Bankovní klient v plenkách

Bankovní klient v plenkách
I ti nejmenší jsou v poslední době cílem tuzemských finančních institucí. Klienty banky a majitely běžného či spořícího účtu se tak mohou stát i děti. Které banky a za jakých podmínek nabízejí dětská konta?

Děti nikdy nebyly hlavní cílovou skupinou bank, přesto jsme mohli v produktovém portfoliu najít již dříve nabídku právě pro ty nejmenší. Česká spořitelna (profil, názory) a Poštovní spořitelna nabízejí dětské vkladní knížky, tedy spoření pro děti od jejich narození do plnoletosti. ČSOB (profil, názory) má mezi produkty spoření pro děti, takzvané Spoření na vzdělání. Další možností produktu pro děti je vydání platební karty k rodičovskému kontu. Česká spořitelna nabízí kartu Junior a eBanka (profil, názory) mezinárodní Maestro Kids.
V poslední době ale banky představily novinku a tou jsou spořící nebo běžné dětské účty. Banky tvrdí, že chtějí děti touto cestou naučit zodpovědnosti a hospodaření s penězi.
Jsou tyto produkty vhodnou volbou pro děti a jaké jsou jednotlivé nabídky?

Okřídlených sedm teček

Jako první přišla již v září loňského roku s kontem pro nejmenší Komerční banka. Konto nazvané Beruška (profil, názory) je určeno pro děti od narození do 15 let. Po dovršení horní hranice věku jej lze po domluvě převést na studentský účet Gaudeamus (profil, názory). Majitelem účtu je sice dítě, založit ho však může pouze zákonný zástupce. Potřebuje k tomu doklad totožnosti a rodný list, popřípadě rozhodnutí soudu například o adopci. Založení i vedení konta je zdarma. Počáteční vklad je 300 Kč. Pokud se pak dítě, resp. zákonný zástupce, rozhodne konto zrušit, nic za to neplatí. Dojde-li ke zrušení ještě před dovršením 15 let, klient zaplatí za zrušení 250 Kč.
Největším lákadlem produktu je úročení vkladů, a to 2,2 %. Má to ovšem své ale. Zůstatek na účtu nesmí překročit 20 000 Kč, jinak je úrok nulový. Proč tomu tak je vysvětlují zástupci banky tím, že se snaží předejít situaci, kdy by rodiče zneužívali konta pro úročení svých peněz.

Protože jde o spořící produkt, nelze z konta peníze odesílat, to znamená, že není možné zadávat jednorázové a trvalé příkazy. Vybírat peníze je možné pouze na přepážce, za poplatek 45 Kč u výběru do 10 000 Kč a 30 Kč u výběrů vyšších do 100 000 Kč. Na účet lze peníze vkládat i posílat z jiného konta.

Dítě každý měsíc obdrží výpis z účtu, zdarma je roční, půlroční a čtvrtletní zasílání (za měsíční výpisy zaplatí 15 Kč). Totéž platí i pro založení a vedení účtu.
Banky děti lákají dárkem v podobě plyšové berušky.

Jak spořivá včelička

Úročení konta Včelička
Zůstatek na účtu Úrok
0 až 3 600 Kč 1 %
3 600 až 7 200 Kč 1,2 %
7 200 až 150 000 Kč 1,6 %
nad 150 000 Kč 0,5 %

Zdroj dat: Raiffeisenbank
Vysvětlivky: Úročením 0,5 % při zůstatku nad 150 000 Kč se banka snaží vyhnout zneužívání účtu rodiči pro zhodnocování jejich peněžních prostředků

Druhým ústavem byla Raiffeisenbank, která nabídla dětský účet Včelička. Konto lze opět sjednat děcku od narození do 18 let. Zřídit ho také může pouze zákonný zástupce. Stejně jako Beruška, i konto Včelička nabízí lákavé úročení, to je však pásmové. To znamená, že čím více peněz je na účtu, tím jsou vyšší i úroky (viz. tabulka vpravo).

Na rozdíl od konta Komerční banky lze na účet peníze posílat i odesílat, a to jednorázovým příkazem. Hotovost může vybírat zákonný zástupce nebo dítě po dovršení 15 let a se souhlasem zákonného zástupce. Počáteční vklad je také 300 Kč.

Raiffeisenbank navíc nabízí zřízení služby Infoservis, díky níž může majitel účtu, tedy dítě, dostávat informace formou SMS či emailu o stavu a pohybech na kontě. Založení i vedení služby je zdarma, platí se za zaslání emailu 1 Kč a za SMS 3 Kč.

