Fondy: jsme poslali k vodě

Petr Fejtek | 26. 7. 2004 | 1 komentář
Fondy: jsme poslali k vodě
Za uplynulý týden stojí za řeč snad jen spasitel Sporoinvest, který v roli bájného Atlanta drží na svých bedrech celou klenbu nebeskou, tedy, pardon, fondovou…

Léto, jak má být, tudíž ozonovou dírou mizí naše peníze na velmi krátkém horizontu. Heslem dne je dovolená, a tak se ani nedivme, že celkově do fondů přibylo jen něco přes 140 milionů korun (UNIS pouhých 40 a zahraniční fondy přes 100). O to víc vynikne neúnavný mamut, který sám natrhal 240 milionů, a táhne tak za sebou celý zbylý zvěřinec včetně tonoucích. Navíc musí vypomáhat i svým dluhopisovým bratříčkům, zejména ISČS Sporobondu (profil, názory), kteří už dlouho nestačí s dechem.

Že by Golem?

Nezdolný Sporoinvest (profil, názory) navíc příští týden asi doroste obřích rozměrů 37 miliard korun a se svým chřadnoucím kdys konkurentem IKS Peněžního trhu (profil, názory) tak pojímá polovinu veškerého majetku tuzemských fondů.
Navíc ve výkonnosti vítězí nejen v ranku fondů peněžního trhu, ale napráskal i všem dluhopisovým fondům a do kapsy strčí i polovic smíšených. Ročních 2,47 % a 6měsíčních 1,05 % působí jako neodolatelný zpěv mýtických Sirén, místo aby varoval jako poplach sirén reálných.
Samozřejmě, že "peněžák" není žádná investice, ale reálný prodělek, jenže to našinec pochopí zřejmě až v příštím století. A tak může ukazovat na záporné výkonnosti dluhopisů, na kratších horizontech dělá dlouhý nos dokonce i na akcie.

Ani zajištěné neberou

Tandem ČSOB-KBC do nich získal přes 60 milionů, což sice není k oslavám, ale teprve se "spouští" nová dvojice, takže budoucnost ukáže. Nepodařilo se ani zjistit, kolik spořitelna prodala svého ESPA-ČS zajištěného fondu 2. Ale nabízí se úvaha, že se načasování moc nepovedlo a když se nestihl červen, zda nebylo lepší nechat jej na září.
Možná nejzajímavější "výchylka" se objevila u KBC "peněžáků" MultiCash, kde z českých korun dokonce ubylo, ale do slovenských korun přišlo skoro 50 milionů korun českých. Nezkusíme měnovou reformu, počasí by na to bylo…

Akcie – zas pogrom

Na rozdíl od krásného dubna nám od té doby akciové trhy hrají apríla, chvílemi i bandurskou. Jako čtvrteční výprask na pražské burze – naštěstí na Wall Street kupci zatáhli za záchrannou brzdu a Evropa i Praha kotrmelce zastavila. Přesto se PX 50 z pěkných 800 bodů na začátku prázdnin (ani nemluvit o 850 bodech v dubnu) skutálel až k 770 bodům a tím k pětiměsíční nule. Ještě, že i ty naše blue chipsy už aspoň občas vyplácejí dividendy.
Jo, to na takové irácké burze se v bývalé kavárně obchoduje sice jen dvakrát týdně a na tabuli, ale některé tituly z celkového počtu 21 již vzrostly od 24. června o 600 % (to jen pro těch několik žijících pamětníků našich zlatých časů před více než desíti lety).
Realita naše a dnešní? Roční výkonnost ještě snesitelná, ale na půlroční již hůř než fifty-fifty: ISČS Eurotrend (profil, názory) a ČPI Fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit) –10 %, ISČS Sporotrend (profil, názory) ještě drží +10 %, ale ostatní někde kolem –5 %. Globální seismograf ISČS Globaltreng FF (profil, názory) ukazuje –5,6 % Richterovy stupnice.
Což takhle úrodný podzim? Nebo zalezeme k Ericovi do slamníku všichni?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Má v dohledné době šanci něco jiného než fondy peněžního trhu? Co ukáže podzimní úroda?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zase týden pod vodou

19. 7. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase týden pod vodou

Další velké odkupy se zakously do celkové statistiky UNIS a stáhly jí 400 milionů pod hladinu. Díru po takových čelistech nemohly zalepit ani zahraniční fondy, ani bohatýr Sporoinvest. celý článek

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

28. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

Kdyby na trhu byl jen Sporoinvest, byl by na tom fondový trh lépe – zůstávalo by v něm více peněz. Ostatní fondy zůstávají jen pro okrasu. Je zde šance na změnu?

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

22. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

Fondy minulý týden vykázaly další odliv majetku.Také výkonnost nebyla nijak slavná a dluhopisy opět zahrozily červenými čísly. Stane se do podzimu ještě něco dobrého?

Fondy: pohřební týden

14. 6. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: pohřební týden

Aby z fondů uprchlo víc než 1,5 miliardy korun, to jsme dlouho nezažili. Evidentně nešlo o peníze drobných investorů, nicméně jsou fuč. Kampak asi zamířily? Moc nevydělávaly, tak jistě... celý článek

Fondy: útlum jarní úrody

7. 6. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: útlum jarní úrody

Jakoby se najednou změnila nálada našich investorů. Snad se blíží dovolená a peněz bude třeba na příjemnější věci, než jsou fondy. Anebo že by se již chystaly okurky? Už začaly kvést…... celý článek

Partners Financial Services