Jak zvládnout péči o příbuzné

Jak zvládnout péči o příbuzné
Jak naše společnost pečuje o své zdravotně postižené a handicapované členy? V domácím prostředí se zejména starší občané cítí nejlépe a před ústavní by dali přednost péči svých blízkých. Jak si těchto pečujících osob náš stát váží a jaké jim poskytuje podmínky?

Pro tyto osoby je určena dávka, která se správně nazývá příspěvek při péči o blízkou a jinou osobu. Tuto dávku vyplácejí sociální odbory pověřených městských úřadů.
Dávka je určena osobám pečujícím o své příbuzné – děti, rodiče, prarodiče, manžela, sourozence, zetě, snachu, tchána, tchýni. Příspěvek může dostat i člověk, který pečuje o osobu, která s ním není ve vyjmenovaném příbuzenském vztahu, musí však mít společnou domácnost.

Dávky sociální podpory
Podrobné informace o dalších dávkách státní sociální podpory naleznete v článcích Jak přežít na mateřské, Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb, Jak zvládnout bydlení, Jak zvládnout péči o nechtěné děti, Jak uživit potomky, Jak stát pomáhá nemajetným a Systém sociální podpory přináší změny.
Základní podmínkou je splnění určitých zdravotních kritérií:
  • v případě péče o nezletilé dítě starší 1 roku musí zdravotní stav dítěte posoudit posudkový lékař Okresní správy sociálního zabezpečení a vydat posudek, že dítě splňuje podmínky nároku na tento příspěvek (přesně řečeno, že jde o dlouhodobě těžce zdravotně postižené dítě vyžadující mimořádnou péči)
  • pečovat lze i o dospělou osobu, musí jí být přiznána převážná nebo úplná bezmocnost (zvýšení důchodu z důvodu špatného zdravotního stavu, které se přiznává také na základě posudku posudkového lékaře)
  • v případě péče o osobu starší 80 let postačí i jen částečná bezmocnost (také na základě posudku posudkového lékaře Okresní správy sociálního zabezpečení)

Pokud tedy chce člověk o svého zdravotně postiženého příbuzného pečovat a pobírat za to od státu příspěvek, musí mu zajistit celodenní, osobní a řádnou péči.
Podmínka celodenní péče neznamená, že zdravotně postižený a osoba, která o něj pečuje, musí bezpodmínečně strávit celý den společně. Je možno se krátkodobě vzdálit za účelem vyřízení důležitých osobních záležitostí. A také osoba, o kterou se pečuje, může na omezenou dobu (zpravidla 4 hodiny denně) navštěvovat školu či jiné speciální zařízení.

Příspěvek, nebo almužna?

Formuláře pro dávky

Formuláře pro dávky sociální podpory, které jsme vám přiblížili v našich článcích, najdete na portálu veřejné správy ČR

Tento příspěvek má nahradit příjem ze zaměstnání. Zároveň je umožněn i jakýsi přivýdělek s omezením příjmu, který nesmí překročit částku 3 480 Kč čistého měsíčně. V případě podnikání je příspěvek vyplácen zálohově a po podání daňového přiznání je nárok na příspěvek zpětně přehodnocen.
A samotná výše příspěvku? V případě péče o jednu osobu dosahuje 3 712 Kč měsíčně a v případě péče o dvě či více osob pak 6 380 Kč měsíčně. Tyto nikterak závratné sumy jsou odvozeny z částek životního minima (které je platné již od října 2001).
Přitom ještě platí, že se tento příspěvek vyplácí namísto rodičovského příspěvku (kdo tedy pobírá tento příspěvek, nemá již nárok na rodičovský příspěvek – mateřská). Pokud má žadatel vlastní příjem – důchod, je příspěvek poskytován ve výši rozdílu mezi touto částkou a částkou důchodu.
Protože tento příspěvek nelze poskytnout zpětně, neotálejte s žádostí o tuto dávku, pokud se domníváte, že byste na ni mohli mít nárok.

