Jak vydělat na finančních trzích II.

Jak vydělat na finančních trzích II.
Okamžitě zastavte ztráty, ale nesahejte na zisky! Úspěch obchodování na finančních trzích závisí právě na dodržování tohoto zlatého pravidla. Chcete na trzích vydělat? Vyvarujte se začátečnických chyb, zde je návod.

Není tajemstvím, že nejúspěšnější obchodníci světa jsou dlouhodobí obchodníci. Krátkodobé obchodování může být také velmi ziskové, nicméně procento úspěšných krátkodobých obchodníků je výrazně nižší, než procento obchodníků, kteří koupí dnes a prodají za pár měsíců, po skončení trendu.

Dlouhodobé obchodování trendů není technicky obtížné a dodržují-li obchodníci kvalitní byznys plán, není důvod, proč by na trzích nemohli zbohatnout. Většina začátečníků, kteří mají teoretické znalosti a pochopí, že dlouhodobé obchodování je tou správnou cestou, však musí čelit ještě jednomu velkému problému. Tím je právě neschopnost dodržovat vlastní obchodní plán a zvláště pak nejdůležitější části - ukončování obchodů.

Umění setrvat i opustit

Vstoupit na trh je pro začátečníka velmi jednoduché, stačí jen zavolat makléři, sepsat smlouvu a už má obchodník peníze v nějakých akciích. Vystoupit z trhu už tak lehké není, protože jakmile má začátečník peníze v trhu, přestane logicky uvažovat. Člověk, který ještě nikdy neobchodoval na burze, má při svých prvních obchodech tendenci okamžitě ukončovat ziskové obchody a naopak držet ztrátové v naději, že tyto ztráty se opět změní v zisky.

Každý obchod musí být řádně promyšlený ještě před vstupem do trhu a obchodník musí vědět, kdy a proč bude tento obchod ukončen. Ukončení obchodu musí být podložené logikou, ne emocemi. Pokud se po vstupu na trh obchod nevyvíjí předpokládaným směrem, okamžitě se uzavře pozice s malou ztrátou. Tato ztráta se pohybuje okolo 2 % - 5 % z celkového kapitálu, nikdy více. Naopak, pokud se trh vyvíjí předpokládaným směrem, obchodníci prostě neukončí pozici dříve, než jim trh řekne.

Kdy trh opustit

Asset Management

Investování a správa peněz je činností náročnou na čas i znalosti. Pokud některou z těchto ingrediencí postrádate, je tu asset management a  jemu věnovaná sekce, v níž se dozvíte nejen, co je to asset management, ale i jak si vybrat dobrého správce vašeho majetku.

Obchodník musí s trhem spolupracovat a přistupovat k němu s absolutní profesionalitou a disciplínou. Začátečníci jednají na trhu lehkomyslně a když jim trh vykáže určitý zisk, bez rozmyslu prodávají. Často tak mají v hlavě určitou částku, za kterou chtějí své akcie prodat. Řekněme třeba, že tato hodnota odpovídá 20 %. Jakmile tedy akcie dosáhnou 20% zhodnocení, obchodník své akcie prodá a je velmi spokojený. Stejná akcie ovšem třeba dosáhne během několika týdnů 200% zhodnocení.

Nikdo na světě neví, o kolik procent ceny akcií vzrostou, nebo klesnou, a není tedy zrovna rozumné prodávat je na předem určených hodnotách. Většina obchodníků se cítí psychicky velmi špatně, když jejich před časem prodané akcie nepřestávají vzrůstat na ceně. Nejlepší řešení je rychle přiznat svou chybu a znovu stejné akcie zakoupit, poučit se z předchozího nezdaru a správným výstupem z trhu si zajistit maximální profit.

Klíčem k ziskovému obchodování je využít každého pozitivního obchodu na maximum, protože pokud si obchodník dává nějaké specifické cenové cíle, v 99 % případů ukončí obchod předčasně. Velkými ziskovými obchody si obchodník smaže občasné ztráty a ty tedy musejí být logicky co nejmenší.

I předčasný výstup je ale někdy zapotřebí

Zvláštním a jediným případem, kdy může obchodník vystoupit předčasně, je po nějaké výjimečně negativní nebo pozitivní zprávě. Výjimečně pozitivní zpráva může být například vynález léku na rakovinu nebo zcela nečekaný nárůst zisku společnosti. Naopak velmi negativní zpráva může být například živelná pohroma nebo teroristický útok.

