Akcie: úspěšný střed týdne

Akcie: úspěšný střed týdne
Po mírných ztrátách na začátku uplynulého pondělí a úterý byly ceny akcií na amerických i evropských burzách uprostřed týdne vytaženy zejména technologickými společnostmi. Týden zakončila úspěšněji Evropa.

Spojené státy

Začátek týdne přinesl mírný pokles cen akcií, který byl tažen akciemi telekomunikačních společností na základě obav investorů, že rostoucí konkurence v tomto sektoru může snížit zisky těchto společností. Mezi investory všeobecně panuje názor, že ceny akcií nejsou příliš drahé, ale ani levné. Aktuální hodnota P/E indexu S&P 500 (profil, názory) je nyní 21, což je pod průměrnou hodnotou za posledních 18 let, která je na úrovni 23 a měla by se ještě snižovat vlivem růstu zisků společností v nadcházejících čtvrtletích. Banka Wachovia (profil, názory) předložila nabídku ve výši 14,3 mld. dolarů za banku Southtrust na kterou reagovaly akcie Southtrust (profil, názory) raketovým vzestupem o 13,1 % a cena akcií Wachovia klesla o 4,2 %.

V úterý zažil Wall Street poměrně zdařilý den a ceny akcií mírně posílily. K růstu přispěly hlavně akcie výrobců telekomunikačních zařízení, když telekomunikační společnosti oznámily, že chtějí investovat miliardy dolarů do modernizace svých sítí. Technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) vyrostl o 1 %. Cena akcií společnosti JDS Uniphase (profil, názory), která je výrobce součástí sítí z optických vláken vyskočila o 12 % a akcie výrobce telekomunikačních zařízení firmy Lucent (profil, názory) přidaly 5,4 %. Akcie investiční banky Morgan Stanley (profil, názory) stouply o necelé 2 %, když společnost uvedla, že zisk za druhé čtvrtletí se zdvojnásobil, odhad analytiků byl o něco nižší. Rovněž odhad o výši zisku překonala investiční banka Goldman Sachs (profil, názory), jejíž akcie na tuto zprávu reagovaly vzestupem o 2,3 %.

Úspěšný den zažily americké burzy uprostřed týdne, kdy ceny akcií byly vzhůru taženy technologickými společnostmi. Hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) se zvedla o 0,8 %, index S&P 500 zpevnil o 0,9 % a technologický Nasdaq Composite vystoupal 1,5 % výše. V růstu pokračovaly akcie společností dodávající telekomunikační zařízení. Akcie firmy Ciena Corp (profil, názory) zvýšily svoji hodnotu o 13,5 % a společnosti Tellabs (profil, názory) o 5,4 %. První obchodní den zažily akcie společnosti Salesforce.com, které během dne vylétly o 56 % , kdy den předtím společnost prodala v rámci IPO 10 mil. ks akcií za 11 dolarů za akcii, což bylo nad plánovaným rozpětí mezi 9 až 10 dolary.

Ve čtvrtek americké burzy mírně oslabily. Makroekonomické ukazatele přinesly smíšené ukazatele, protože objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby se neočekávaně snížil a počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se zvýšil než se odhadovalo, ale naproti tomu se zvýšil podej nových domů v květnu na rekordní úroveň. Akcie společnosti AT&T (profil, názory) spadly o 9,8 % po oznámení společnosti, že očekává pokles operačního zisku o 2/3 v letošním roce na základě poklesu prodejů a snížení cen za volání.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy se jejich hodnoty pohybovaly bez větších změn, protože se neobjevovaly významnější zprávy, které by udaly směr obchodování.

Evropa

V pondělí zaznamenaly evropské burzy mírné ztráty. Oslabovaly ceny akcií ropných společností vzhledem k poklesu ceny ropy po očekávání investorů, že dojde ke zvýšení dodávek ropy z Iráku, Nejvyšší pokles mezi těmi to firmami byl patrný u akcií italské Eni (profil, názory), kdy cena její akcií klesla o 4,5 % především díky skutečnosti, že se obchodovala první den bez práva na dividendu a snížení investičního doporučení od významné investiční banky z koupi na držet. Akcie BP (profil, názory) přišly o 1,1 % a společnosti Shell Transport (profil, názory) o 0,4 %.

