Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa
Kdyby na trhu byl jen Sporoinvest, byl by na tom fondový trh lépe – zůstávalo by v něm více peněz. Ostatní fondy zůstávají jen pro okrasu. Je zde šance na změnu?

Jediný pohled na celkovou statistiku prodejů a na přehled nejprodávanějších fondů vypovídá o smutné situaci většiny investičních společností. Peníze získává jen málokdo, většina investičních společností o peníze spíše přichází.

Do fondů sdružených v UNISu minulý týden přišlo pouze 45 milionů korun. Jako obvykle nejvíce peněz získaly fondy peněžního trhu, zatímco fondy dluhopisové odepsaly přes 120 milionů. V červených číslech skončily také fondy ING (profil, názory), kdy odkupy z dluhopisového fondu (profil, názory, koupit) převážily příliv do dalších fondů. Pouze ČSOB se svými KBC fondy (profil, názory) dokázala sekundovat ISČS (profil, názory) a přilákala 171 milionů korun (z toho 36 milionů připadlo na zajištěné fondy). Je otázkou, kdy a jestli se začne dařit i dalším fondům, které jako by úplně přestaly prodávat. Důvodem je jistě exploze garantovaných produktů, ale i v jejich konkurenci a při rostoucím akciovém trhu by se měly fondy prosazovat mnohem lépe. Příliš se nedaří ani externím sítím, navíc se řada z nich poslední dobou zaměřuje spíše na prodej investičního pojištění, které oproti fondům nabízí výrazně vyšší provize.

Téměř 200 milionů čistých prodejů si připsal Sporoinvest (profil, názory), zatímco na druhé místo stačilo ŽB-akciovému (profil, názory) pouhých šest milionů a na třetí místo Globaltrendu (profil, názory) pouhé čtyři miliony. O něco vyrovnanější je tabulka fondů s nejnižšími čistými prodeji: první Sporobond (profil, názory) ztratil 80 milionů, druhý IKS Dluhopisový (profil, názory) 26 milionů a třetí IKS Peněžní trh (profil, názory) 15 milionů. Je zvláštní, že z IKS (profil, názory) už druhý týden po sobě podílníci poměrně masivně odcházejí. Pokud si jen vybírají peníze na dovolenou, o nic nejde. Doufejme jen, že své peníze nepřelévají do "pojistky" Vital, protože v takovém případě jednou spláčou nad výdělkem.

Naopak příliš plakat by neměli podílníci všech fondů. Tentokrát se i dluhopisovým fondům podařilo vydělat alespoň několik setinek, i když v měsíčním, tříměsíčním a ročním horizontu jsou stále v mínusu. Poměrně spokojeni by měli být podílníci akciových fondů, kteří i přes varování řady skeptiků dokázaly za poslední dva měsíce vydělat mírně přes dvě procenta a v ročním horizontu dokonce 23 procent.

Podle výkonnosti byly minulý týden nejlepšími fondy ČPI fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit) a Sporotrend (profil, názory) s 1,8 procenta. I další fondy v tabulce top ten získaly více než procento. Naproti tomu nejhoršími fondy byly minulý týden ŽB-dynamický alias Pioneer Trust (profil, názory) a ISČS Eurotrend (profil, názory) se ztrátou mírně přes jedno procento. Další fondy ztrácely již jen pár desetinek procenta.

V našich tabulkách a přehledech najdete nově také profil smůlou provázeného ČSOB Kvanto Korunového dluhopisového fondu (profil, názory), který neúnavně pronásledoval MUDr. Vokrouhlecký. Podívejte se, jak se mu daří a jak se mění jeho miliardový majetek.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Prosadí se podle vás další investiční společnosti nebo potečou všechny volné peníze jen do Sporoinvestu? Co by mohlo české investory oslovit?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2004 21:58, TGP

Komerční branka? Vlastní? Pokud se nepletu, tak se zde ještě do 30. 6. vyjadřuje pan Prouza jako soukromá osoba. A to nemluvím o tom, že s Vitalem versus fond peněžního trhu má naprostou pravdu...

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 6. 2004 20:15, JirkaZ

Mám za to, že to profesionální naopak je, protože autor bez ohledu na sponzora vyjadřuje svůj názor. Navíc správný.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

22. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

Fondy minulý týden vykázaly další odliv majetku.Také výkonnost nebyla nijak slavná a dluhopisy opět zahrozily červenými čísly. Stane se do podzimu ještě něco dobrého?

Fondy: pohřební týden

14. 6. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: pohřební týden

Aby z fondů uprchlo víc než 1,5 miliardy korun, to jsme dlouho nezažili. Evidentně nešlo o peníze drobných investorů, nicméně jsou fuč. Kampak asi zamířily? Moc nevydělávaly, tak jistě... celý článek

Fondy: útlum jarní úrody

7. 6. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: útlum jarní úrody

Jakoby se najednou změnila nálada našich investorů. Snad se blíží dovolená a peněz bude třeba na příjemnější věci, než jsou fondy. Anebo že by se již chystaly okurky? Už začaly kvést…... celý článek

Fondy: to už tady bylo

31. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: to už tady bylo

Další hezký týden – půl miliardy je přece pěkná suma. Jenže všechny peníze (dokonce ještě víc) mířily do fondů peněžního trhu a do zajištěných fondů. Dluhopisy jsou stále výkonností... celý článek

Fondy: akcie děsí investory

24. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akcie děsí investory

Na první pohled úspěšný týden – do fondů přišlo téměř 400 milionů korun. Ale ta předpotopní struktura! Celých 460 milionů směřovalo na peněžní trh a 110 milionů do zajištěných fondů.... celý článek

Partners Financial Services