Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu
Optimismu na amerických burzách začátkem minulého týdne pomohly příznivé zprávy z trhu práce a také cena ropy, která se pohybovala na šestitýdenním minimu. Bank of England ve čtvrtek zvýšila úrokovou sazbu o 0,25 %, větší reakci to ale na evropských trzích nevyvolalo.

Spojené státy

Začátek nového týdne proběhl na Wall Street ve znamení velké euforie. Očekávané pokračující příznivé zprávy z trhu práce totiž povzbudí výdaje obyvatel, které podpoří další růst americké ekonomiky. Hodnoty indexů výrazně rostly, Dow Jones Industrial Average (profil, názory) přidal 1,5 %, index S&P 500 (profil, názory) 1,6 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) vystoupal o 2,1 %, čímž smazal svoji letošní ztrátu. Zisky společností, které tvoří index S&P 500, by měly stoupnout ve druhém čtvrtletí v průměru o 19,8 %, což je výrazně více oproti odhadu z 1. dubna (14,9 %).

V úterý uzavíraly americké burzy třetí den za sebou výše. A sice díky skutečnosti, že se cena ropy obchodovala na šestitýdenním minimu, což snižuje obavy z růstu inflace a tlaků na zisky firem. Akcie druhého největšího výrobce počítačů na světě společnosti Hewlett-Packard (profil, názory) zpevnily o 1,6 %. Vedení společnosti totiž oznámilo, že předpokládá v tomto roce zvýšení zisku o více než 20 %. Rovněž akcie konkurenční firmy IBM (profil, názory) posílily o 1,6 % a výrobce procesorů společnosti Intel (profil, názory) o 0,8 %. Z poklesu ceny ropy profitovaly i akcie aerolinií, když cena akcií Delta Airlines (profil, názory) vystoupala o 8,1 % a Northwest Airlines (profil, názory) o 3,3 %.

Při středečním obchodování ceny akcií klesly na základě obav, že vyšší úrokové sazby mohou snížit zisky firem, a investoři vybírali zisky po třítýdenním růstu trhů. Akcie světově největší společnosti těžící zlato Newmont Mining Corp. (profil, názory) oslabily o 5 %, futures na zlato postihl nejhlubší propad za měsíc. Výrazně oslabily akcie známého amerického výrobce oděvů Tommy Hilfiger (profil, názory), a to 9,7 %. Firma totiž snížila výhled prodejů v prvním čtvrtletí.

Poslední obchodní den v týdnu byl čtvrtek a burzovní indexy vyrostly o necelé 0,5 %. Index S&P 500 posiloval 3 týdny za sebou, což byl nejdelší růst od ledna. Největší zájem kupujících byl soustředěn na akcie společnosti Dillard´s (profil, názory), provozující obchodní domy, které vylétly o 15 %. Předpokládá se, že o společnost bude mít zájem firma Federated Department Stores.

V pátek byly burzy ve Spojených státech zavřené, investoři tak uctili památku nedávno zesnulého bývalého prezidenta USA Ronalda Reagana.

Evropa

V pondělí zakončily evropské burzy výše, když jim podporu poskytla pozitivní nálada v Asii a klesající cena ropy. Tahouny růstu byly především akcie technologických společností a bank. Akcie německé pojišťovny Allianz (profil, názory) zpevnily o 2,5 %, nizozemské pojišťovny Aegon (profil, názory) o 2 % a nizozemské finanční skupiny ING (profil, názory) zakončily den o 1,9 % výše. Finské společnosti Nokia (profil, názory) se podařilo získat v Rusku kontrakt na síť GSM v hodnotě 350 mil. USD, a její akcie vyšplhaly o 2,7 %.

Při úterní obchodní seanci nedoznaly hodnoty burzovních indexů větších změn. Akcie francouzské společnosti Carrefour ztratily 1,5 % po oznámení, že prodeje v jejích francouzských hypermarketech budou slabší, než byly původní odhady ve druhém čtvrtletí. Zlepšení firma očekává ve druhé polovině roku. Ani pozitivní zpráva o získání zakázky od Turecké státní železnice za 80 milionů eur nezabránila poklesu akcií francouzské společnosti Alcatel (profil, názory).

