Akcie: obavy z růstu sazeb neustávají

Akcie: obavy z růstu sazeb neustávají
Kromě zvyšování úrokových sazeb se začíná objevovat i hrozba růstu cen ropy. A tak přestože se první dny zdály pro investory slibné, v závěru týdne obavy převážily.

Spojené státy

Vstup do nového týdne se burzám opět nevydařil, nervozita mezi investory byla způsobena především zvýšením napětí v Iráku po bombovém útoku na předsedu vlády v Iráku, kterému podlehl a zároveň vzestup ceny ropy na rekordní úroveň. Hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) klesla o 1,1 %, index S&P 500 (profil, názory) ztratil 1,1 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) při silné fluktuaci cen akcií ztratil 1,5 %. Hodnoty indexů se tak dostaly na nejnižší letošní hodnoty. Cena ropy má na tržní klima stále větší vliv, protože investoři se obávají, že její růst může způsobit pokles výdaje spotřebitelů v dalších produktech. Pod tlakem prodejců se ocitly také akcie přepravců a maloprodejců.

Úterý přineslo oživení na Wall Street a ceny akcií začaly stoupat, pomohly jim oznámené lepší výsledky firem. Rovněž pozitivní vývoj na burzách v Evropě a především v Asií přispěl ke zlepšení nálady, posílila především japonská burza posílila (o 2 %), když její ekonomika za první čtvrtletí vykázala silný růst. I znovu jmenování Alana Greenspana předsedou americké centrální banky (FED) bylo přijato jako pozitivní zpráva. Společnost JC Penney (profil, názory), druhý největší maloobchodní řetězec, zveřejnila lepší než očekávané výsledky a cena jejích akcií stoupla o 6,7 %.

Uprostřed týdne americké burzy během prvních hodin obchodování výrazně rostly na základě dobrých výsledků výrobce výpočetní techniky Hewlett-Packard (profil, názory) a technologické společnosti Applied Materials (profil, názory), ale během posledních dvou hodin nastalo vybírání zisků a hodnoty indexů zakončily den bez větších změn. Na trhu opět převládly obavy z růstu úrokových sazeb a cen ropy.

Ve čtvrtek začaly trhy opět pozitivně, ale po zveřejnění hodnoty indexu Philadephia Fed, která byla na mnohem nižší úrovni než se očekávalo, způsobilo pozdější smazání zisků. Akcie Delta Air Lines (profil, názory) stouply skoro 16 % na cenu 5,99 dolarů, ovšem podle analytika investiční banky Lehman Brothers (profil, názory) by měly mít honotu 10 dolarů, poté, co letecký přepravce dosáhl dohody s piloty. Naproti tomu, akcie firmy Navistar (profil, názory), výrobce nákladních automobilů, propadly o 15,5 %, když společnost snížila výhled zisku na třetí čtvrtletí na hodnotu v rozmezí 60 až 70 centů na akcii, což bylo významně pod odhadem analytiků. Ti předpokládali zisk 99 centů.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy se jejich hodnoty pohybovaly výše na základě očekávání investorů, že by na konci týdne mohly ceny akcií posílit a vymazat týdenní ztráty.

Evropa

V pondělí převládly na evropských burzách prodejní příkazy a ceny akcií oslabily. Důvody byly stejné jako v zámoří: vysoká cena ropy a očekávaný růst úrokových sazeb. Akcie německého výrobce pneumatik Continental ztratily 5 %. Poklesu se nevyhnuli výrobci automobilů, nejvíce padaly ceny německých automobilek Porsche a BMW. Pod tlakem prodejců se ocitly i akcie pojišťoven, protože tento sektor je závislý na vývoji akciových trhů (pojišťovny mají ve svých portfoliích akciové pozice).

Druhý den v týdnu se ceny posunuly do pozitivního teritoria a dostaly se nad důležité úrovně technické podpory. Mezi bankovními tituly si nejlépe vedly francouzské banky Societe Generale a BNP Paribas. Oživení nastalo i v technologickém sektoru, akcie finské společnosti Nokia (profil, názory) vyrostly o 2,6 % a francouzské společnosti Alcatel o 2,2 % .

Při středeční seanci vyrazily ceny akcií na evropských burzách vzhůru a svoje zisky si do konce obchodování udržely. Akcie banky Standard Chartered zpevnily o 3,6 % na základě ekonomického oživení v Asii, kde banka má expozici a zároveň se rozhlíží po koupi podílu v čínské bance do konce roku. Švýcarská pojišťovna Zurich Financial Services zveřejnila informaci o zisku za první čtvrtletí, který výrazně překonal odhady. Cena jejích akcií poté vyrostla o 4 %.

Ve čtvrtek se burzám nepodařilo udržet pozitivní trend z předchozích dvou dní, a uzavřely obchodování níže. Mezi klesající sektory se zařadily letecké společnosti, protože se investoři obávali, že růst ceny ropy bude pokračovat a ovlivní jejich ziskovost. Akcie British Airways (profil, názory) oslabily o 2 %, nizozemské KLM (profil, názory) a Air France shodně o 1,5 % a německé Luthansa o 3 %.