Další den prohloubily akciové trhy svoje ztráty. Pod tlakem prodejců se ocitly akcie bank, kdy cena akcií německé HVB přišla o 2,8 % a Deutsche Bank poklesla o 2,2. %. Akcie britské telekomunikační společnosti Vodafone (profil, názory) poklesly o 2,6 % a cena se dotkla sedmiměsíčního minima na základě spekulaci o možnosti odstoupení jedno z členů vedení společnosti.

Uprostřed týdne se ceny akcií vydaly vzhůru. Po oznámení americké telekomunikační společnosti SBC Communication (profil, názory), která uvedla, že hodlá investovat mezi 4 až 6 mld. dolarů do nové sítě z optických vláken v dalších pěti letech. Z toho vytěžily akcie francouzské společnosti Alcatel (profil, názory) růstem 4,4 %, protože investoři doufají že vyhraje zakázku od SBC.

Ve čtvrtek navázaly burzy na předešlý růst a den zakončily ziskem. Investoři kupovali akcie společnosti vyrábějící luxusní výrobky. Cena akcií společnosti LVMH (profil, názory), které patří např. výroba oděvů a modních doplňků značky Luis Vuitton či šampaňského Moet & Chandon, se zvýšila o 3 %.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty indexů téměř beze změn, protože investoři neočekávali ani výraznější pohyby akciových trhů v zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 6. 2004 11:04, Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Je to v Česku jistě nějak tak podobně, jak píšeš, milé stále morfující ÚúÚ.
Určitá pomoc je ale stáhnout si internetem a pořádně si přečíst alespoň tu kterou výroční zprávu s (ne)nalhanými údaji, tam ta predikce budoucna bývá alespoň naznačena, sledovat cvrkot a diskuse kolem akciového titulu a především si všímat naší politické scény. Ve smyslu, kdo a jak se snaží, a v zájmu koho, na naší transformaci nikam včetně končící privatizace, pakovat a jaké figurky, také v zájmu koho, si rozestavuje po své šachovnici, omlouvám se, správněji do představenstev a dozorčích rad. A nikomu bezvýhradně nevěřit, hlavně enelytikům, co mají také své soukromoučké želízko v ohni.
Jisté také je, že nízkou možnou predikcí zisku a celkovým mlžením u privatizovaných společností je srážena cena v zájmu co nejnižšího pozdějšího odkopu, resp. odkupu minoritních akcionářů.

Na druhou stranu, investovat výhradně a jen dle jakýchsi, opakuji jakýchsi čísel, která mi v tabulce pěkně vyjedou za použití filtru z internetu, a že mám vymalováno jako na 30 až 50 let, se mi jeví jako velmi úsměvné. Velmi úsměvné. A bláhové, milé ÚúÚ !

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 6. 2004 5:40, Siemens

Po nekolika letech 35-ti hodinové pracovní doby týdne , presel podnik Siemens v Nemecku zase na 40-ti hodinový týden a z toho dúvodu uz neplánuje stehovat se do Madarska.
Z toho plyne poucení , aby pozdeji nenapadlo ceské demenstruanty demenstruovat demenstruacemi
u nejakého ceského podniku za 35-ti hodinové pracovní týdny , nebo se podnik zavre a prestehuje
do Asie nebo Afriky , kde jsou ochotni pracovat i víc nez 40 hodin týdne i za polovinu penez
nez v Cechách.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

21. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

Květnová míra inflace v USA činila 0,6 %, roční 3,1 %, jádrová jen 0,2 % a meziroční dokonce klesla na 1,7 %. Index spotřebitelské důvěry vzrostl, index podnikatelské nálady naopak... celý článek

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

14. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

Optimismu na amerických burzách začátkem minulého týdne pomohly příznivé zprávy z trhu práce a také cena ropy, která se pohybovala na šestitýdenním minimu. Bank of England ve čtvrtek... celý článek

Akcie: obavy z růstu sazeb neustávají

24. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obavy z růstu sazeb neustávají

Kromě zvyšování úrokových sazeb se začíná objevovat i hrozba růstu cen ropy. A tak přestože se první dny zdály pro investory slibné, v závěru týdne obavy převážily.

Akcie: celý týden na houpačce

17. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: celý týden na houpačce

Hodnota indexu DJIA klesla poprvé v tomto roce pod 10 000 bodů, stejně tak klesaly i ostatní indexy. Ztráty ovšem byly často vymazány ještě týž den nebo den následující.

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

10. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

Americkým indexům pomohly zveřejněné hospodářské výsledky firem, relativně silné makroekonomické údaje a rozhodnutí FEDu ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Evropské burzy rostly... celý článek

Partners Financial Services