Jak vydělat na finančních trzích III.

Jak vydělat na finančních trzích III.
Proč většina lidí, kteří začínají obchodovat, ztratí na trzích peníze?

Odpověď je překvapivě jednoduchá. Příliš velké sebevědomí a ego nejžádanější filmové hvězdy. Začátečníka na trhu poznáte velmi snadno. Většinou ještě vůbec není připraven na obchodování, a přesto už všem říká, jak obchodováním zbohatne během relativně krátké doby. Předkládá teorie o tom proč, kdy a jak nakoupí ty nejlepší akcie, jejichž cena pak vzroste do nebe. Jeho absolutní důvěra ve své vlastní schopnosti je bezmezná a prakticky ihned plánuje, co bude dělat se svými zisky.

První zkušenost bývá nemilá

Z tohoto zaslepení začátečníky velmi rychle probere první zkušenost s trhem. Jejich ego je pošramoceno a sny o super rychlých autech bez práce se najednou rozplynou. Realita je často jiná, než začátečníci myslí. Po velkém optimismu přichází absolutní destrukce všech nadějí a začátečník opouští trh se ztrátou peněz. Drtivá většina všech profesionálních obchodníků, kteří dnes na trzích vydělávají opravdu velké peníze, začínala s podobnými zážitky, ovšem s rozdílem, že ztráty je nedonutily k ukončení obchodování, ale naopak ke zvýšené píli a k sebevzdělávání.
Neskonalý optimismus a velké ego jdou ruku v ruce s "přeobchodováním". Přeobchodování je výraz pro obchodování, při kterém začnou investoři obchodovat více, než je zdrávo. Mnoho jich totiž začne postupně inklinovat k provádění příliš mnoha obchodů a postupně začne ztrácet půdu pod nohama. Světové průzkumy potvrdily, že obchodníci, kteří vstupují do desítek obchodů týdně, popř. denně, vydělávají méně peněz, než ti, kdo obchodují jednou za čas.
Pokud obchodník věří, že se mu na trhu nemůže nic stát a že jeho úsudek je prostě správný, začne "přeobchodovávat". I když si myslí, že mnoho obchodů je tou správnou cestou, přeobchodování pouze urychlí jeho smutný konec.

Jaké akcie jsou super?

Asset Management

Investování a správa peněz je činností náročnou na čas i znalosti. Pokud některou z těchto ingrediencí postrádate, je tu asset management a jemu věnovaná sekce, v níž se dozvíte nejen, co je to asset management, ale i jak si vybrat dobrého správce vašeho majetku.

Populární deziluze je, že obchodování je založeno pouze na rychlém rozhodování o okamžitých obchodech v pekelném prostředí burzy. Tato deziluze vede k výrokům typu "Akcie Microsoft jsou super". A když jsou nějaké akcie super, tak jejich cena zřejmě poroste, ne? Pro amatéry možná, pro profesionály je to scestná informace. Profesionálové se řídí svým napsaným obchodním plánem s přesnými vstupy a výstupy z trhu a striktním "money managementem". Když jim jejich plán určí, že akcie Microsoftu jsou super, pak se o tyto akcie začnou zajímat, jinak nikoliv. Tito profesionálové si uvědomují, že klíč k úspěchu na finančních trzích je v disciplíně a důslednosti.

Finanční trhy je nutno respektovat a uvědomit si, že v nich je více moci, peněz a znalostí, než může obyčejný smrtelník kdykoliv získat. Obchodníci, kteří přeobchodovávají, na toto zapomínají. Pokud neustále vstupujete do obchodů, které se neshodují s vaším obchodním plánem, poté přeobchodováváte. Přitom vaše jediná šance ke zhodnocení peněz na finančních trzích spočívá ve vstupování do obchodů, které mají absolutně největší pravděpodobnost úspěchu.
Obchodování na finančních trzích je precizní a celkem i nudná profese, kde rozhodování o jednotlivých obchodech probíhají dlouho před vlastním kontaktem s trhy. Nejlepší obchodníci světa si jsou toho moc dobře vědomi a své obchody plánují s precizností nervového chirurga. Tento styl obchodování pravděpodobně neimponuje hektickým obchodníkům, kteří věří, že obchodování je adrenalinová disciplína, kde z mobilu umístěného v handsfree vašeho nového Ferrari řvete na makléře "Okamžitě mi prodej to a nakup tamto"!
Nicméně tento styl obchodování je příznačný pro chladnokrevné profesionály, kteří využívají nevědomosti a přílišného optimismu začátečníků.

