Zhubnou se špeky i daně?

Zhubnou se špeky i daně?
Jsme třetím nejobéznějším státem Evropy. Kila navíc přitom znamenají vyšší náklady pro zaměstnavatele i stát, neboť jsou častou příčinou nemocí a slabšího pracovního výstupu. Bude možné náklady na fitness aktivity odpočítávat z daňového základu?

Chcete na dani z příjmu odvádět méně peněz a přitom ještě zvyšovat produktivitu práce svých zaměstnanců? Pokud by se čeští zákonodárci nechali inspirovat svými americkými protějšky, bylo by to možné…
Americká legislativa se zabývá způsoby, jak čelit epidemii obezity a motivovat Američany ke snižování váhy. Očekává se proto, že mimo jiné budou přijaty nové zákony, které firmám umožní příspěvky na členství zaměstnanců ve fitness klubech nárokovat jako odpočet ze zdanitelného příjmu. Navrhované opatření, které by mělo být součástí chystaného Programu posilování zdraví pracujících, má stimulovat podniky i jejich zaměstnance k vyššímu využití daňových úlev na cvičení a sport.

BMI - Index tělesné hmotnosti

Určuje míru nadváhy nebo obezity, počítá se jako váha člověka v kilogramech dělená druhou mocninou jeho výšky v metrech. Normou je BMI v rozmezí 18,5 - 25, BMI v rozmezí 25 - 30 znamená nadváhu a BMI vyšší než 30 obezitu.
Světová zdravotnická organizace považuje obezitu za závažné chronické onemocnění, které je příčinou celé řady dalších chorob, například vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce a cév, cukrovky, zvýšených hodnot cholesterolu a tuků v krvi. Obezita také významně zkracuje život.

Jak USA tak například Velká Británie v současnosti umožňují, aby příspěvky na cvičení zaměstnanců byly osvobozeny od daně, v případě jde-li o uzavřený sportovní klub. V případě veřejných sportovních center si však zaměstnanci příspěvek standardně daní. Lidé snižující svou váhu si ale nově budou moci odpočítat od daňového základu i náklady na odtučňovací kúry či na operace, jako je zmenšení žaludku. Podle propočtů amerického Centra pro kontrolu nemocí se výše daňových odpisů kvůli obezitě vyšplhá ročně na 75 miliard dolarů. 

Podle statistik patří Američané k nejobéznějším národům na světě, problémům s rostoucí obezitou a ztrátou produktivity způsobené tímto faktorem ale čelí i další ekonomiky – mezi nimi například právě britská ale i česká. Británie tyto ztráty odhaduje na 2 miliardy liber ročně a podle poradenské společnosti KPMG UK je tak průchodné, aby "americké" daňové úlevy začaly být uplatňovány i v "ostrovním království".

Graf uvádí procento populace, jehož BMI přesahuje hodnotu 30 (obézní). Při srovnávání je ovšem nutné odlišit, jakým způsobem byly informace o výšce a váze zjišťovány (zda pouhým dotazem či zda byli respondenti skutečně měřeni a váženi), neboť lidé mají obecnou tendenci uvádět nižší hmotnost a vyšší výšku, BMI je pak v důsledku toho podhodnocen. To je zřejmé z údajů za Německo a Velkou Británii, kde byli oproti ostatním zemím respondenti skutečně měřeni a váženi.

Zdroj: publikace Health in Europe - Results from 1997-2000 surveys

Jak je vidět v grafu, Češi se rovněž potýkají s obezitou a patří v Evropě stabilně mezi nejotylejší národy. Z loňských lékařských šetření vyplývá, že až pětina české dospělé populace je obézní a víc kilogramů, než je zdrávo, má dokonce 66 % mužů a 54 % žen. Trend je navíc stále vzestupný.
Přesto současný český daňový systém ke snižování nadváhy formou sportu nijak nemotivuje. Podle názoru KPMG Česká republika by existující i připravované daňové úlevy v USA a Velké Británii mohly být inspirací i pro nás. Česká ministerstva ale podobný krok nechystají: "Soudobá česká praxe je zcela rozdílná od úvah americké legislativy a ani do budoucna se neuvažuje s její změnou," uvádí například Eva Nováková, mluvčí ministerstva financí.

