Primární emise akcií (IPO): Jaké může mít primární emise akcií nevýhody?

redakce Peníze.CZ | 28. 4. 2004
Primární emise akcií (IPO): Jaké může mít primární emise akcií nevýhody?
Před několika dny jste si mohli přečíst důvody proč vůbec uvádět firmu na burzu a jaké výhody emise přináší. Dnes se podíváme na její odvrácenou stránku.

V článku Proč s akciemi na burzu? jste si mohli přečíst souhrn některých základních výhod primární emise akcií. Proti tomu ovšem stojí i problémy, které lze považovat za jisté nevýhody či omezení.

Tržní výkyvy

Obecně bude podnikání společnosti po vstupu na veřejné kapitálové trhy mnohem podrobněji a kritičtěji sledováno. Na jedné straně budou stát akcionáři společnosti, jejichž různé reakce na hospodářské výsledky společnosti mohou mít vliv na kurz akcií. Na druhé straně pak stojí nerozhodnutí investoři, analytici, banky, obchodní partneři, konkurence a jiní, kteří výkonnost společnosti z mnoha důvodů sledují. Diskuse mezi nimi, zejména v období problémů v daném odvětví a v obdobích cyklických hospodářských výkyvů, je pak mnohem obtížnější. Dobrá výkonnost společnosti, obzvlášť v kritických obdobích, se bohužel ne vždy promítne do adekvátní ceny akcie na burze. Vhodná prezentace hospodářských výsledků společnosti je proto holou nutností zejména ve vztahu k profesionálním investorům. Odliv investorského nadšení, k němuž může dojít, může způsobit vážné problémy celým segmentům akciového trhu nebo i veřejným akciovým trhům jako celku.

Primární emise
Primární emise jsou jednou z alternativ financování podniku. Kromě získání zdrojů na investice pro samotné společnosti posilují kapitálový trh a stávají se tak motorem sekundárního obchodování s cennými papíry. Kapitálové vybavení podniku je předpokladem jeho růstu a v neposlední řadě rovněž zlepšuje i celkovou bonitu a image podniku. Cílem Komise pro cenné papíry je mimo jiné rozvoj kapitálového trhu a snaha o vytvoření takových podmínek, které usnadní vstup podnikům na tuzemský kapitálový trh. V minulosti se KCP podílela na návrhu legislativních úprav ve vztahu k primárním emisím a nedávno rovněž připravila ve spolupráci s pražskou burzou návrh opatření zlepšujících fungování kapitálového trhu v České republice. Příručka "Jak emitovat akcie a dluhopisy na veřejném trhu" si klade za cíl posloužit jako návod pro emitenty, kteří se chtějí vydat cestou primárních emisí.
Milan Šimáček, člen prezidia vykonávající funkci předsedy Komise pro cenné papíry

Riziko převzetí

Možnost růstu společnosti formou převzetí dalších společností se však může odehrát i v obrácené roli, kdy se společnost sama stane předmětem nákupu. Tato akce může mít i formu nepřátelského převzetí a často přitahuje i zájem médií.

Corporate Governance

Akcionáři veřejně obchodovaných společností budou požadovat adekvátní změny ve společnosti a její chování dle obecně sdílených pravidel pro správu a řízení společnosti (Corporate Governance). Společnost tak indikuje svůj zájem na budování důvěry ke všem akcionářům i k zainteresovaným stranám, zejména k vlastním zaměstnancům. Tato pravidla jsou obsažena v Kodexu správy a řízení společností založeném na Principech OECD, který publikovala Komise pro cenné papíry. Pokud tato pravidla Kodexu nebyla ve společnosti aplikována již před primární emisí akcií, pak je vhodné stanovit odpovídající harmonogram a uvést je do života v rámci transformace společnosti co nejdříve.

Uveřejňování informací

Vztahy k investorům (investor relations) budou od počátku veřejného obchodování základem pro marketing a podporu stability a růstu kurzu akcií. Společnost se mimoto bude muset podřídit regulatorním zvyklostem, zejména přesnému časování a obsahu zpráv o hospodaření. Režim publikace ročních, pololetních, čtvrtletních a ad-hoc zpráv dle tuzemských a zejména mezinárodních účetních standardů může být pro některé společnosti nezvykle zatěžující a bude vyvolávat další přidružené náklady.

Náklady na primární emisi akcií

Nepřímé i přímé náklady spojené s primární emisí akcií, to jest s uvedením společnosti na veřejné kapitálové trhy, je pochopitelně vhodné zvažovat a poměřovat s jejími výhodami. To může hrát relativně větší roli pro menší a střední společnosti s ročním obratem pod hranicí cca 1 mld. Kč. Pro tytospolečnosti mohou náklady na IPO v rozvinutém kapitálovém trhu dosahovat až 10 - 12 % z objemu emise. S poklesem těchto nákladů mohou počítat pouze velké společnosti či vláda při privatizaci státních podílů, tj. společnosti často předem plně připravené v právní i účetní rovině, ve kterých je většinou i dlouhodobě řešen vztah k veřejnosti a investorům, např. v důsledku předchozích emisí dluhopisů či jiných cenných papírů. K jednorázovými nákladům na primární emisi akcií a všem nákladům spojeným s transformací společnosti je vhodné připočíst také trvalé náklady na intenzivní formu uveřejňování informací investorům a veřejnosti. Tyto náklady mohou být přirozeně vyšší při finančně náročnější formě publicity na zahraničních trzích.

Text je součástí publikace "Jak emitovat dluhopisy a akcie na veřejném trhu", který vydala Komise pro cenné papíry.

Proč podle vás český kapitálový trh nefunguje, tak jak má? Přemýšleli jste o možnosti emise akcií své firmy na burze? Kdy se u nás tento způsob financování stane běžnou praxí? Přispějte do diskuse!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Primární emise akcií (IPO): Proč s akciemi na burzu?

23. 4. 2004 | redakce Peníze.CZ

Primární emise akcií (IPO): Proč s akciemi na burzu?

Primární emise akcií byla na vyspělých trzích po dlouhá desetiletí důležitým finančním zdrojem pro další růst společnosti, známkou její stability a důvěryhodnosti podnikání. Víte, proč... celý článek

Co s českým kapitálovým trhem IV.

26. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Co s českým kapitálovým trhem IV.

Pro rozvoj podnikání na kapitálovém trhu ČR je nezbytné posílit systém penzijního připojištění, vytvořit kvalitní a průžný právní rámec a zvýšit důvěru investorů v nabízené produkty.... celý článek

Co s českým kapitálovým trhem III.

23. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Co s českým kapitálovým trhem III.

Kapitálový trh ČR nepodporuje rozvoj podnikání, jeho infrastruktura je nepřehledná a neefektivní, legislativní rámec dosud nedává dostatečný prostor pro další rozvoj. Co zamýšlí Komise... celý článek

Co s českým kapitálovým trhem II.

19. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Co s českým kapitálovým trhem II.

Nízká rozvinutost a výkonnost kapitálového trhu může znamenat snížení ekonomického potenciálu země a jeho nefunkčnost vést k podkapitalizování místních firem. Navíc hrozí odliv úspor... celý článek

Co s českým kapitálovým trhem I.

17. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Co s českým kapitálovým trhem I.

Role kapitálového trhu u nás zůstává nedoceněna, chybí nabídka investičních instrumentů, ale i poptávka po nich. Situaci nepomáhá ani rigidní právní prostředí a neexistence některých... celý článek

Partners Financial Services