Autor působí ve společnosti CzechWealth.

Jaké byly vaše investorské začátky? Dostalo se vám podobné zkušenosti, nebo byl naopak váš start úplně jiný?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 4. 2004 18:30, Jan Kolda von Žampach

Stále nevím, co chce autor tady těmito články na pokračování vlastně říct ! Dozvídám se tu cosi, jak je nutno dodržovat jakýsi absolutizovaný byznys plán a že je nutno se chovat, prý, profesionálně. Abychom jaksi, cha, chááá, nepřeobchodovávali ( terminus technicus ? ). Celé je to závěrem doplněno moudrou perlou typu, cituji : " ...jediná šance ke zhodnocení peněz na finančních trzích spočívá ve vstupování do obchodů, které mají absolutně největší pravděpodobnost úspěchu."
Božínku a svatá prostoto ! Ale to chce přece každý ! A ten každý hraje právě proti tomu druhému ( a proti dalším a dalším na trhu ). A to dost nemilosrdně : kupuji přece levný titul s přesvědčením perspektiv právě v okamžiku a na ceně, kdy protihráč je naopak velice rád, jak výhodně nadhodnoceně a ještě včas se akcií zbavil. A naopak, při mém budoucím prodeji si role prohodíme. To je stále mít nutno na paměti.

Pokud se nám tu jakási společnost "ČeskéBohatství" a skrze pero autora snaží naznačit cosi o tzv. profesionalizaci investora či spekulanta prostřednictvím právě jí konaných seminářů, musím potom být, také viz zvolený název společnosti, hi, hi, hi, velmi opatrný a pozorný. Takových futurum aurum tady bylo, je a ještě bude !
No, a další vývodní kanál této pí ár série vidím v žádoucím nasměrování, těch články a případně i semináři úspěšně vyrobených malověrných, právě do zprostředkovaného asset managementu. Tak jen už zbývá podstrčit nějaká ta konkrétní jména... Asi v příštím článku.

+46
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

burza, Finanční trh, zhodnocení

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co s českým kapitálovým trhem II.

19. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Co s českým kapitálovým trhem II.

Nízká rozvinutost a výkonnost kapitálového trhu může znamenat snížení ekonomického potenciálu země a jeho nefunkčnost vést k podkapitalizování místních firem. Navíc hrozí odliv úspor... celý článek

Co s českým kapitálovým trhem I.

17. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Co s českým kapitálovým trhem I.

Role kapitálového trhu u nás zůstává nedoceněna, chybí nabídka investičních instrumentů, ale i poptávka po nich. Situaci nepomáhá ani rigidní právní prostředí a neexistence některých... celý článek

Greenmail v České republice

16. 3. 2004 | Tomáš Prouza

Greenmail v České republice

Ačkoliv "legální" vydírání malých akcionářů vzniklo v USA, najdeme řadu příkladů také v České republice. Vybrali jsme několik zajímavých.

Tajemné slovo greenmailing

3. 3. 2004 | Filip Otruba

Tajemné slovo greenmailing

Vydírání, nátlak, přitlačení ke zdi, slušný výdělek - i takové pojmy se objevují, pokud se stočí debata na greenmailing. Co vlastně tento termín znamená?

Na poctivosti stavím svůj život, říká Boris Vostrý

5. 2. 2004 | redakce Peníze.CZ

Na poctivosti stavím svůj život, říká Boris Vostrý

Před několika dny jsme vám poskytli možnost zeptat se na cokoli bývalého člena vedení Harvardského průmyslového holdingu Borise Vostrého. Dnes si můžete přečíst, jak odpověděl na vaše... celý článek

Partners Financial Services