Začínáme investovat: část druhá

Začínáme investovat: část druhá
Víte, jaký je rozdíl mezi spořením, investováním a spekulací? Znáte základní investiční rizika a princip složeného úročení?

Před několika dny jsme si v článku Jak na investice: začínáme připomněli, na co nezapomenout ještě před rozhodnutím o začátku investování a také několik základních investičních zásad. Dnes první kapitolu našeho pomyslného kurzu uzavřeme. 

Investování, spoření, spekulace

Přestože hranici mezi spořením a investováním lze je velmi obtížně vymezit, můžeme tyto dvě činnosti od sebe alespoň rámcově odlišit. Spořením rozumíme pravidelné ukládání peněz na bankovní účet či spořící vklad, kde jsou prakticky bez rizika úročeny předem známou úrokovou sazbou. Investování je naproti tomu ukládání peněz do takových aktiv, které s sebou nesou riziko ztráty hodnoty, ale výměnou za možnost vyššího výnosu. Na rozdíl od spekulace ovšem při investování připouštíme pouze takové riziko, které po důkladné analýze shledáme přiměřeným.

Základní investiční rizika

Chcete-li zjistit, jak dlouho musíte spořit na vysněnou věc, zkuste naši spořící kalkulačku.

Čím větší výnos od své investice požadujete, tím vyšší riziko budete muset připustit. Rizikem nazýváme obecně nebezpečí, že skutečný budoucí výnos vaší investice se bude lišit od výnosu očekávaného. Existuje šest základních rizik spojených s investováním:

Inflační riziko - riziko inflace znamená nebezpečí, že se v ekonomice zrychlí růst cen zboží a služeb. V takovém případě klesne kupní síla vaší investice. Proto vždy berte v úvahu nikoliv nominální (tj. skutečně dosažený) výnos, ale výnos očištěný o změnu cenové hladiny (tzv. "reálný výnos"). Chcete-li zjistit, jakým způsobem inflace ovlivňuje zhodnocení úspor, zkuste naši inflační kalkulačku.

Kreditní riziko - týká se dluhopisů a znamená nebezpečí, že ten, kdo dluhopis vydává (jeho "emitent"), nebude schopen dostát svému závazku splatit nominální hodnotu dluhopisu.

Úrokové riziko - nebezpečí, že s růstem úrokových sazeb klesne tržní cena akcií či dluhopisů a tím pádem i hodnota vaší investice.

Chcete-li se dozvědět více o své toleranci k riziku, zkuste si vyplnit náš Test investičního rizika.

Riziko likvidity - riziko, že v době, kdy budete chtít své aktivum přeměnit v peníze, to nebude možné vzhledem k nedostatečné poptávce.

Riziko trhu - podléhají mu všechny akcie či dluhopisy na konkrétním kapitálovém trhu. Vyplývá z ekonomických, politických i jiných podmínek, které jsou všem cenným papírům na daném trhu společné. Tržní riziko zahrnuje například riziko hospodářského poklesu, riziko politického převratu či riziko přírodních katastrof.

Měnové riziko - nebezpečí, že zahraniční měna, v níž je vaše aktivum denominováno, se během investičního období znehodnotí oproti domácí měně a díky tomu klesne výnos vaší investice vyjádřený v domácí měně.

Investování a čas

Čas je jednou z nejdůležitějších veličin při investování. Je spojencem, který dává vaší investici prostor pro zhodnocení. Díky časovému faktoru můžete využívat výhod složeného úročení, které sám Albert Einstein nazval nejvýznamnějším objevem lidstva ve 20. století. Složené úročení umožňuje získávat úroky z úroků. Funguje na stejném principu jako reinvestování, což je opakované investování výnosů z investice jako jsou úroky, dividendy, kupónové platby a rozdíly mezi prodejní a kupní cenou ("tzv. kapitálové výnosy").

Jak funguje složený úrok

Vyjděme ze příběhu dvojčat, z nichž první začne spořit na důchod ve 20 letech, spoří měsíčně stále stejnou částku 15 let, pak přestane a naspořené peníze na účtu ponechá. Druhé začne spořit ve chvíli, kdy první přestalo - tedy v 35 letech - a spoří každý měsíc tutéž sumu po dobu 30 let. Obě jdou do důchodu v 65 letech. Otázka zní: Kdo z nich má na účtu naspořeno více - tedy které z dvojčat bude mít vyšší důchod?
Bude-li průměrné nominální zhodnocení alespoň 4 % p.a., bude mít na účtu více to, které spořilo pouze 15 let. Pokud bylo zhodnocení dejme tomu 5 % a ukládaná částka 1 000 Kč měsíčně, z vlastních peněz první dvojče investovalo pouze 180 000 Kč, zatímco druhé 360 000 Kč. Přesto bude mít to první na účtu přibližně 1 milion stosedmdesát tisíc, zatímco druhé méně než 850 000 Kč. Příčinou je právě složený úrok. (Použitý příklad je z článku Složený úrok, reforma penzí a neznalost matematiky).


Pokud navíc investujete pravidelně, byť po malých částkách, dochází v dlouhém období k výrazné akumulaci bohatství. Jak se úspory či investice zhodnotí v čase si můžete propočítat na naší spořící kalkulačce

Zpracováno podle investiční Univerzity.

Podělte se o své zkušenosti, které jste získali jako začínající investoři! Na co dalšího je třeba pamatovat? 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 7. 2004 9:09

Dobře, že se o tom píše. Jen dvě poznámky po velmi zběžném přečtení: riziko má vždy dvě strany: příležitost a hrozbu. V textu je riziko popsáno jen jako hrozba. Přitom platí, že jestliže chci nějaké zhodnocení, musím některá rizika podstoupit (hledám šanci). Riziku se nemohu obecně vyhnout. Mohu jen volit míru a strukturu různých rizik (mohu rizika řídit). Další poznámka se týká již samostných definic. Myslím, že např. úrokokové riziko se netýká dluhopisů či akcií. Týká se všech pevně úročených aktiv, tedy i vkladů. Kreditní riziko se také netýká jen dluhopisů. To mohou potvrdit mnozí střadatelé v ČR. Z důležitých rizik mi chybí snad ještě riziko tržní (např. u akcií) a také riziko reinvestiční (dluhopisy, vklady ...).

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na investice: začínáme

14. 7. 2004 | redakce Peníze.CZ

Jak na investice: začínáme

Víte, na co byste neměli zapomenout ještě před tím, než se rozhodnete začít s investováním? Znáte základní investiční zásady?

Dluhopisy nahoru i dolů

9. 7. 2004 | Petr Fejtek

Dluhopisy nahoru i dolů

Kolísání dluhopisových trhů sice není zdaleka tak velké jako akciových, přesto však může být značně citelné. Dluhopisové fondy investora chrání, ovšem také jen do určité míry. Podívejme... celý článek

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

28. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

Kdyby na trhu byl jen Sporoinvest, byl by na tom fondový trh lépe – zůstávalo by v něm více peněz. Ostatní fondy zůstávají jen pro okrasu. Je zde šance na změnu?

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

22. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

Fondy minulý týden vykázaly další odliv majetku.Také výkonnost nebyla nijak slavná a dluhopisy opět zahrozily červenými čísly. Stane se do podzimu ještě něco dobrého?

Fondy: pohřební týden

14. 6. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: pohřební týden

Aby z fondů uprchlo víc než 1,5 miliardy korun, to jsme dlouho nezažili. Evidentně nešlo o peníze drobných investorů, nicméně jsou fuč. Kampak asi zamířily? Moc nevydělávaly, tak jistě... celý článek

Partners Financial Services