Akcie: S&P 500 na letošním minimu

Akcie: S&P 500 na letošním minimu
Začátek minulého týdne byl za oceánem ve znamení poklesu zejména farmaceutických společností. Následoval ale obrat, a to zejména v důsledku zveřejnění indexu důvěry spotřebitelů a zlepšujícího se vývoje na trhu práce.

Spojené státy

V pondělí akcie na Wall Street znovu mírně oslabily a hodnota indexu S&P 500 (profil, názory) se dostala na svoji nejnižší hodnotu v letošním roce především na základě poklesu společností ze sektorů zdravotní péče a technologie. Akcie farmaceutické společnosti Pfizer (profil, názory) klesly o 1,8 % po oznámení, že byl úřady schválen nový lék na snížení hladiny cholesterolu od konkurenční firmy Merck (profil, názory), která ho vyvinula se společností Schering-Plough (profil, názory), jejíž akcie na to reagovaly posílením o 4,3 %. Akcie druhého největšího výrobce generických léků, společnosti Mylan Laboratories (profil, názory), propadly o 16,2 % poté, co oznámil převzetí firmy King Pharmaceuticals (profil, názory), jejíž akcie vylétly o 24,3 %. Největší dodavatel léků do sanatorií, společnost Omnicare (profil, názory), oznámila snížení odhadu zisku v letošním roce na základě velké cenové konkurence a její akcie zkolabovaly o 30 %.

Při úterním obchodování nastal obrat a ceny akcií začaly stoupat. Burzovní index Dow Jones Industrial Average (profil, názory) posílil o 1,2 %, všeoborový S&P 500 o 1 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) končil o 1,6 % výše. K optimismu na trhu přispělo zveřejnění indexu důvěry spotřebitelů na dvouleté maximum a zlepšující se vývoj na trhu práce. Další vzpruhou byly lepší než očekávané výsledky některých firem. Největší americký poskytovatel telefonních služeb, firma Verizon (profil, názory) , zveřejnil výsledky hospodaření, které dopadly nad tržní očekávání a cena akcií vyrostla o 3,5 %. Z dobrých výsledků také těžily akcie společnosti Veritas Software (profil, názory), které posílily o 2,4 %.

Uprostřed týdne nedoznaly hodnoty indexů větších změn i přes pomalejší růst zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby, které vzrostly pouze o 0,7 % oproti odhadovaným 1,5 %. Mírně negativní vliv na obchodování měla cena ropy, která vyrostla na 42,90 dolarů za barel, což je rekordní výše. Na tu se dostala na pozadí zprávy, že ruská společnost Yukos musela zastavit těžbu v jejím hlavním sibiřském závodě. O 1,6 % zpevnily akcie společnosti Boeing (profil, názory) po oznámení zisku 75 centů na akcii na základě vzestupu prodejů armádě a zvýšení výhledu zisku na letošní a příští rok.

Ve čtvrtek znovu ceny akcií rostly vlivem lepších výsledků a zvýšením odhadu prodejů od společnosti JDS Uniphase (profil, názory). Největší světový výrobce optických vláken zvýšil výrazně odhad prodejů na třetí čtvrtletí a jeho akcie vylétly skoro o 14 %. Ropný gigant Exxon Mobil (profil, názory) zvedl zisk ve druhém čtvrtletí na 88 centů oproti 62 centům ve stejném období minulého roku a jeho akcie zpevnily o 0,5 %. Zklamání investorů přinesla automobilka General Motors (profil, názory), když pravděpodobně sníží výhled zisku na letošní rok kvůli rostoucím zásobám automobilů a ztrácení tržního podílu. Její akcie tím klesly o 3,1 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy se jejich hodnoty pohybovaly okolo nuly, protože se neočekával větší pohyb cen akcií před nadcházejícím víkendem.

Evropa

Vstup do nového týdne evropským burzám příliš nevyšel vzhledem k poměrně malému počtu zpráv, které by burzy povzbudily. Událostí dne bylo, že španělská banka Banco Santander odsouhlasila převzetí britské Abbey National , jejíž akcie vyrostly o 3,8 % a naopak akcie Banco Santander oslabily o 2,6 %.

