Akcie: týden padajících indexů

Akcie: týden padajících indexů
Cena ropy se v minulém týdnu opět dostala nad psychologickou hranici 40 USD za barel. Akciové indexy se propadaly napříč Evropou, americký S&P 500 smazal veškeré zisky od počátku roku. Co dalšího vtiskl minulý týden na akciové trhy?

Spojené státy

Po prodlouženém víkendu díky pondělnímu svátku Dne nezávislosti ve Spojených státech nebyl počátek nového pracovního týdne příliš optimistický a indexy skončily v záporu. Dow Jones (profil, názory) klesl o 0,62 %, S&P 500 (profil, názory) o 0,81 % a technologický Nasdaq (profil, názory) si pohoršil dokonce o 2,2 %, což je jeho největší denní pokles za poslední téměř čtyři měsíce.
Společnost Veritas (profil, názory), která se zabývá softwarem pro zálohování a úschovu dat, snížila svůj odhad na růst prodejů a trh zareagoval poklesem ceny o 36 %. Předpoklad nižších zisků oznámil i výrobce polovodičů Conexant (profil, názory) a reakcí na tuto zprávu byl propad ceny akcií o 43 %. Analytici Lehman Brothers (profil, názory) snížili odhad zisků Intelu (profil, názory) pro 3. čtvrtletí z 31 na 30 centů na akcii a dále snížili doporučení na sektor výrobců komunikačních čipů z "positiv" na "neutral".

Středeční obchodování proběhlo bez výraznějších změn a hlavní indexy skončily mírně v kladných hodnotách. Trochu optimismu bylo na technologických titulech, kde docházelo k mírné korekci předcházejících propadů. Po skončení obchodování oznámil internetový portál Yahoo! (profil, názory) více než dvojnásobný zisk za 2. čtvrtletí, ale odhady pro další období zaostávají za předpoklady některých analytiků. Kurz se tak v poobchodní fázi propadl o téměř 12 %. Podobně na tom byly i akcie společnosti Alcoa (profil, názory), největšího světového výrobce hliníku. Vysoký nárůst zisku byl pod některými odhady a po skončení obchodování oslabil kurz o 3,6 %.

Cena ropy se ve čtvrtek dostala opět nad psychologickou hranici 40 USD za barel. Pokud by se nad touto úrovní měla udržet delší dobu, budou mít z této ceny radost jen ropné společnosti, ale v rámci celkové ekonomiky se to odrazí negativně. Po mírné středeční korekci se technologický sektor vydal opět směrem dolů. O 15 % se propadly akcie společnosti BMC Software (profil, názory), která zredukovala odhad prodejů. O trochu lépe dopadlo snížení odhadu prodejů za 2. čtvrtletí u společnosti Siebel Systems (profil, názory), kde akcie oslabily o 13 %. Pesimismu nezabránila ani dobrá data ohledně nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a index S&P 500 oslabil tento den o 0,8 % a smazal tak veškeré zisky od počátku roku.

Páteční dopolední obchodování s futures kontrakty na americké akciové indexy se odehrávalo v mírně kladných hodnotách. Investoři čekají na zveřejnění dalších korporátních výsledků.

Evropa

Pondělní uzavření amerických trhů z důvodu svátku se odrazilo v celkově podprůměrné aktivitě na evropských trzích. Po víkendových útocích na irácké ropovody vylétla cena ropy na dvou týdenní maximum a do popředí zájmu přišly akcie ropných společností. O 0,6 % si polepšila společnost Total (profil, názory). Naopak pokles to způsobilo firmám, které používají ropu jako surovinu pro další výrobu. Z tohoto důvodu si pohoršil o 0,9 % výrobce pneumatik Michelin.

