Fondy: akciový masakr pokračuje

Fondy: akciový masakr pokračuje
Červená čísla, kam se oko podívá, vystrašila drobné investory. Nejen, že téměř všechny fondy ztrácely, ale nervózní rádobyinvestoři berou nohy na ramena. Přinesl minulý týden alespoň někomu dobré zprávy?

Zdálo by se, že alespoň ISČS (profil, názory) má k radosti důvod. Objem majetku pod správou jí minulý týden vzrostl na 52,3 miliardy korun. Naprostá většina růstu ale pramení z 222 milionů korun, které investoři uložili do Sporoinvestu (profil, názory). Konkurenční IKS Peněžní trh (profil, názory) získal jen 19 milionů a ING český fond peněžního trhu (profil, názory, koupit) dokonce jen devět milionů. Lépe se dařilo ČSOB (profil, názory), jejíž fond peněžního trhu KBC MultiCash (profil, názory) přilákal 21 milionů a ČSOB Konzervativní (profil, názory) přes 13 milionů.

I přes tyto úspěchy ale minulý týden dopadl z pohledu prodejů neslavně. Fondy sdružené v UNIS zakončily minulý týden odlivem 15 milionů, přičemž si podílníci peníze vybrali ze všech kategorií kromě peněžního trhu a fondů fondů. Korunové fondy ING (profil, názory) získaly mírně přeš šest milionů, mnohem lépe dopadly cizoměnové fondy v nabídce ING. Jako obvykle byla úspěšná i ČSOB se svými KBC fondy (profil, názory), které přitáhly 184 milionů korun. Celá třetina přitom připadla na trojici aktuálně nabízených zajištěných fondů – ČSOB Světový Click+ 9 (22 milionů), ČSOB Světový Click EUR+ 1 (21 milionů) a ČSOB Světový Click USD+ 2 (16 milionů).

Ještě hůře než u statistiky prodejů dopadly minulý týden fondy z pohledu výkonnosti. Jedinou kategorií, která minulý týden dokázala svým podílníkům vydělat, byly fondy peněžního trhu (i když v průměru získaly jen dvě setinky procenta). Dluhopisové fondy se vrátily ke ztrátám – téměř půl procenta minulý týden a mínus procento za uplynulý měsíc. Akciové fondy ztratily za týden procento a za měsíc již procenta tři, fondy fondů jsou na tom ještě hůře.

Není tedy divu, že podílníci i z těchto fondů odcházejí, i když tabulka fondů s nejvyšší roční výkonností stále ukazuje meziroční zisk ING českého akciového (profil, názory, koupit) 52 % a ISČS Sporotrendu (profil, názory) 44 %. Minulý týden ale oba fondy ztratily přes tři procenta a za měsíc ztráta činí již šest procent. Není se tedy co divit, že ze Sporotrendu minulý týden odteklo 15 milionů korun. Poradci ING sice dokázali do ING českého akciového naopak dalších 13 milionů přilákat, uvidíme ale, jak se klienti zachovají, pokud by pražský burzovní masakr pokračoval i nadále. Ostatně, stačí se podívat na nedávnou historii pražského indexu PX-50 a vidíte, že poslední dny investorům naladěným na rychlý růst v počátku roku rozhodně nepřály…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Bude podle vás pokračovat negativní vývoj na pražské burze? A jak rychle znervózní ty, kteří investovali s vidinou 50% zisku?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-115
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zase nudný týden

3. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase nudný týden

Třetinu roku jsme uzavřeli zcela běžným týdnem s 227 miliony čistých prodejů. Téměř 200 milionů přišlo do fondů peněžního trhu, necelých 100 milionů do zajištěných, zatímco stejných... celý článek

Fondy: bez ohňostroje

26. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: bez ohňostroje

Tuzemské fondy UNIS příliš neslaví, příliv jen o něco málo překonal 40 milionů korun. Zahraniční fondy ovšem inkasovaly téměř čtvrt miliardy korun.

Fondy: smolný týden ISČS a ING jdoucí proti trendu

19. 4. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: smolný týden ISČS a ING jdoucí proti trendu

Korekce akcií přinesla naší největší investiční společnosti špatné zprávy, i přesto ale mašinérie České spořitelny zajistila velký objem nových peněz. Dařilo se také KBC a ING dokázala... celý článek

Fondy: vyprodáno, nemáme

13. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: vyprodáno, nemáme

Takovou nevídanou odpověď dostanou klienti, kteří otáleli s nákupem ESPA-ČS zajištěného fondu 1. Očekávalo se, že jeho vysoké prodeje odlákají něco milionů z přítoků peněz do ISČS Sporoinvestu,... celý článek

Fondy: vklad je tvrdý konkurent

5. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: vklad je tvrdý konkurent

Jarní nálada se možná projevuje i mezi našimi investory. Navíc se koncem března usmály i dluhopisy a celoroční teploučko akciových trhů hřeje líp než sluníčko.

Partners Financial Services