V těchto situacích se cena akcie může během jednoho dne změnit i o desítky procent. Protože tato období se vyznačují extrémní volatilitou a přehnanými emocemi, chytří obchodníci často volí ukončení obchodu, ať už se jedná o pozitivní, či negativní zprávu. Při pozitivní zprávě mohou prodat část svých akcií, zajistit si tím velký profit a zbytek akcií ponechají ve strmém rostoucím trendu. Jakmile se cena akcií trochu ustálí, mohou v klidu posoudit situaci a v případě pokračujícího růstu zakoupit stejné akcie znovu.

Výdech, nádech, nohy na stůl

Pro profesionální obchodníky je důležité občas "vypnou" a zapomenout na trh. Ideální je to po sérii úspěšných obchodů, kdy obchodník použije část ze svých zisků na zakoupení něčeho, co mu udělá radost. Ať už je to nové auto, rodinné prázdniny, oprava domu nebo cokoliv jiného. Obchodník tímto pomáhá své vlastní psychice. Po návratu k obchodování mu totiž v podvědomí utkví představa, že po tvrdé práci následuje velká odměna. Podvědomě se tak bude snažit o lepší a lepší výsledky, a tím se bude postupně stávat úspěšnějším obchodníkem.

Právě toto je rozdíl mezi úspěšnými a neúspěšnými obchodníky. Ti úspěšní mají přesně stanovené cíle a za splnění každého z nich se odmění. Neúspěšní obchodníci nemají žádné cíle, a tak se nemají za co odměňovat.
Jelikož vůbec nejdůležitější částí profitujícího obchodování je psychologie, prvotním zájmem každého obchodníka by měla být práce na sobě samém. K tomu neodmyslitelně patří striktní dodržování vlastního obchodního plánu za každé situace a používání již zmíněného zlatého pravidla: okamžitě zastavte ztráty, ale nesahejte na zisky.

Autor působí ve společnosti CzechWealth.

Jak jste úspěšní při obchodování na burze vy? Máte za sebou začátečnické chyby, nebo jste se jich nedopustili? Jak se za dobře vykonanou práci odměňujete vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 49 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2004 14:51, P. Coufalová

Je zajímavé jak zde zasvěceně hovoříte. Czech Wealth s.r.o není a nemůže být obchodníkem s cennými papíry a ani Vy ani Vaše firma nejsou registrovaným subjektem dle §45 a zákona o CP. Možná by Vaše čtenáře zajímalo, že porušujete svými prezentacemi mnoho paragrafů zákona o CP.

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2004 9:51, Jirka

Máte pravdu, je to fuška! Je to ale také cesta, jak z mála udělat rychleji dost na to, aby se člověk mohl později věnovat něčemu užitečnému, co by ho bavilo a nemusel se starat o to, co za to dostane. Na Buffettův styl lze přejít i později. Z malých peněz se dost rychle samy velké nestanou. To by bylo jen přilepšení na důchod. Protože se daytradingem neživím, je to pro mne zpestření dne a beru to spíš jako užitečnou a výnosnou hru. Pro někoho je to naopak droga - životní styl.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (49 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Finanční trh, zhodnocení

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak vydělat na finančních trzích I.

10. 3. 2004 | Ludvík Turek

Jak vydělat na finančních trzích I.

Chytří obchodníci vědí, že k pravidelnému vydělávání peněz na finančních trzích jsou nutné tři body: profesionální přístup, zkušenosti a dostatečný kapitál. Poradíme vám, jak na tyto... celý článek

Akcie: evropské burzy na vzestupu

8. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: evropské burzy na vzestupu

Americké burzovní indexy odstartovaly uplynulý týden nadějným růstem, během úterka však přišly téměř o všechny pondělní zisky. Změnu přinesl až čtvrteční růst akcií technologických... celý článek

Akcie: optimismus pro další týden

1. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: optimismus pro další týden

Minulou středu zavládl na amerických burzách mírný optimismus, který ovšem vyprchal po čtvrteční zprávě o poklesu zájmu o zboží dlouhodobé spotřeby. Evropskou hvězdou uplynulého týdne... celý článek

Akcie: evropské burzy na 18měsíčním maximu

23. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: evropské burzy na 18měsíčním maximu

V uplynulém týdnu potěšila investory na amerických akciových trzích například společnost AT & T Wireless, radost naopak neměli z Medco Solutions. Dařilo se evropským burzám, především... celý článek

Akcie: Greenspan ceny vytáhl, ale pak přišel pokles

16. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Greenspan ceny vytáhl, ale pak přišel pokles

Šéf FEDu minulou středu významně přispěl svým pozitivním projevem k růstu cen akcií. Pak ovšem přišly špatné zprávy o vývoji na americkém trhu práce a v maloobchodních službách.

Partners Financial Services