Fondy: žádné změny trendů

Fondy: žádné změny trendů
Sumy přitékající do některých fondů sice oslňují, ale po započtení čtvrtmiliardy opakovaně prchající z dluhopisových fondů není již situace nijak slavná.

Nejinak proto vypadá i souhrn za uplynulé dva měsíce roku 2004: do fondů UNIS přišlo něco přes 2 miliardy korun a do zahraničních fondů také přes 2 miliardy. Takovým tempem by letos do fondů mělo připlynout 25 až 30 miliard korun. To sice není žádná sláva, ale bezpochyby to není ani špatné a započteme-li ještě půldruhé miliardy korun z dluhopisových fondů, bylo na fondovém dvorečku celkem rušno.

Konzervy vítězí na plné čáře

Vítěz je jasný: ISČS Sporoinvest (profil, názory) sám shrábl téměř polovinu banku, když si polepšil o 2,3 miliardy korun. Sekundovat mu nestačil ani KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) s necelou miliardou a o třídu zpět zůstal IKS peněžní trh (profil, názory) s pouhou půlmiliardou.
ČSOB ovšem dobře boduje v disciplíně zajištěných fondů, kterých jen za letošní dva měsíce prodala za 800 milionů korun (celkem již přes 5 miliard korun). Stále tedy vládne v našich krajích peněžní trh s naivní alternativou zajištěných fondů. Bondy jsou dočasně mrtvé a ještě nejméně letos, asi i napřesrok budou živořit na umělém dýchání kratšího konce výnosové křivky. A jaký že bude letošní výnos dluhopisových fondů? Podle jednoho fix income specialisty je "černá nula" výzvou pro fondmanažery.
Lákavé výnosy na polské i maďarské výnosové křivce mizí jako pára nad měnovým hrncem a šanci na slovenské koruně chce využít ING svým Slovenským fondem peněžního trhu a Slovenským fondem obligací. Zatím je tříměsíční výnos pěkných 1,17 resp. 1,61 %. Ale ani zde ať žádný milovník jistot tu svou nehledá.

S akciemi nevyděláte, dokud je nekoupíte!

Tímto roztomilým heslem oslovila své klienty Investiční společnost České spořitelny. A skutečně, tuzemský kapitálový trh se vyhřívá na plném slunci a páteční zteč nových maxim ještě víc rozbušila srdce těch několika málo našich skutečných investorů. Slzy konzervativní většiny ale nemusí být jen krokodýlí: PX-50 od svého minima ze 17. září roku 2001 již "přidal" neuvěřitelných 140 %!
Koho nevyděsila Al Kajda a investoval 1000 korun, má jich dnes 2400. Jen za poslední dva měsíce vydělal 17 %. Na světě je ovšem v akciích polojasno. Amerika pomalu ztrácí, co napracovala, Evropa je na tom sice lépe, ale… Navíc rychle přibývá analytiků, kteří vidí (další) bublinu a malují po zdech přímo hejna čertů, zejména technologických.

České blue chips táhnou

Minulý týden do našich akciových fondů přišla další stovka milionů, k tomu bychom měli přidat ještě i část z 60 milionů přílivu do profilových mixů ČSOB a z 20 milionů do IKS Balancovaného (profil, názory). Ani ISČS Sporomixy nespí. Zvítězil však jasně ISČS Sporotrend (profil, názory) s téměř 50 čerstvými miliony a ročním výkonem 45 %. Také se z celé poloviny podílí na přílivu do akciových fondů UNIS od začátku letošního roku, když přilákal už přes čtvrt miliardy.
Více než vyrovnaného soupeře má však v ING Českém akciovém fondu (profil, názory, koupit), jehož čisté prodeje za poslední dva měsíce dosáhly 212 milionů korun. Ten navíc pevně třímá trumfové eso: roční výnos po započtení pátečního dopingu zřejmě překročí 60 %!
Pěknou stovkou milionů se od začátku roku může pochlubit jak ISČS Eurotrend (profil, názory), přestože ročním výnosem korigoval k 33 % stejně tak, jako se k podobným hodnotám blíží IKS Balancovaný (profil, názory).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Co myslíte, mají naše akcie již "vyděláno", anebo ještě porostou? 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-99
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 3. 2004 12:36, Honzajs

Právě o víkendu jsem našel vhodný certifikát k shortování amerických dlouhodobých bondů. Jdu do toho.

Zobrazit celé vlákno

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 3. 2004 14:24, Honzajs

a) Nad chudobou brečet nebudu, do jedné pozice totiý investuji max 3-5% portfolia. Takže mne ani případná 100% ztráta u tohoto obchodu nepoloží.

b) Dříve nebo později bude Fed nucen úrokové sazby zvednout - ceny surovin a energií rostou, dolar oslabuje, což prodražuje dovozy, fed tiskne peníze ostošest ... riziko inflace se zvyšuje. A to bude důvodem poklesu ceny amerických bondů, zejména pak těch třicetiletých...

Jstli to nude za měsíc nebo za rok, to mne netrápí.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: týden rekordů a akciové mánie

23. 2. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: týden rekordů a akciové mánie

ISČS hlásí překročení 50 miliard pod správou, ČSOB zase pět miliard v zajištěných fondech. Vše vypadá jako příjemný obrázek - jen kdyby některé firmy neměly problém s marketingem…

Fondy stále čekají na svůj čas

17. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy stále čekají na svůj čas

Loňský nárůst majetku ve fondech přesáhl sice 20 miliard Kč, o nijak úspěšném roce však hovořit nelze. V roce předchozím, tedy 2002, to byl totiž více než dvojnásobek. Rozdíl v tempu... celý článek

Fondy: povstání smíšených

16. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: povstání smíšených

Ani věřit se nechce, ale pohled na týdenní statistiky naznačuje leccos. Vstávají noví smíšení bojovníci? Tak či onak, přesuny investic ve fondech jsou značné.

Fondy: nad akciovými svítá

9. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nad akciovými svítá

I když lidé stále své peníze ukládají převážně na jen mírně modernizované vklady (peněžní trh), zdá se, že části z nich býčí korida přece jen nedá spát.

Návrat akciového býka II.

5. 2. 2004 | Stanislav Volek

Návrat akciového býka II.

V rámci našeho hodnocení výkonnosti akciových trhů za loňský rok se dnes podíváme do západní Evropy. Jak se tedy fondům rozvinutých evropských zemí dařilo?

Partners Financial Services