Druhý den v týdnu nastala změna trendu a ceny akcií začaly posilovat díky solidním výsledkům pojišťoven a výrobců automobilů. Francouzská automobilka Peugeot zveřejnila zisk za první pololetí, jehož pokles byl nižší než se čekalo a firma předpokládá, že ve druhém pololetí dosáhne stejnou úroveň jako v roce 2003. Cena akcií na to vyskočila o 5,7 %. Investoři se znovu koncentrovali na ohlášenou fúzi bank Banco Santander a Abbey National oznámenou den předtím a akcie obou bank posílily o 2,2 %.

Ve středu opět evropské burzy skončily výše. Podporu dostaly tentokrát od další francouzské automobilky Renault, která zveřejněnými výsledky za první pololetí posunula cenu svých akcií o 5,7 % vzhůru. Pozitivní zprávy z tohoto sektoru pomohly i cenám akcií německých automobilek BMW a DaimlerChrysler (profil, názory), které vyrostly o 2 %.

Čtvrteční seance přinesla výraznější vzestup cen akcií, když hodnoty burzovních indexů zpevnily o více než 1,5 %. Dobrý den zažily akcie německých firem působící v sektoru chemie, když akcie firmy Bayer povyrostly o 2,6 % a akcie společnosti BASF (profil, názory) o 1,7 %. Impuls k tomu dalo oznámení výše zisku britské ICI , která výrazně překonala svým ziskem za druhé čtvrtletí odhady analytiků a její akcie vylétly o 12 % vzhůru.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty indexů bez větších změn, neboť se již tento týden neočekával větší pohyb cen.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 8. 2004 16:46, JZD Praskolesy

Kdyby byl v Cechách nebo na Morave nejaký vysoce studovaný expert na akcie
a napsal nám sem neco zadarmo ,
napsal by asi , ze pri normálním zájmu o akcie roste akcie koupená za spravedlivou cenu nekolik let tolik , kolik roste zisk podniku.
Akcie koupená levneji nez za spravedlivou cenu by mela rústi více nez zisk podniku.
Pri velikém zájmu o akcie by mela akcie rústi více nez zisk podniku.
Tretina akcií indexu Dow Jones je dnes pod spravedlivou cenou a zisk techto podnikú roste více nez 10% rocne a jestli vznikne zájem o akcie , pak by mely ty podcenené rústi více nez +10% rocne.

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 8. 2004 16:45, Já Sám

Tech nechci akcií , co P/E 22,22 mají ! Kde bere Boucek 22,22 ????
Mne zajímají jen akcie s P/E 10 az 15
a jejichz zisk roste alespon 10% rocne !

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: klidný týden

26. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: klidný týden

Růstu cen akcií na Wall Street pomohla slova Alana Greenspana o tom, že americká ekonomika vstoupila do fáze silné a samočinně se udržující expanze. V Evropě si nejlépe vedly akcie... celý článek

Akcie: týden padajících indexů

12. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden padajících indexů

Cena ropy se v minulém týdnu opět dostala nad psychologickou hranici 40 USD za barel. Akciové indexy se propadaly napříč Evropou, americký S&P 500 smazal veškeré zisky od počátku roku.... celý článek

Akcie: FED zvýšil sazby

7. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: FED zvýšil sazby

Důvěra spotřebitelů dosáhla dvouletého maxima, cena ropy klesla na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce, FED se rozhodl zvýšit úrokové sazby o 0,25 %. V Evropě se dařilo automobilkám... celý článek

Akcie: úspěšný střed týdne

28. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: úspěšný střed týdne

Po mírných ztrátách na začátku uplynulého pondělí a úterý byly ceny akcií na amerických i evropských burzách uprostřed týdne vytaženy zejména technologickými společnostmi. Týden zakončila... celý článek

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

21. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

Květnová míra inflace v USA činila 0,6 %, roční 3,1 %, jádrová jen 0,2 % a meziroční dokonce klesla na 1,7 %. Index spotřebitelské důvěry vzrostl, index podnikatelské nálady naopak... celý článek

Partners Financial Services