Cashflow – pojďte si hrát

Cashflow –  pojďte si hrát
Proč získávat znalosti z účetnictví, investic a finančního plánování tradičným způsobem a ne zábavnou formou? Mohl by vás zaujmout nový výukový program, který je na hraní přímo založen, jde o novou stolní hru Cashflow.

Autorem tohoto programu (mimo jiné oceněného jako The Wall Street Journal Bestseller) je Robert T. Kiyosaki, který přišel s novým způsobem finančního vzdělávání dospělých i dětí a který napsal několik knih. Nejznámější z nichž je jistě Bohatý táta, chudý táta (v originále Rich Dad, Poor Dad). Robert Kiyosaki během svého života zjistil, že chudí lidé se svým pohledem nejen na život, ale především na finance velmi odlišují od bohatých. Tato myšlenka může připadat každému samozřejmá, ale Kiyosaki ve svém díle ukazuje, že největší rozdíl je v myšlení, ve finančním myšlení. I když je člověk chudý a má tedy horší startovní podmínky, může být bohatý a dokonce na penězích nezávislý. Záleží pouze na přístupu k financím, základním pravidlům a především na pevné vůli. Robert Kiyosaki ve svých knihách odkazuje na svůj výukový program Cashflow, který má každému jeho uživateli pomoci získat:

· zábavnou formou vazby mezi rozvahou a výsledovkou,
· informace jak vylepšit své cashflow (měsíční tok peněz),
· schopnosti investovat do akcií, nemovitostí, vlastního podnikání,
· schopnost rozlišovat dobré a špatné investice,
· povědomí o tom, že bohatství nezáleží ani tak na příjmu, jako na finanční inteligenci,
· možnost vybřednout z každodenní práce pro peníze (tzv. "Krysího závodu"),
· pochopení, proč většina lidí při zvýšení příjmu zvyšuje své náklady,
· schopnosti reagovat na výkyvy trhu,
· schopnost finančně plánovat,
· schopnosti nalézat příležitosti na trhu.

Rozhodl jsem se tento výukový program vyzkoušet. Cashflow na první pohled připomíná jinou hru, a sice Monopoly. Od té se ale liší hlavně širším dosahem, protože zahrnuje věci, které se vyskytují všude okolo nás (naštěstí už pár let nezáleží, jestli se nacházíte v USA, Německu nebo v Česku). Tento program vás zábavnou formou provede světem, kde je zapotřebí používat rozvahu a výsledovku, mapovat finanční trh a zvažovat různé formy investování (nemovitosti, akcie či vlastní podnikání).

Člověče, nauč se!

Hra je určena nejvýše šesti hráčům a její balení se skládá z několika částí: z herního plánu, českého návodu, barevných figurek krys a sýrů (hráči si jimi označí na herním plánu své přání, kterého chtějí dosáhnout), žetonů, kostek, papírových peněz a ze čtyř druhů karet (malý obchod, velký obchod, příležitosti a trh). Oproti výše zmíněným Monopolům hra Cashflow obsahuje pro každého hráče také rozvahu a výsledovku a majetkové karty hráčů s danými údaji (profese, příjmy, výdaje a úspory).

   

Nejprve jsem pročetl návod, ve kterém jsou nejen popsána pravidla hry, ale také zakresleny jednotlivé herní situace (nákup či prodej akcií, nemovitostí, start podnikání, narození dítěte apod.) a jejich promítnutí do rozvahy a výsledovky. V závěru je také slovníček použitých finančních výrazů pro začátečníky.
Herní plán se skládá ze dvou částí. První částí je tzv. Krysí závod, který představuje běžný život obyvatel, kteří chodí do práce a vydělávají. Každý měsíc mají svůj příjem a své náklady, které je nutné zaplatit. Tato část má podobu kruhu, ze kterého je pouze jedna možnost úniku: získání pasivního příjmu (z nemovitostí, akcií nebo podnikání) většího, než jsou náklady. V takovém případě se hráč přesune do druhé, o hodně větší části herního pole, a sice do tzv. Rychlodráhy, která zobrazuje svět bohatých lidí. Jsou zde velmi lukrativní investice, ke kterým nemají hráči v pohybující se v Krysím závodu přístup. Hra končí, jestliže si jakýkoliv hráč koupí svůj sýr (sen) a nebo když má větší než stanovený měsíční příjem.

Malá hra o velké peníze

Celou hru jsem ukončil za necelé tři hodiny! Určitě si to celé musím zahrát znovu, protože u této hry skutečně platí, že čím více ji hrajete, tím lépe začínáte finančně uvažovat, a tím se Váš herní čas zkracuje. Navíc tyto nově nabyté znalosti můžete hned uplatnit ve svém skutečném životě.

Pokud vás zajímá, jak celá hra probíhala od prvního příjmu, přes výhodné investice až ke splnění životního snu, podívejte se sem.

Autor je ředitelem společnosti, která je distributorem hry Cashflow v ČR.

 

 

Výukový program CASHFLOW®
Distributor pro ČR: společnost Ing. Miroslav Oupic – Česká marketingová řešení 
Cena:
1 780 Kč včetně daně.
Další informace jsou k dispozici na webových stránkách společnosti.

Lze se skutečně něčemu přiučit hraním her nebo je to jen ztráta času? Zapamatujete si lépe důležité věci sdělené zábavnou formou než biflováním z knih? Máte zkušenost s podobnými hrami?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2004 12:49, Jarmila

Teď se dají stáhnout z http://plnehry.idnes.cz/logicke/monopoly.html. Odkaz je plně funkční.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2004 14:56

mám zájem o hraní hry cash flow, nabízíš i hru i místo, jsem z jižní moravy, doufám že nejsi až z aše.

Zobrazit celé vlákno

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kam s výplatou aneb proč živit běžné účty

8. 3. 2004 | Jan Rošťák

Kam s výplatou aneb proč živit běžné účty

Řešíte i vy měsíc co měsíc problém, jak naložit s výdělkem? Zaměstnavatel vám na účet pošle pravidelný obnos peněz a vy ho využijete na pokrytí obvyklých výdajů. Ale kam s tím, co zbude?... celý článek

Podnikatelův slabikář

3. 2. 2004 | Simona Ely Plischke

Podnikatelův slabikář

Hledáte nejlepší podnikatelský účet? Potřebujete peníze a nevíte, kdo nabízí nejlepší podmínky? Nebo novou kancelář a nevyznáte se na trhu hypoték? Odpověď na tyto a spoustu dalších... celý článek

Investovat už lze i na poště

20. 1. 2004 | Kristýna Havligerová

Investovat už lze i na poště

Poštovní spořitelna přišla před několika dny s novinkou, díky níž můžete investovat do podílových fondů i na poště. Zjistili jsme, co všechno její nabídka obsahuje a také vyzkoušeli,... celý článek

Šéfové investiček: Pofrčí akciové fondy

12. 1. 2004 | Simona Ely Plischke

Šéfové investiček: Pofrčí akciové fondy

Představitelé investičních společností pro tento rok předpokládají růst podílu akciových a smíšených fondů, případně fondů zajištěných. V očekávání výraznější konsolidace trhu jsou... celý článek

Partners Financial Services