Pečující osoby mají další výhody

Po dobu péče o blízkou osobu stát platí za pečujícího občana zdravotní pojištění. Také se tato doba započítává jako doba pojištění (odpracovaná) pro nárok na důchod. Do 2 let od ukončení péče je však nutno podat na Okresní správu sociálního zabezpečení žádost o zápočet této doby.

Je podle vás finanční ohodnocení osob, které se často i vzdají zaměstnání, aby se postarali o své staré či zdravotně handicapované blízké, dostatečné? Nebo zde má stát rezervy a měl by tuto záslužnou činnost podporovat více a lépe? 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-114
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 3. 2016 20:27, Laušer Petr

Pečuji dlohodobě o svého rodiče. Již je natom tak, že jest dlouhodobě imobilní. Musek jsem nedávno kuli tomu ukončit i své zaměstnání. Byl jsem na socialním zdravotnim odboru. Přišly viďěli že jest nemohoucí. Uznali že jest potřeba celodení péče o ni. Proto jsem se zeptal zdali dostanu ňejaké peníze za péči. Prí mě plat. nenáleží. Pouze příspěvek na péči. Četl jsem od MGR advokátního poradce Příspěvek na netu z roku 2015že bych měl bráti penize jako, sestra v nemocnici. Mimo jiné. Advokátní kancelář Dr Mališ a Nevrkla.. Volal jsem jim. Výsledek:) nejdříve ne'ědeli že tento článek napsali. Po pár dnech se zřekli že toto právo nedelaji. Dobre ztoho vybruslil dotyčný nejmenovaný. Byl jsem kuli tomu na pracovnim úřadě. Bylo mi řečeno že jsem na špatném místě. Šlo mi hlavňe též oto že nemohu platit socialni a zdravotní. Čekám kdy tyto instituce budou vymáhat nezaplacené, jen kuli tomu že rodiče matku odmítám dát zemřít do nějakého zazřízeni. Hlavně že jsem x let pracoval abych mohl platit daňe. Teď když potřebuji sám opět pomoc. Stkaji hlavu kolem mne radeji do písku jako Pštrosy:-) aspon toto me rozesmeje, kdyz né nic jiného na tomto svete demokracie:)

+250
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2004 22:27, Ludmi

Především zajděte na Kontaktní místo pro výplatu dávek státní sociální podpory a informujte se na možnost zvýšení sociálního příplatku z důvodu zdravotního postižení dítěte.
Na sociálním odboru Městského úřadu si požádejte o příspěvek při péči o osobu blízkou, jak o něm hovoří tento článek.
V případě obou dávek můžete očekávat předvolání do posudkové komise Okresní správy sociálního zabezpečení, kde přezkoumají zdravotní stav vašeho dítěte. Na základě jejich posudku vám pak mohou být tyto dávky přiznány.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Systém sociální podpory přináší změny

19. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Systém sociální podpory přináší změny

Dnes si představíme poslední sociální dávku - příspěvek na dopravu. Také se seznámíme s několika důležitými změnami, které letošní rok přinese systému státní sociální podpory.

Jak stát pomáhá nemajetným

12. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak stát pomáhá nemajetným

Sociální příplatek je další dávkou státní sociální podpory. Máte na něj nárok? Kolik peněz můžete dostat? A jak o dávku požádat?

Jak uživit potomky

5. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak uživit potomky

Napjatý rodinný rozpočet mohou vylepšit přídavky na děti. Máte na ně nárok? Jak o ně požádat? A kolik peněz vám vlastně náleží?

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

27. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

Stát finančně podporuje ty, kteří se rozhodli pečovat o opuštěné děti. Jaké příspěvky poskytuje a za jakých podmínek je možné je čerpat?

Jak zvládnout bydlení

20. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout bydlení

O chystaném plošném zvyšování nájemného se v současné době hovoří hodně často. Ale již méně se rozebírá otázka, zda toto zdražení všichni lidé bez problémů zvládnou. Nápomocný jim... celý článek

Partners Financial Services