Fondy: řekni, kam ty prachy jdou

Petr Fejtek | 29. 3. 2004 | 4 komentáře
Fondy: řekni, kam ty prachy jdou
Jen něco málo přes 130 milionů nových investic si náš fondbyznys mohl za minulý týden připsat do majetku. Přitom součty členů UNIS dokonce padly do červených čísel, takže trh vlastně zachraňuje tandem ČSOB-KBC. Navíc se objevuje druhý zajištěný tandemový hráč: ESPA-ČS.

Už jsme viděli i horší statistiky, ale zdá se, že domácnosti své rozhodování o "delších" penězích dost odkládají až na skutečný očekávaný růst cen. Tato jejich nejistota by také mohla vysvětlovat přetrvávající dominanci fondů peněžního trhu.
Jestliže si však uvědomíme, že víc než třetina čistého přílivu míří do akciových fondů (53 mil. Kč), druhá téměř třetina do smíšených (41 mil. Kč) a další téměř třetina do zajištěných fondů (36 mil. Kč), vypadá celkový obraz docela jinak!
Protože asi již každý podle minulých týdnů tuší, že 300milionový příliv do fondů peněžního trhu vlastně jen vyvažuje odliv z fondů dluhopisových.
V obou těchto kategoriích navíc dochází k zvětšování rozptylu zejména ve výkonnosti. Téměř o celé procento na roční výkonnosti utekl svým konkurentům ISČS Sporoinvest (profil, názory), a ční tak jako obr mezi trpaslíky nejen velikostí a přílivem investic, ale i výnosem 2,78 %. Není tak divu, že přilákal dalších 180 milionů korun. Ostatní jen přikulují a smutně pokukují po 2% výkonu zespoda.
Do hry čísel však vstupuje také nový ESPA-ČS zajištěný fond 1, jehož prodej zahájila na svých pobočkách Česká spořitelna 15. března a kterého se prodalo za osm dní za 147 milionů korun. Jde tedy o cca 100 milionů týdně, které zatím statistika nezahrnuje.

Dluhopisové nejistoty

Jen zdánlivě se uklidňuje vývoj na poli dluhopisových fondů – opět z nich odešlo 290 milionů, ale roční výkonností se již blíží peněžnímu trhu a takový lídr trhu ISČS Sporobond (profil, názory) již hlásí velmi přijatelných 3,73 %. Úprk z něj také zmírnil na 94 milionů, ovšem štafetový kolík převzal mladší bratr ISČS Trendbond (profil, názory). Jeho podílníky již nebaví roční ztráty a tak houfně berou nohy na ramena – tentokrát překročili rychlost 120 milionů za týden. Nu a takový IKS dluhopisový (profil, názory) s ročním výnosem 0,5 %? Útěk jen 22 milionů korun je vlastně velkým úspěchem.

Akciová bonanza

ISČS Sporotrend (profil, názory) se jako klíště drží ročního výnosu 55 % a spolu s dalšími členy rodiny Eurotrendem (profil, názory) a Globaltrendem FF (profil, názory) získal pěkných 35 milionů. Evropské i světové akcie se letos topí v nejistotě a za minulý týden si odepsaly až 2 %, zato ty naše cení zuby do stále většího úsměvu. Také zakolísaly kolem svých devítiletých maxim, ale například ve středu kupci akcií Erste zdecimovali nabídku akcií na trhu po doporučení renomované investiční banky Merrill Lynch, která zvýšila jejich cílovou cenu na 135 euro, tedy na téměř 4 500 korun.
Akcie Erste Bank tak ve středu posílily o úžasných 5,6 % na historické maximum 4094 Kč. Také České radiokomunikace zdolaly 500 Kč, ČEZ si zase vyzkoušel cenu 190 Kč. Proto třeba takový ING český akciový (profil, názory, koupit) dosahuje stále 65% ročního výnosu.
A vzpomínka pro pamětníky aneb k rekordu blíž: 17. května 1994 prorazil PX 50 hranici 800 bodů (ovšem shora dolů), čtrnáct dní poté ale již propadl 700 body… (z 1 245 bodů k 1. březnu 1994 – za tři měsíce tehdy zkolaboval na téměř polovinu). Jestli se tedy na Pražské burze neusadí nějaký Usáma, pak v půli května naše akcie dosáhnou desetiletého maxima
Ani okolní trhy na tom nejsou špatně, například ING zvýšil cílovou cenu akcií maďarské OTP Bank na 4 521 z předešlých 3 627 forintů, tedy o téměř 25 %. Kdo vsadil na konvergenční kartu, má ještě mnohé trumfy ne-li přímo v ruce, tedy alespoň v rukávu.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že růstový potenciál akciových trhů kandidátských zemí je již vyčerpán? Pesimisté totiž radí: opusťte emerging markets!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: všechno padá

22. 3. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: všechno padá

Akciové fondy ukazují červená čísla, lidé pokračují v odchodu z dluhopisů, peníze odtékají také z fondů smíšených. Nebýt ČSOB a zajištěných fondů, nebylo by se z čeho radovat.

Fondy: z prázdnin do zajištěných kolejí

15. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: z prázdnin do zajištěných kolejí

Prodeje fondů minulý týden citelně zabrzdily. Snad to způsobily prázdniny, snad se lidé chystají na růst cen a zvyšují likvidní rezervy.

Hvězdné války peněžních a smíšených fondů

12. 3. 2004 | Pavel Rudiš

Hvězdné války peněžních a smíšených fondů

Spolu s CRA Rating Agency jsme provedli roční vyhodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice. Víte, jak si v roce 2003 vedly fondy peněžního trhu a fondy smíšené? celý článek

Hvězdné války akciových a dluhopisových fondů

10. 3. 2004 | Pavel Rudiš

Hvězdné války akciových a dluhopisových fondů

Peníze.CZ spolu s CRA Rating Agency provedly počátkem roku 2004 podle metodiky CRA Fond Scoringu roční vyhodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice. Přinášíme... celý článek

Fondy: jistota je jistota

8. 3. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: jistota je jistota

Půl miliardy v zajištěných fondech, tři sta milionů v peněžním trhu, exodus z dluhopisů. Žádná nová společnost neoznámila prodej fondů přes poštu.

Partners Financial Services