Akciové indexy se během úterý propadaly napříč Evropou. Německý DAX (profil, názory) klesl o 1,3 %, francouzský CAC 40 (profil, názory) a britský FTSE 100 (profil, názory) o 0,7 %. Hlavním vůdcem těchto poklesů byly pojišťovny a zajišťovny. Investiční společnost UBS (profil, názory) snížila doporučení pro zajišťovny Münchener a Swiss z důvodu sílící konkurence a tím tlaku na pokles pojistného. Münchener, největší světová zajišťovna si odepsala tak během dne 2,1% a Swiss, druhá největší, poklesla o 2,6 %. Německá asociace výrobců automobilů opustila od svého původního předpokladu růstu prodejů automobilů v tomto roce, což se projevilo v poklesu akcií BMW o 1,4 %, Peugeot o 0,9 % a DaimlerChrysler o 0,6 %.

Nepříliš aktivní obchodování probíhalo během středy a technologické akcie opět padaly. Naopak růstu o 2,3 % se dočkaly akcie maloobchodního řetězce Marks & Spencer, kdy miliardář Philip Green zvýšil nabídku na odkup akcií této společnosti na 400 pencí za akcii. Dařilo se také mobilním operátorům. Lepší než očekávaná čísla ohledně předplatitelů Vodafonu (ZÁVOD) pomohla k růstu akcií o 1,3 %. Tento den zakončil DAX poklesem o 0,2 % a FTSE 100 o 0,1 %. Naopak CAC 40 si polepšil o 0,1 %.

Po negativním začátku čtvrtečního obchodování, který byl ovlivněn předcházejícím dnem ze zámoří, docházelo k postupnému smazávání ztrát a k mírnému posilování. Dařilo se farmaceutické firmě Roche, která po oznámení o růstu čistého zisku za druhé čtvrtletí o více jak jednu čtvrtinu si připsala 2 %. Rostly i akcie dalších výrobců léků. Po změně doporučení z "držet" na "kupovat" u RWE došlo k posílení ceny na burze o 2,46 %. Dále největší švýcarská farmaceutická firma, Novartis AG, si připsala 1%. Bank of England ponechala na svém zasedání úrokové sazby nezměněny.

Páteční dopolední obchodování se vyznačovalo silným prodejním tlakem. Německý DAX, který padal o více jak procento prolomil hranici 3 900 bodů s tím, že ani jeden titul tohoto indexu se nenacházel k plusové hodnotě. Největší podíl na poklesu měl Siemens (profil, názory), DaimlerChrysler (profil, názory) a Allinaz (profil, názory). Pokles na britském indexu FTSE 100, který oslaboval o 0,5 %, způsobily převážně maloobchodní společnosti.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-352
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2004 14:28, Franz von Bohnitz

Kdyby ANONYM videl nekde skutecne chybu , tak by zde napsal , jak to je správne.
Já vsak pochybuju , ze mám v proslovu nejakou chybu , protoze ve vsech tech popsaných vecech mám nekolikaletou praxi.

Zobrazit celé vlákno

+57
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: FED zvýšil sazby

7. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: FED zvýšil sazby

Důvěra spotřebitelů dosáhla dvouletého maxima, cena ropy klesla na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce, FED se rozhodl zvýšit úrokové sazby o 0,25 %. V Evropě se dařilo automobilkám... celý článek

Akcie: úspěšný střed týdne

28. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: úspěšný střed týdne

Po mírných ztrátách na začátku uplynulého pondělí a úterý byly ceny akcií na amerických i evropských burzách uprostřed týdne vytaženy zejména technologickými společnostmi. Týden zakončila... celý článek

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

21. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

Květnová míra inflace v USA činila 0,6 %, roční 3,1 %, jádrová jen 0,2 % a meziroční dokonce klesla na 1,7 %. Index spotřebitelské důvěry vzrostl, index podnikatelské nálady naopak... celý článek

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

14. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

Optimismu na amerických burzách začátkem minulého týdne pomohly příznivé zprávy z trhu práce a také cena ropy, která se pohybovala na šestitýdenním minimu. Bank of England ve čtvrtek... celý článek

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

10. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

Americkým indexům pomohly zveřejněné hospodářské výsledky firem, relativně silné makroekonomické údaje a rozhodnutí FEDu ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Evropské burzy rostly... celý článek

Partners Financial Services