Uprostřed týdne zakončily burzy mírně v mínusu. Akcie ropných společností šly dolů poté, co se cena ropy dostala pod úroveň 37 dolarů za barel poprvé za šest týdnů. Akcie BP ztratily 1,8 % , společnosti Shell Transport (profil, názory) 0,8 % a francouzské Total 1 %. Akcie dánské telekomunikační společnosti TDC propadly o 8,5 %, když největší akcionář společnosti, americká telekomunikační firma SBC (profil, názory), oznámila, že prodává část svého podílu ve firmě. Minimálně 69,4. milionů kusů, tj. 32,1 %.

Ve čtvrtek evropské trhy mírně stouply. Během dne se investoři soustředili na zasedání Bank of England, která zvýšila úrokovou sazbu o 0,25 % na 4,5 %. Na trzích nicméně nedošlo k větší reakci, protože se toto rozhodnutí očekávalo. V pozitivním teritoriu byly akcie německých automobilek DaimlerChrysler (profil, názory) a Volkswagen.

V pátek dopoledne ceny akcií mírně klesly. Objemy obchodů byly nižší, investoři se do větších akcí nepouštěli kvůli uzavření amerických burz.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio, do kterého jsme nově zařadili i zahraniční akcie, a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-180
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2004 5:02, Vnuk

15 dnes nejvetsích pozic akcií v holdingu Berkshire Hathaway Warrena Buffetta :
COCA COLA CO COM (KO)
AMERICAN EXPRESS CO COM (AXP)
GILLETTE CO COM (G)
WELLS FARGO & CO COM (WFC)
WESCO FINANCIAL CORP COM (WSC)
WASHINGTON POST CO CL B (WPO)
MOODYS CORP COM (MCO)
KOELNISCHE RUECKVERSICHERUNGS ORD
H&R BLOCK INC COM (HRB)
M&T BANK CORP COM (MTB)
HCA (HEALTHCARE) INC COM (HCA)
NIKE INC CL B (NKE)
SHAW COMMUNICATIONS INC CL B NVTG (SJR)
SUNTRUST BANKS INC COM (STI)
PETROCHINA CO LTD ORD H (PCCYF)

+97
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2004 5:08, dr. Bolíto

Múze bejt , ze Warren Buffett pomáhá sám rústu jeho akcií a jeho holdingu Berkshire Hathaway prúmerne 23% rocne tím , ze koupí akcie malých firem vzdy za minimálne 100 milionú dolarú a jeste k tomu tisíce lidí z celého sveta kupují dohromady za dalsí miliony ty samé akcie , kdyz se o tom dozvedeli , ze je Buffett koupil. Takze kdyz je pozdeji zacal Buffett prodávat a lidé také , mnohé spadly kolem roku 2001 na 1/5. Málo kdo ví , ze Berkshire Hathaway holding obsahuje také akcie nejvetsí banky sveta Citigroup a nejvetsí pojistovny sveta AIG. Tyto mají marktkapitál nad 200 miliard dolarú a nákup nebo prodej jejich akcií Buffettem kurz prílis moc nemúze ovlivnit.
I kdyz nákup tech akcií malých firem by se vyplatil lépe , ale to jen tehdy , kdyby se mohly koupit i prodat dríve nez Buffett a jeho napodobitelé , coz je asi nemozné.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: cena ropy a trh práce v hlavní roli

7. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy a trh práce v hlavní roli

Minulý týden se na amerických burzách, tak jako na některých evropských, začalo obchodovat až v úterý. První dva dny byly pro investory vesměs úspěšné. Ve čtvrtek došlo k oslabení,... celý článek

Akcie: S&P 500 vystoupal nejvýše za devět měsíců

31. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: S&P 500 vystoupal nejvýše za devět měsíců

Nové zprávy o ziscích společností poslaly ve čtvrtek index S&P 500 na nejvyšší vzestup za posledních devět měsíců. Hvězdou evropských burz byl ve stejný den britský maloobchodní řetězec... celý článek

Akcie: obavy z růstu sazeb neustávají

24. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obavy z růstu sazeb neustávají

Kromě zvyšování úrokových sazeb se začíná objevovat i hrozba růstu cen ropy. A tak přestože se první dny zdály pro investory slibné, v závěru týdne obavy převážily.

Akcie: celý týden na houpačce

17. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: celý týden na houpačce

Hodnota indexu DJIA klesla poprvé v tomto roce pod 10 000 bodů, stejně tak klesaly i ostatní indexy. Ztráty ovšem byly často vymazány ještě týž den nebo den následující.

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

10. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

Americkým indexům pomohly zveřejněné hospodářské výsledky firem, relativně silné makroekonomické údaje a rozhodnutí FEDu ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Evropské burzy rostly... celý článek

Partners Financial Services