V pátek dopoledne byly ceny akcii v plusu, protože se předpokládal růst amerických burz, který by pomohly k vzestupu i Evropě.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 5. 2004 5:29, Nokia

Nokia akcie az 2006 koupit ? Nebo nikdy ?
Nejznámejsí kanceláre analytikú 1. Morgen Stanley a 2. Goldman Sachs obrátili 21.5.2004 naruby jejich ocekávané zisky Nokie az do roku 2006. Púl roku mysleli , ze zisky Nokie budou 3 roky stoupat
a ted najednou ze budou 3 roky klesat ! 2003 : 0,71 euro na akcii ,
2004 : 0,66 , 2005 : 0,63 , 2006 : 0,60 euro zisk na akcii.
..............
Takze kdyby se mely koupit akcie Nokia , je dobré cekat , dokud se zase nebude ocekávat jednoho roku vyssí zisk , nez rok minulý.
Zdá se tedy , ze predpovedi i tech nejznámejsích analytikú nelze brát vázne pri nákupu akcií a je nutno cekat na leden 2005 a na leden 2006 , kdy uz bude fakt , jestli rocní zisk stoupl nebo spadl.
..............
Bude-li Nokia zisky léta snizovat , uz se asi nikdy nevyplatí kupovat akcie Nokia. A jestli nekdo má dnes akcie Nokia spadlé v mínus
a nechce je prodávat se ztrátou , nezbývá nez doufat ,
ze jednou bude takový optimismus , ze porostou i akcie podnikú ocekávajících nizsí zisk nez minulý rok.
A lidé si casto kupují akcie , aniz by si zjistili , jaký zisk podnik letos ocekává a tak akcie rostou.
..............
MACD indikátor ukazuje dnes falesný signál koupit i kdyz akcie Nokia padá ! Nestací jenom koupit dle signálu indikátorú , ale kurz by také mel zacít stoupat asi 12% az 15% ! Nekterí experti by koupili az , kdyz kurs prekrocí krivku 200 dní klouzavý prúmer.
Ovsem akcie Nokia nelze kupovat dríve nez v lednu 2005 ,
jestli se zjistí , ze zisk 2004 byl vyssí nez 2003.
..........
Original :
LONDON (dpa-AFX) - Die Analysten von Morgan Stanley haben Nokia-Aktien von " Equalweight" " Underweight" herabgestuft und das Kursziel von 12,00 auf 8,50 Euro gesenkt. Die Prognosen beim Ergebnis je Aktie (EPS) für das laufende Jahr reduzierten die Analysten von 0,69 Euro auf 0,66 Euro, für 2005 von 0,75 Euro auf 0,63 Euro und für 2006 von 0,75 Euro auf 0,60 Euro.
.............................. ...
Od roku 1990 do brezna 2000 rostla Nokia 20.000% za 10 let ,
tak snad az se za nekolik let uzdraví , dokáze alespon 200% za 10 let.

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2004 4:32, 04:27

Predstavte si , predstavte si
ze bychom ve skole od 1. trídy do 9. trídy a pak jeste 5 let ve skole strední probrali za tech 14 rocníkú 14 ucebnic o akciovém investování.
To by byla krása !
To lze vsechno dohonit , kdyz precteme ted 14 knih , nebo alespon 10 knih o akciích a burze a hlavne knihy o strategii Warrena Buffetta , ty mám 3.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: celý týden na houpačce

17. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: celý týden na houpačce

Hodnota indexu DJIA klesla poprvé v tomto roce pod 10 000 bodů, stejně tak klesaly i ostatní indexy. Ztráty ovšem byly často vymazány ještě týž den nebo den následující.

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

10. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

Americkým indexům pomohly zveřejněné hospodářské výsledky firem, relativně silné makroekonomické údaje a rozhodnutí FEDu ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Evropské burzy rostly... celý článek

Akcie: špatné zprávy z evropských trhů

3. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: špatné zprávy z evropských trhů

Důvěra investorů v americké trhy roste, dařilo se například firmě TXU Corp. či Boeing. Zato z dění na evropských burzách v minulém týdnu investoři radost neměli.

Akcie: týden ve znamení obav ze zvyšování úroků

19. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden ve znamení obav ze zvyšování úroků

Minulé úterý došlo na Wall Street k významnému poklesu, v březnu totiž maloobchodní tržby rostly více, než se očekávalo, což přineslo snížení cen dluhopisů. Také se začíná spekulovat... celý článek

Akcie: lehké zakopnutí uprostřed týdne

5. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: lehké zakopnutí uprostřed týdne

Začátkem minulého týdne panovala na amerických i evropských burzách optimistická nálada a akciím se dařilo. Středeční obchodování zakončily trhy o něco níže, koncem týdne ale ztráty... celý článek

Partners Financial Services