Špeky dolů, nevýkonný tlouštíku!

Pokud by některá velká firma chtěla pro zaměstnance zřídit uzavřené fitness centrum nebo nějak jinak vybavit pracoviště sportovními pomůckami, musí vše uhradit ze svého čistého zisku. "Příspěvky na cvičení zaměstnanců pak lze poskytovat pouze jako tzv. nepeněžní plnění, které podnik opět hradí ze zisku. Pokud by si však firma mohla tyto položky odečítat ze zdanitelného příjmu, byl by to nepochybně značný stimul pro to, aby věnovala cvičení svých zaměstnanců větší pozornost," uvádí KPMG.

Obezita přitom znamená pro podniky vyšší náklady, neboť obézní pracovníci jsou častěji nemocní a nejsou tak výkonní. Česká legislativa ovšem podnikům s rozvojem fyzických aktivit zaměstnanců nijak pomáhat nehodlá, daňově uznatelné jsou jen výdaje týkající se vzdělání či stravování. "Důvodem této úpravy je skutečnost, že se jedná výhradně o individuální potřeby zaměstnanců, jejichž naplňování je pouze a jenom v pravomoci poplatníka. Z toho vyplývá, že ti, kteří tyto potřeby nemají, resp. nevyužívají dotčená zařízení se nepodílí na úhradě nákladů těch, kteří je naopak mají, resp. zařízení využívají, říká Nováková. "Ministerstvo financí i z tohoto důvodu neuvažuje o možném rozšíření do budoucna. Naopak v rámci posílení daňové spravedlnosti by v budoucnu měly být výrazně redukovány všechny nepovinné položky snižující základ daně tak, aby úhrada fakultativních potřeb byla výhradně závislá na rozhodnutí každého poplatníka – zaměstnance," uzavírá.

Současné daňové odpočty

Poslední březen je "šibeničním" termínem pro podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob i pro samotnou platbu. Víte, jak boj s růžovými formuláři neprohrát a navíc finančně vykrvácet co nejméně. Čtěte!

Víte, na jaké zaměstnanecké výhody a programy motivace ve svém podniku můžete uplatnit daňový odpočet? Dozvíte se zde!
Přestože Češi patří mezi nejobéznější na světě, daňové úlevy pro ně neexistují. Přitom fyzicky zdravá populace šetří přímé náklady na zdravotní péči a navíc zvyšuje produktivitu práce, pozitivní ekonomické důsledky jsou tedy zřejmé. Stejný dopad má fyzicky odolná tělesná schránka i na kvalitu života samotného, vždyť přece "ve zdravém těle zdravý duch". Stojí to za úvahu i našemu zákonodárnému sboru?

Chodili byste cvičit, kdybyste měli "vstupenky" do fitness centra zdarma? Kolik měsíčně za pohybové aktivity utratíte? Vystavěli byste svým zaměstnancům fitness klub, kdyby tyto výdaje byly daňově uznatelné?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2004 14:42, Matilda

Pokud bude ministrovat Škromach, tak to asi neprojde.... :)

+36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Budeme v roce 2050 bohatí?

5. 3. 2004 | Jiří Šedivý

Budeme v roce 2050 bohatí?

Jak by na tom v důsledku demografického vývoje byla Česká republika za 50 let, kdyby zůstaly parametry hospodářské politiky nezměněné? Ukazuje se, že její veřejné finance by byly neudržitelné. celý článek

Odpočítáváme daňový silvestr 2003

2. 3. 2004 | Simona Ely Plischke

Odpočítáváme daňový silvestr 2003

Poslední březen je každoročním "šibeničním" termínem pro podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob i pro samotnou platbu. Poskytneme vám daňové formuláře, pomůžeme daň správně... celý článek

Diety za všechny peníze

26. 10. 2001 | Jitka Wallischová | 1 komentář

Diety za všechny peníze

Napadlo vás někdy, kolik jsou lidé ochotni utratit za to, aby je někdo trápil? Pozor, nemám na mysli žádné perverzní sexuální praktiky, ale docela obyčejné diety.

Kolik stojí zhubnout

26. 10. 2001 | Jitka Wallischová

Partners Financial Services