MINI pro "náctileté"

Nedávno přišla s nabídkou pro děti i Poštovní spořitelna. Produkt nazvala MINI a nabízí ho k postžirovému účtu pro děti od 12 do 15 let. Po dovršení věku je automaticky překlopeno do programu Junior (profil, názory), který je určen mladým lidem do 26 let (ne pouze studentům).

Při založení musí být jako již v předešlých případech přítomen zákonný zástupce, majitelem účtu se stává dítě. Založení i vedení konta je zdarma, klient nic neplatí ani za debetní kartu, tedy Maxkartu. Díky ní může vybírat peníze bez poplatku přímo na poště nebo z bankomatu ČSOB za 5 Kč či bankomatu cizí banky za 25 Kč. "Na kartě je stanoven týdenní limit, který je automaticky určen na 500 Kč nebo ho může zvolit zákonný zástupce. Dítě může vybírat po 100 či 500 Kč," říká Daniela Krůtová z tiskového oddělení ČSOB.

O pohybech na účtu je informován rodič i dítě, měsíční výpisy jsou totiž zdarma zasílány oběma. Úročení je ve výši 1,1 %.

Stejně jako u Raiffeisenbank i u programu MINI lze zřídit dodatkovou službu Max Mobil PS, která umožňuje prostřednictvím mobilního telefonu zjistit aktuální zůstatek. Je zadarmo. Využít je možné i pevnou linku.
Dítě se také stane členem klubu Čtyřlístek, který nabízí různé slevy na hrady, zámky, galerií a divadel.

Kdo s koho?

Všechny tři programy pro děti, které banky nabízejí, se od sebe příliš neliší. Rozdíl je v tom, jak jsou konta úročena a jaké služby k němu banka nabízí.

Porovnání dětských kont
Banka Komerční banka
(profil, názory)
Poštovní spořitelna
(profil, názory)
Raiffeisenbank
(profil, názory)
Zřízení a vedení účtu zdarma zdarma zdarma
Výpisy roční, půlroční a čtvrtletní zdarma, měsíční 15 Kč zdarma čtvrtletně zdarma
Vklady na pobočce ve prospěch účtu zdarma zdarma zdarma
Výběr z účtu na přepážce 45 Kč zdarma 48 Kč
Výběr z bankomatu nelze z bankomatu ČSOB 5 Kč, ostatních 25 Kč nelze
Úrok 2,2 % 1,1 % pásmové (viz. první tabulka)
Minimální počáteční vklad 300 Kč 200 Kč 300 Kč
Věk dítěte 0 až 15 let 12 až 15 let 0 až 18 let
Příchozí/odchozí platby 0 Kč / nelze 4 Kč / 4 Kč 0 Kč / 20 Kč
Debetní platební karta ne ano, vydání i vedení zdarma ne
Přímé bankovnictví ne Max Mobil PS - služba zasílaní SMS zdarma, cena SMS dle operátora Infoservis - služba zasílání SMS zdarma, cena SMS 3 Kč, email 1 Kč
Zdroj dat: Banky
Poznámky: pro příchozí a odchozí platby jsme zvolili sazbu pro platby jdoucí do/z jiné banky

Velkou výhodou programu MINI Poštovní spořitelny je možnost získání platební karty, která výběry hotovosti značně usnadní. Další dvě banky se zase mohou pochlubit lákavějším úročením. A služba zasílání informací o stavu účtu SMS či emailem (Poštovní spořitelna a Raiffeisenbank) je také nespornou výhodou.

Důvodem pro zřízení konta může snaha naučit dítě zacházet s bankovním produktem. Otázkou je, zda se banky spíše nesnaží vychovat si nové klienty. Jako spořící nástroj, což banky zdůrazňují především u kont Beruška a Včelička, produkt příliš vhodný není. Na trhu se totiž najdou výhodnější produkty jako jsou stavební spoření či investice do podílových fondů.

Co si myslíte o dětských kontech? Snaží se banky pouze získat nové klienty? Pořídili byste svému děcku takové konto?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Černé na růžovém: společné zdanění manželů

21. 5. 2004 | Simona Ely Plischke

Černé na růžovém: společné zdanění manželů

Ministerstvo financí včera představilo základní principy nového zákona o daních z příjmů, díky kterému by rodiny měly od roku 2006 ušetřit na daních celkem šest miliard Kč ročně. Úprava... celý článek

Životní pojištění do plenek

10. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Životní pojištění do plenek

Nejdříve plyšová beruška, nyní froté sluníčko. O čem je řeč? O symbolech produktů pro děti. Po Komerční bance přišla v únoru s novou nabídkou pro ty nejmenší i Česká pojišťovna. Není... celý článek

Partners Financial Services