Opiš tento dopis a rozešli přátelům

Opiš tento dopis a rozešli přátelům
Řetězové dopisy, které jsou hojně rozšířeny po celém světě, lze považovat za jakýsi zvláštní druh pyramidové hry. V zahraničí je tato aktivita trestně postihována a v některých zemích je dokonce i samostatně upravena.

Každý z nás jistě někdy v dětství obdržel dopis, který začínal slovy: opiš tento dopis pětkrát, šestkrát nebo i vícekrát a rozešli jej svým přátelům. Dále byl v dopise příkaz poslat něco osobě, která je na prvním místě v seznamu adres uvedených na konci dopisu. Někdy to byla pohlednice či samolepka, ale posílaly se i pětikoruny a ve svém okolí znám několik jedinců, kteří si tímto způsobem přišli na pěkných pár set korun, což před patnácti lety byla pro dítě závratná částka.

Teorie většího blázna

Tyto řetězové dopisy, které jsou hojně rozšířeny po celém světě, lze považovat za jakýsi zvláštní druh pyramidové hry. Typický řetězový dopis obsahuje jména a adresy několika jedinců. Osoba, která obdrží řetězový dopis, je instruována, aby zaslala určitou věc, ve většině případů je to jistá suma peněz, jedinci, který je uveden na začátku seznamu. Následně jméno tohoto jedince dle instrukcí vyškrtne ze seznamu a své jméno připíše na jeho konec. Dopis v této nové formě rozešle několika dalším osobám, které mají výše naznačený postup zopakovat. V dopise je obsažen příslib, že v případě dodržení instrukcí se jméno dané osoby přemístí na začátek seznamu, a tak i ona obdrží značné množství peněz.

Řetězové dopisy fungují v podstatě na stejně jednoduchých pravidlech jako klasické pyramidové hry. Každý člen musí k účasti v systému složit určitý vstupní poplatek, tedy nejčastěji peníze, a poslat je přesně určené osobě, která má to štěstí, že do systému vstoupila před ním a již profituje. Další podmínkou je sehnat určité množství nových členů systému, a to tak, že jim nový člen zašle tento řetězový dopis. Pak musí nový člen jen doufat, že se řetěz nepřeruší a najde se dostatek nových investorů, aby i on vydělal.
I na této formě pyramidové hry může poměrně slušně vydělat ten, kdo ji iniciuje nebo kdo se do ní zapojí záhy po jejím vzniku. I zde platí pravidlo, že dokud existuje dostatečné množství lidí, kteří jsou ochotní se do pyramidové hry či řetězového dopisu zapojit a vytvořit tak další úroveň struktury, investoři nad touto úrovní jsou v bezpečí a vydělávají. Ve finančních kruzích se pro tento jev používá pojmu teorie většího blázna. Tato teorie vychází z principu, že pokud jsi schopen najít někoho, kdo je ochotný zaujmout tvé místo ve struktuře - tedy většího blázna - skutečnost, že jsi byl blázen a investoval, je pak nepodstatná.

Provozovatele je možné stíhat

Z hlediska platného trestního práva je možno provozovatele hry řetězové dopisy stíhat pro trestný čin provozování nepoctivých her a sázek. Trestného činu provozování nepoctivých her a sázek se podle trestního zákona dopustí ten, kdo provozuje peněžní nebo jinou podobnou hru nebo sázku, jejíž pravidla nezaručují rovné možnosti výhry všem účastníkům. Přičemž důvodem pro použití vyšší trestní sazby je skutečnost, že pachatel získá tímto činem značný prospěch. Pro potřeby tohoto ustanovení se za peněžní hru považuje řetězové hra, při které počet jejích účastníku vzrůstá geometrickou řadou, přičemž dříve zapojení účastníci hry mají získat několikanásobek svého vkladu do hry, a to na úkor účastníků hry, kteří se do ní zapojili později.
Pod uvedené vymezení lze řetězové dopisy zařadit, a proto i jako trestný čin provozování nepoctivých her a sázek stíhat, tedy pokud jsou splněny jak formální, tak i materiální znaky tohoto trestného činu. Provozovatele řetězové hry je samozřejmě také možno stíhat i za další trestné činy, zejména podle hlavy druhé zvláštní části trestního zákona.

Trestní postih v zahraničí

V souvislosti s řetězovými dopisy je zapotřebí poznamenat, že v zahraničí je tato aktivita trestně postihována. V některých zemích je dokonce i samostatně upravena. Příkladem mohou být Spojené státy americké, kde řetězové dopisy porušují zákon o poštovních loteriích (Title 18, United States Code, Section 1302, the Postal Loterry Statute). Pro ilustraci lze uvést, že podle tohoto zákona může být peněžitým trestem nebo trestem odnětí svobody potrestán každý, kdo například vědomě vloží do pošty, nebo pošle či doručí prostřednictvím pošty jakýkoliv dopis, balíček, dopisnici, oběžník, který se týká jakékoliv loterie, dárkového podniku nebo podobného schématu nabízejícího možnost zisku či výhry zcela nebo částečně závislého na losu či náhodě. Nebo jakýkoliv tiket do loterie nebo část z něj, listinu, certifikát nebo jiný obdobný nástroj zastupující nebo sloužící jako tiket, podíl nebo účast závisející na události loterie, dárkového podniku nebo podobného schématu nabízejícího možnost zisku či výhry zcela nebo částečně závislého na losu či náhodě atd.

Autorkou textu je Gabriela Molnárová, převzato ze serveru epravo.cz.

Považujete řetězové dopisy za problém? Měli jste s nimi nějakou zkušenost? Jak je podle vás tato oblast ošetřena z hlediska práva?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-79
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Postihnout kamuflované pyramidové hry je obtížné

9. 6. 2004 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Postihnout kamuflované pyramidové hry je obtížné

Dnešní pyramidové hry obratně zastírají skutečnost, že jde o ilegální systém pyramidálních investic a využívají nejrůznější postupy, které maskují jejich skutečnou podstatu. Současný... celý článek

Nenaleťte na letadlo

12. 5. 2004 | Simona Ely Plischke | 4 komentáře

Nenaleťte na letadlo

Většina z nás asi zažila lákání do systémů, díky kterým "vyděláme miliony nebo které nám pomohou splnit si své sny a cíle". Skutečnost je ale často odlišná a poměrně vysoké částky,... celý článek

Nemocný nosorožec?

4. 5. 2004 | Simona Ely Plischke

Nemocný nosorožec?

O tom, jak funguje projekt Avalanche, jsme psali nedávno. Tuto pyramidu, podle některých letadlo, v ČR před více než třemi lety nastartovala akciová společnost Rhinoceros. Právě ta... celý článek

Stovky milionů úspor pohřbeny pod lavinou?

13. 4. 2004 | Simona Ely Plischke

Stovky milionů úspor pohřbeny pod lavinou?

Přes nešťastná přistání mnohých "letadel" lidé obdobným projektům stále věří. O šířícím se Avalanche nesmí pod dvoumilionovou pokutou žádný z účastníků mluvit. Přesto se nám někteří... celý článek

Když ptáčka chytají… na dovolenou snů

25. 11. 2003 | Simona Ely Plischke

Když ptáčka chytají… na dovolenou snů

Minulý týden oslovila v Carrefouru Annu dáma s dotazem, jestli ráda cestuje. Anna, náruživá turistka, přitakala a vyhrála bezplatnou týdenní dovolenou pro dva - na Maltě, Kanárských... celý článek

Partners Financial Services