svoji letošní ztrátu na 25 %. Rovněž ztrácely akcie společností provozujících maloobchodní sítě vlivem většího poklesu výdajů spotřebitelů. Ty poklesly o 0,7 % v červnu oproti předpokládanému snížení pouze o 0,1 %. Akcie telekomunikační společnosti Qwest (profil, názory) propadly o 20 %, když firma vykázala za druhé čtvrtletí ztrátu 16 centů na akcií a odhad analytiků se pohyboval na úrovni pouze 13 centů.

Středeční seance nepřinesla výraznější změny burzovních indexů. Před poklesem cen ochránilo trh zveřejnění indexu aktivity ve službách ISM-non-manufacturing, jehož hodnota stoupla na 64,8 z předešlé červnové hodnoty 59,9. Další podporu před negativním vývojem cen akcií našly burzy ve zvýšení podnikových zakázek o 0,7 %, jež byly taženy zvýšenou poptávkou po vojenské výzbroji a průmyslových strojích. Do hlubin, a to o 25 %, se propadly akcie společnosti Ciena (profil, názory), která vykázala čtvrtletní tržby ve výši jen 75 milionů dolarů oproti očekávaným 95,4 milionům.

Čtvrtek přinesl na Wall Streetu výraznější oslabení, když index S&P 500 (profil, názory) i Dow Jones Industrial Average (profil, názory) ztratily 1,6 % a technologický Nasdaq Composite přišel o 1,8 %. Obavy na burzy přináší pokračující růst cen ropy, která se dostala na rekordních 44,41 dolarů za barel, což může negativně ovlivnit výdaje spotřebitelů a i celou americkou ekonomiku. Akcie společnosti Gap (profil, názory), která je největším prodejní sítí oděvů v USA, klesly o 7,4 %, když společnost vykázala nižší než odhadovaný zisk. Naproti tomu potěšila akcionáře společnost Univision Communications, která v USA provozuje televizní a radiové vysílání ve španělštině. Její akcie vystoupaly o 14,4 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně výše, když investoři vyčkávali na nové údaje z trhu práce.

Evropa

Nový týden zahájily evropské burzy poklesem. První den přicházely zprávy o výsledcích hospodaření některých významných bankovních domů. Akcie britské banky HSBC (profil, názory) zpevnily o 3,5 % po výrazně vyšším zisku, než se odhadovalo. Rovněž francouzská banka BNP Paribas (profil, názory) ve druhém čtvrtletí překonala odhad analytiků, když čistý zisk dosáhl úrovně 1,35 mld. euro proti odhadované výši 1,02 mld. euro. Její akcie však posílily pouze o 0,4 %. Nizozemská ABM Amro (profil, názory) ve stejném období vydělala 987 mil. euro, přičemž odhad analytiků se pohyboval na úrovni 812 milionů eur. Její akcie nicméně klesly o 0,8 %.

Druhý den v týdnu evropské trhy mírně povyrostly. Stoupající cena ropy pomohla akcií ropných společností, když akcie firmy Shell Transport (profil, názory) posílily o 2,4 % a další britské společnosti BP (profil, názory) o 1,7 % a francouzské Total (profil, názory) o 1,8 %. Pozitivní komentáře od některých investičních bank na výsledky ABN Amro a BNP Paribas posunuly ceny jejich akcií o 2 %, resp. o 1,8 %, výše.

Středeční obchodování zatlačilo ceny akcií dolů. Příliš dobře se nevedlo výrobcům automobilů, protože investory nepotěšilo zveřejnění počtu prodejů. Celkový počet prodaných vozů byl sice vyšší, ale podíl evropských výrobců se snížil a cena ropy nepřestávala růst. Akcie německého koncernu Volkswagen ztratily 2 % a výrobce luxusních automobilů Porsche ztratil 3,5 %. Stejný pokles ceny akci zaznamenal i další německý výrobce BMW.

Předposlední den v týdnu končily burzy mírně výše. Na burzy nemělo vliv to, že Evropská centrální banka nechala sazby beze změny a britská Bank of England zvedla sazby o 0,25 % na 4,75 %. Německá cestovní kancelář TUI zveřejnila výsledky hospodaření za druhý kvartál, které byly lepší než očekávání a akcie vylétly o 10 %, ale den zakončily se ziskem pouze 3,5 %.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů v záporné oblasti kvůli čtvrtečnímu poklesu cen v USA a v očekávání údajů z trhu práce v zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-87
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2004 15:23, Kamehameha 10.

>> Trader !
Ceský národ by se mel privésti k inteligentnímu dlouhodobému investování do nejvetsích amerických podnikú za pomoci fundamentální analýzy = kdy je akcie levná a která akcie se múze vyplatit drzeti 10 let.
Protoze pak si múzeme vsichni koupiti byt nebo domek na dúchod ve Spanelsku u more a setkávat se.
Bylo by dobré , kdyby si sem psal také príspevky o dlouhodobých spolehlivých investicích do velkých akcií za pomocí analýzy jako Buffett , nebo si to dej na tvoji stránku traders.cz
Zatím dnes národ ceský slepe spekuluje s ceskýma akciema bez analýzy nebo si koupí Harvard fond a Pyramidu. Aby národ ale znal , jak to delal Buffett , mel by si sem psáti o tom príspevky a zádné futures ani daytrading ani opce.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 8. 2004 13:28, Jan von Lucemburg

>> Anonym
Myslís , ze tu bude vedena delsí diskuze na podklade nadávek a urázek tvým zpúsobem ?
Nebo , ze tu bude delsí diskuze o akciích na úrovni 1.trídy ZDS ?
Sem asi píse moc málo lidí z 1.trídy ZDS.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

3. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

Začátek minulého týdne byl za oceánem ve znamení poklesu zejména farmaceutických společností. Následoval ale obrat, a to zejména v důsledku zveřejnění indexu důvěry spotřebitelů a zlepšujícího... celý článek

Akcie: klidný týden

26. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: klidný týden

Růstu cen akcií na Wall Street pomohla slova Alana Greenspana o tom, že americká ekonomika vstoupila do fáze silné a samočinně se udržující expanze. V Evropě si nejlépe vedly akcie... celý článek

Akcie: FED zvýšil sazby

7. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: FED zvýšil sazby

Důvěra spotřebitelů dosáhla dvouletého maxima, cena ropy klesla na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce, FED se rozhodl zvýšit úrokové sazby o 0,25 %. V Evropě se dařilo automobilkám... celý článek

Akcie: úspěšný střed týdne

28. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: úspěšný střed týdne

Po mírných ztrátách na začátku uplynulého pondělí a úterý byly ceny akcií na amerických i evropských burzách uprostřed týdne vytaženy zejména technologickými společnostmi. Týden zakončila... celý článek

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

21. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

Květnová míra inflace v USA činila 0,6 %, roční 3,1 %, jádrová jen 0,2 % a meziroční dokonce klesla na 1,7 %. Index spotřebitelské důvěry vzrostl, index podnikatelské nálady naopak... celý článek

Partners Financial Services