Akcie: klidný týden

Akcie: klidný týden
Růstu cen akcií na Wall Street pomohla slova Alana Greenspana o tom, že americká ekonomika vstoupila do fáze silné a samočinně se udržující expanze. V Evropě si nejlépe vedly akcie automobilových a farmaceutických společností.

Spojené státy

Během prvního dne v novém týdnu nedoznaly hodnoty burzovních indexů S&P 500 (profil, názory) a Nasdaq Composite (profil, názory) větších změn. Pouze hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) se snížila o 0,5 %, a to především na základě oznámení výsledků hospodaření společnosti 3M. Její akcie oslabily o 5,5 %, protože objem prodejů byl nižší než se očekávalo, ačkoliv čitý zisk vzrostl a firma zvýšila odhad zisku pro letošní rok. Největší vzestup ceny akcií z indexu S&P 500 zaznamenala emise výrobce nářadí Black&Decker (profil, názory) (o 12 %), když zisk byl 1,50 dolarů na akcii oproti odhadovanému 1,26, což vytáhlo o 5 % výše i akcie největšího amerického výrobce ručního nářadí společnosti Stanley Works (profil, názory).

V úterý pomohla růstu cen akcií na Wall Street slova předsedy americké centrální banky Alana Greenspana o tom, že americká ekonomika vstoupila do fáze silné a samočinně se udržující expanze, což vyvolává určitý růst cen. Inflace však zatím závažnější hrozbou není. Greenspan také řekl, že nynější útlum spotřebitelské poptávky je zřejmě pouze důsledkem dočasného růstu cen energií. Z toho vyplývá, že sazby porostou, ale úměrným tempem.

Středeční seance se už nenesla v pozitivním duchu. Důvodem bylo, že tempo růstu zisku již dosáhlo svého maxima. Růst zisku společností z indexu S&P500, které už zveřejnily výsledky hospodaření za druhý kvartál, byl 23,2 %. To je zpomalení oproti tempu 27,5 % z prvního čtvrtletí. Analytici pro třetí kvartál předpovídají průměrný růst zisku o 14,8 % . Před začátkem roku však byly odhady tempa růstu zisků pro jednotlivé čtvrtletí nižší. Hodnota indexu Dow Jones Industrial Average klesla o 1 %, všeoborového S&P 500 se snížila o 1,3 % a technologického Nasdaq Composite zaznamenala ztrátu 2,2 %. Společnost Microsoft (profil, názory)oznámila, že vyplatí jednorázovou dividendu ve výši 3 dolarů na akcií a v následujících čtyřech letech vynaloží 30 mld. dolarů na zpětné odkupy svých akcií. Rovněž zdvojnásobí vyšší roční dividendy. Cena akcií stoupla o necelé 2 % a uzavírala na hodnotě 28,86 dolarů.

Při čtvrtečním obchodování se akciové trhy vymanily z počátečních ztrát a mírně posílily. Hodnota indexu Dow Jones se po úvodních hodinách ponořila pod hladinu 10 000 bodů, ale později se vrátila zpět nad tuto psychologickou hranici. Technologický index Nasdaq Composite se odrazil od letošního minima. Podporu růstu našly trhy především u telekomunikačních společnosti, základem byly výsledky firmy SBC Communications (profil, názory), která zveřejnila první vzestup tržeb za 15 čtvrtletí (akcie posílily za den o 1,6 %) a společnosti Qualcomm (profil, názory), díky vyššímu než očekávanému zisku, jejíž akcie vylétly o 7,2 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy se jejich hodnoty pohybovaly okolo nuly, protože se neočekával větší pohyb cen akcií.

Evropa

V pondělí evropské burzy mírně oslabily, protože se investoři obávaly vyšších cen ropy. Akcie automobilového koncernu Volkswagen vyrostly o 1,4 %; dobré výsledky prodejů vykázala divize Audi. Cena akcií výrobce známých vysavačů Elektrolux klesla o 1 % po snížení cílové ceny těchto akcií od jedné investiční banky.

Druhý den v týdnu pomohly k posílení trhu výsledky švýcarské farmaceutické společnosti Novartis (profil, názory), která oznámila zvýšení zisku v prvním pololetí o 19 %, a akcie vyrostly o 4,8 %. Tato pozitivní zpráva pomohla i cenám dalších společností z oboru, akcie společnosti AstraZeneca (profil, názory) stouply o 3,6 % a GlaxoSmithKline (profil, názory) o 2,6 %.

Uprostřed týdne opět se hodnoty evropských burz zvedly, protože jim pomohly firemní výsledky. Hvězdou dne se stal švédský výrobce mobilních telefonů Ericsson, jehož akcie vylétly o 9 %, neboť firma svými výsledky výrazně překonala odhad trhu. Rovněž skvěle si vedly akcie telekomunikační společnosti Colt Telecom, které vystoupaly o 10 %, protože výsledky firmy byly v souladu s očekáváním účastníků trhu.

Ve čtvrtek ztratily hodnoty evropských indexů více než 1,5 % na pozadí obav investorů z výsledků evropských a amerických společností, které by mohly způsobit negativní náladu na burzách. Francouzský výrobce stavebních materiálů společnost Lafarge (profil, názory) vykázal dobré výsledky díky lepšímu počasí, ale negativní sentiment na burzách stáhl cenu akcií o 0,8 % níže. Německá softwarová společnost SAP (profil, názory) vykázala smíšené výsledky, cena jejích akcií na to reagovala poklesem o 3,3 %

V pátek v poledne se nacházely hodnoty indexů nacházely mírně výše, protože investoři předpokládali lehkou korekci po čtvrtečním poklesu.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kurzy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: co přinese budoucnost?

20. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: co přinese budoucnost?

Pomalu se rozebíhá výsledková sezona. Na trzích proto panuje nejistota, zda bude skutečnost horší, či naopak lepší než odhady. Některé firmy přitom již výsledky ohlásily. Jak se jim... celý článek

Akcie: týden padajících indexů

12. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden padajících indexů

Cena ropy se v minulém týdnu opět dostala nad psychologickou hranici 40 USD za barel. Akciové indexy se propadaly napříč Evropou, americký S&P 500 smazal veškeré zisky od počátku roku.... celý článek

Akcie: FED zvýšil sazby

7. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: FED zvýšil sazby

Důvěra spotřebitelů dosáhla dvouletého maxima, cena ropy klesla na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce, FED se rozhodl zvýšit úrokové sazby o 0,25 %. V Evropě se dařilo automobilkám... celý článek

Akcie: úspěšný střed týdne

28. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: úspěšný střed týdne

Po mírných ztrátách na začátku uplynulého pondělí a úterý byly ceny akcií na amerických i evropských burzách uprostřed týdne vytaženy zejména technologickými společnostmi. Týden zakončila... celý článek

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

21. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

Květnová míra inflace v USA činila 0,6 %, roční 3,1 %, jádrová jen 0,2 % a meziroční dokonce klesla na 1,7 %. Index spotřebitelské důvěry vzrostl, index podnikatelské nálady naopak... celý článek

Partners Financial Services