Fondy: všechno padá

Tomáš Prouza | 22. 3. 2004
Fondy: všechno padá
Akciové fondy ukazují červená čísla, lidé pokračují v odchodu z dluhopisů, peníze odtékají také z fondů smíšených. Nebýt ČSOB a zajištěných fondů, nebylo by se z čeho radovat.

Stačí jediný pohled na tabulku prodejů za minulý týden a vidíme, že situace je ještě horší než v uplynulých měsících bývalo zvykem. Už od podzimu jsme si zvykli komentovat útěk z dluhopisových fondů. Nejinak tomu bylo i v minulém týdnu, kdy z českých dluhopisových fondů odešlo 289 milion korun. Plných 171 milionů podle této statistiky připadá na Sporobond (profil, názory), o dalších 66 milionů přišel IKS Dluhopisový (profil, názory). Peníze z dluhopisů stahují i klienti ČSOB – z KBC Renta Czechrenta (profil, názory) odešlo 24 milionů, o polovinu menší odliv zaznamenal ČSOB bond mix (profil, názory).

Poněkud překvapivá je negativní suma mínus 123 milionů u smíšených fondů. Tento odliv mají na svědomí především ISČS Výnosový (profil, názory) s mínus 101 miliony a ISČS Sporomix3 (profil, názory) s mínus 50 miliony.

V ISČS (profil, názory) jako by klientům řekli, že dobré časy končí, protože kromě obvyklých výběrů z dluhopisových fondů si minulý týden klienti naši největší investiční společnosti vybrali i přes deset milionů z Globaltrendu (profil, názory) a přes osm milionů ze Sporotrendu (profil, názory). Tento fond přitom stále vykazuje velmi vysoké zhodnocení, aktuálně přes 55 procent, o dvacet procent více než další v řadě, IKS Balancovaný (profil, názory).

Peníze jsou peníze

Fondy peněžního trhu samozřejmě pokračují ve vysávání téměř všech volných peněz (samozřejmě kromě těch, které přitáhne druhý mocný vysavač, zajištěné fondy ČSOB). Jako obvykle nejvyšší čisté prodeje vykázal Sporoinvest (profil, názory). Minulý týden tento fond získal 328 milionů, zatímco jeho obvyklý souputník, IKS Peněžní trh (profil, názory), tentokráte v první desítce fondů s nejvyššími čistými prodeji chybí, neboť po dlouhé době zde odkupy mírně převýšily prodeje. Třetí velký fond peněžního trhu, KBC MultiCash (profil, názory), si k dobru připsal 112 milionů.

Dařilo se také oběma novým fondům KBC (profil, názory). KBC Světový click+ 8 získal mírně přes 19 milionů a přes pět milionů získal i ČSOB Světového růstu 2. Uvidíme, zdali se podaří ČSOB s novou dvojicí překonat hranici 200 milionů korun či zdali se investoři začnou pomalu přiklánět k méně konzervativním investicím.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak dlouho ještě podle vás poplynou peníze do fondů peněžního trhu? A jak dlouho potrvá obliba zajištěných fondů? Kdy podle vás skončí exodus z dluhopisových fondů?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: z prázdnin do zajištěných kolejí

15. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: z prázdnin do zajištěných kolejí

Prodeje fondů minulý týden citelně zabrzdily. Snad to způsobily prázdniny, snad se lidé chystají na růst cen a zvyšují likvidní rezervy.

Hvězdné války peněžních a smíšených fondů

12. 3. 2004 | Pavel Rudiš

Hvězdné války peněžních a smíšených fondů

Spolu s CRA Rating Agency jsme provedli roční vyhodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice. Víte, jak si v roce 2003 vedly fondy peněžního trhu a fondy smíšené? celý článek

Hvězdné války akciových a dluhopisových fondů

10. 3. 2004 | Pavel Rudiš

Hvězdné války akciových a dluhopisových fondů

Peníze.CZ spolu s CRA Rating Agency provedly počátkem roku 2004 podle metodiky CRA Fond Scoringu roční vyhodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice. Přinášíme... celý článek

Fondy: jistota je jistota

8. 3. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: jistota je jistota

Půl miliardy v zajištěných fondech, tři sta milionů v peněžním trhu, exodus z dluhopisů. Žádná nová společnost neoznámila prodej fondů přes poštu.

Fondy: žádné změny trendů

1. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: žádné změny trendů

Sumy přitékající do některých fondů sice oslňují, ale po započtení čtvrtmiliardy opakovaně prchající z dluhopisových fondů není již situace nijak slavná.

Partners Financial Services