Akcie: FED zvýšil sazby

Akcie: FED zvýšil sazby
Důvěra spotřebitelů dosáhla dvouletého maxima, cena ropy klesla na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce, FED se rozhodl zvýšit úrokové sazby o 0,25 %. V Evropě se dařilo automobilkám a bankám. Co dalšího vnesl na akciové trhy minulý týden?

Spojené státy

První den v týdnu se nepodařilo burzám udržet jejich zisky z počátku obchodování a na konci dne mírně oslabily. Počáteční pozitivní vývoj byl způsoben dřívějším datem předání moci v Iráku. Snížení odhadu zisku společnosti Watson Pharmaceuticals ve druhém čtvrtletí a poklesu tržeb vedlo k poklesu ceny akcií o 15 %. Akcie automobilového koncernu General Motors (profil, názory) klesly o 2,4 % na základě oznámení společnosti , že dojde k poklesu prodejů automobilů v červnu.

V úterý ceny akcií na Wall Street mírně rostly, kdy optimistická nálada byla podpořena vzestupem důvěry spotřebitelů na dvouleté maximum a poklesem ceny ropy na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce. Cena akcií maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores (profil, názory) se snížila o 0,9 % po pondělním oznámení o nižším očekávaném růstu tržeb v červnu a akcie, tím prodloužily svůj desetidenní pokles. Dobře si vedly akcie výrobců počítačů a jejich komponentů vlivem očekávání, že zvýšení úrokových sazeb nebude znamenat pokles investic do technologií.

Uprostřed týdne po oznámení americké centrální banky, že se rozhodla zvýšit úrokové sazby o 0,25 % a s dalším zvyšováním bude postupovat obezřetně pomohlo k posílení cen akcií. Všeoborový index S&P 500 (profil, názory) získal za první polovinu roku 2,6 %, kdy polovina růstu byla dosažena ve druhém čtvrtletí. Technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) zvedl svoji hodnotu za prvních šest měsíců o 2,2 % zásluhou růstu za poslední tři měsíce o 2,7 %. Hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) se příliš nezměnila za první pololetí – 0,2 % a ve druhém čtvrtletí posílila 0,75 %.

Druhé pololetí nezahájily americké burzy příliš šťastně, kdy pokles cen akcií byl tažen technologickými společnostmi, jako Yahoo! (profil, názory) a Intel (profil, názory), které se dostaly pod prodejní tlak na základě negativních reportů od investičních bank. Hodnoty indexu Nasdaq se snížila o 1,6 %, indexů S&P 500 a Dow Jones Industrial Average přišly o 1 %. Akcie společnosti Yahoo! spadly o 5,4 % potom co analytici z Barney Smith oznámili, že cena akcií posílila o 63 % od poloviny března a již v sobě zahrnuje očekávaný růst společnosti a snížili investiční doporučení z koupit na držet. Investiční banka Morgan Stanley (profil, názory) uvedla, že u společnosti Intel, očekává, že při oznámení výsledků za druhé pololetí 13. 7. 2004 firma sníží výhled odhadu pásma tržeb ve třetím čtvrtletí. Cena akcií firmy Intel oslabila o 2,1 %

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy se jejich hodnoty pohybovaly bez větších změn na základě očekávání, že dojde ke zklidnění vývoje na burze, před prodlouženým víkendem USA, kde je v pondělí státní svátek.

Evropa

Vstup do nového týdne se evropským trhům vydařil, ještě totiž nevyprchala pozitivní zpráva o předání moci v Iráku. Úspěšný den zažily ceny akcií německých automobilek, kdy akcie BMW stouply o 2,5 % a VW o 1,5 %. Pozadu nezůstaly ani německé banky, které se těšily z přízně kupujících, kdy akcie HVB vyskočily o 2,9 % a Deutsche Bank o 1,9 %. Nizozemská telekomunikační společnost KPN (profil, názory) oznámila program zpětného odkupu svých akcií v hodnotě 1 mld. eur a akcie vyrostly o 3,2 %.

V úterý zaznamenaly evropské burzy mírné ztráty. Zisk 3,8 % si připsaly akcie BAE Systems (profil, názory), když investoři vytlačili akcie vzhůru po příznivém komentáři od jedné investiční banky před Farnborough Air Show, která se koná 19. července a na základě zprávy, že China Airways se poohlíží po zadání objednávky na nákup A380 Airbus.

Během středy prodloužily evropské akcie svoje ztráty před večerním oznámení o výši sazeb v USA. Do cen akcií bylo už započítáno předpokládané zvýšení sazeb o 0,25 %, ale mírná nervozita panovala, jaké banka naznačí další tempo zvyšování. Objemy obchodů byly velmi nízké a zvláště v Londýně, kdy mnoho investorů zůstalo doma vlivem rozsáhlé stávky v podzemní dráze.

Počáteční optimismus na evropských burzách po očekávaném zvýšení a případném pomalém tempu dalšího zvyšování úrokových sazeb ochladl po otevření burz v zámoří. Drtivý propad ceny akcií o 33 % postihl společnost Colt Telecom (profil, názory), když společnost oznámila, že zisk v letošním roce bude výrazně pod odhady analytiků vlivem silné konkurence v sektoru.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty indexů v negativním teritoriu, protože investoři byli ještě ovlivněni předchozím poklesem v USA.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-197
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: úspěšný střed týdne

28. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: úspěšný střed týdne

Po mírných ztrátách na začátku uplynulého pondělí a úterý byly ceny akcií na amerických i evropských burzách uprostřed týdne vytaženy zejména technologickými společnostmi. Týden zakončila... celý článek

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

21. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

Květnová míra inflace v USA činila 0,6 %, roční 3,1 %, jádrová jen 0,2 % a meziroční dokonce klesla na 1,7 %. Index spotřebitelské důvěry vzrostl, index podnikatelské nálady naopak... celý článek

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

14. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

Optimismu na amerických burzách začátkem minulého týdne pomohly příznivé zprávy z trhu práce a také cena ropy, která se pohybovala na šestitýdenním minimu. Bank of England ve čtvrtek... celý článek

Akcie: celý týden na houpačce

17. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: celý týden na houpačce

Hodnota indexu DJIA klesla poprvé v tomto roce pod 10 000 bodů, stejně tak klesaly i ostatní indexy. Ztráty ovšem byly často vymazány ještě týž den nebo den následující.

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

10. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

Americkým indexům pomohly zveřejněné hospodářské výsledky firem, relativně silné makroekonomické údaje a rozhodnutí FEDu ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Evropské burzy rostly... celý článek

Partners Financial Services