Fondy: akcie děsí investory

Petr Fejtek | 24. 5. 2004 | 4 komentáře
Fondy: akcie děsí investory
Na první pohled úspěšný týden – do fondů přišlo téměř 400 milionů korun. Ale ta předpotopní struktura! Celých 460 milionů směřovalo na peněžní trh a 110 milionů do zajištěných fondů. Naopak z normálních investic naši investoři prchají.

A celkové ohlédnutí? Během prvního čtvrtletí u nás vzrostla hodnota majetku v podílových fondech o 6,3 miliardy korun, půl na půl v zahraničních a domácích. Že si sám mamutí vysavač ISČS Sporoinvest (profil, názory) připsal 3,7 miliardy (dodnes již 6 miliard), jistě nikoho nepřekvapí. Jako druhdy Otesánek požírá, co vidí – za minulý týden schramstl 330 milionů a v tomto dosáhne nevídaného objemu 35 miliard korun. S pohádkovým žroutem má ovšem společnou právě i tu nepěknou vlastnost, že nezná bratra, v tomto případě ISČS Sporobond (profil, názory) a nově i Sporotrend (profil, názory). Naštěstí fondová pravidla neumožňují, aby spolkl i své rodiče.
Z ostatních fondů peněžního trhu stojí za zmínku jen KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) s 80 miliony a za zmínku snad stojí i 37 milionů uložených do cizoměnových peněžáků. Ostatní jen paběrkují.

Smíšené pocity

Zajištěné fondy trvale přitahují kolem stovky milionů týdně pro ČSOB-KBC, tentokrát z více než poloviny do cizoměnových mutací. Za poslední měsíc si tak již připsaly 336 milionů korun.
O dluhopisech darmo pálit kyslík, přestože minulý týden výkonnostně obstály. Rukou společnou si ale ISČS Sporobond (profil, názory) a IKS Dluhopisový (profil, názory) z majetku odepsaly každý po 55 milionech, jen ING Český fond obligací (profil, názory, koupit) zachraňuje dluhopisovou čest přílivem 42 milionů korun.
Nad kategorií smíšených fondů lze jen pokrčit rameny. Standardní úbytek z kuponových pozůstalých, kde standardně nejnestabilnější je ČSOB fond stability (profil, názory), pokračuje nepochopení (zejména samotnými prodejci-poradci) ISČS Sporomixů (profil, názory), alespoň že za 15 milionů ČSOB profilových fondů prodali pošťáci, přestože i na poštách bude mít zřejmě navrch zajištěný konkurent.
Zprávička hodná zaznamenání se týká ČSOB Kvanto Korunového dluhopisového, jehož podílníci konečně dostali výpis ze subregistru a ode dneška se svými podílovými listy mohou obchodovat. Současně tím došlo k vymazání fondu IPF Kvanto z obchodního rejstříku. O přeměně investičního fondu na otevřený podílový fond rozhodla řádná valná hromada již 1. 6. 1999, ale až novela zákona přemohla téměř pětileté šarády právníků lékaře Vokrouhleckého. Jen pozor – při odkupu je uplatňována sankční srážka 3 % (od počátku července 2 % a od 1. září do konce října 1 %).

Akciová schizofrenie

Jsou trhy, které nemají jen klasické dvě tváře, ale vypadají každou chvíli zcela jinak. O to se starají nejen investoři, ale zhusta analytici a hlavně média. Jednou Saddám, pak technologie, tu Al Kajda a zase Saddám, ropy je moc anebo moc málo, hospodářství vzkvétá jen tak všelijak, a co teprve Čína? Vždycky se něco najde. My zase buď vstupujeme do EU, anebo tam dokonce jsme! Do toho létají čarodějné valuace na koštěti a za nimi metelí hrůzostrašné desetinky sazeb děda Alana Vševěda. Děs běs, proti kterému je heloweenská tykev jen modrooké mimino. Našinec šílí, leč do Bohnic daleko – tož raději mezi zajištěné ploty! Tam nestraší.
Tak či onak, 100 milionů korun vzalo nohy na ramena, kdy samotný ISČS Sporotrend (profil, názory) opustilo 85 milionů, ani držák ING český akciový (profil, názory, koupit) neudržel 13 milionů korun. Kdeže sněhy jejich 50% a 60% ročního výnosu jsou? Dnes sice již jen 38,7 % a 42,6 %, ale k jiným srovnávacím hodnotám. Kdo chtěl realizovat zisk, budiž, leč většina timing prošvihla. Jako obvykle, chtělo by se škodolibě dodat, stačí pohled na "krátké" výkonnosti ISČS Sporotrendu: +4,74 % (3měsíční), –6,95 % (měsíční) +4,56 % (týdenní).
Pražská burza se sice zmítá v mrazivých západních větrech, ale pořád ještě má po korekci (na rozdíl od světa) od začátku roku plus rovných 100 bodů, tedy 15 %, měřeno PX 50 (profil, názory). Povzbudivá vlaštovka přilétla z farmaceutických krajin – Zentiva (bývalá Léčiva a Slovakofarma) chce na pražskou burzu s primární emisí akcií. Šlo by vlastně o naše historické IPO: "Čekal jsem na to jak na smilování", zajásal na to Tomáš Ježek.
Další vlaštovka je z Rakouska – Vídeňská akciová burza chce integrovat středoevropské trhy s cílem vytvoření silného kapitálového trhu v regionu. Že by se přece jen blýskalo na lepší časy?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že má pražská burza ještě naději, anebo vede cesta jen integrací lokálních trhů?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: spekulanti na útěku

17. 5. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: spekulanti na útěku

Strmý propad pražské burzy přinesl pád českých akciových fondů a ti, kteří uvěřili snu v nekonečný rychlý růst, z fondů utíkají. Možná na vložení peněz na pár měsíců něco vydělali,... celý článek

Fondy: akciový masakr pokračuje

10. 5. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: akciový masakr pokračuje

Červená čísla, kam se oko podívá, vystrašila drobné investory. Nejen, že téměř všechny fondy ztrácely, ale nervózní rádobyinvestoři berou nohy na ramena. Přinesl minulý týden alespoň... celý článek

Fondy: zase nudný týden

3. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase nudný týden

Třetinu roku jsme uzavřeli zcela běžným týdnem s 227 miliony čistých prodejů. Téměř 200 milionů přišlo do fondů peněžního trhu, necelých 100 milionů do zajištěných, zatímco stejných... celý článek

Fondy: bez ohňostroje

26. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: bez ohňostroje

Tuzemské fondy UNIS příliš neslaví, příliv jen o něco málo překonal 40 milionů korun. Zahraniční fondy ovšem inkasovaly téměř čtvrt miliardy korun.

Fondy: smolný týden ISČS a ING jdoucí proti trendu

19. 4. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: smolný týden ISČS a ING jdoucí proti trendu

Korekce akcií přinesla naší největší investiční společnosti špatné zprávy, i přesto ale mašinérie České spořitelny zajistila velký objem nových peněz. Dařilo se také KBC a ING dokázala... celý článek

Partners Financial Services