Fondy: týden rekordů a akciové mánie

Fondy: týden rekordů a akciové mánie
ISČS hlásí překročení 50 miliard pod správou, ČSOB zase pět miliard v zajištěných fondech. Vše vypadá jako příjemný obrázek - jen kdyby některé firmy neměly problém s marketingem…

Milovníci oslav měli minulý týden alespoň dva důvody k radosti. Slavit začala v úterý ISČS (profil, názory), která překonala hranici 50 miliard korun pod správou a do konce týdne podle našich statistik dokázala získat dalších 139 milionů. V pátek slavila ČSOB (profil, názory), která díky úspěšné spolupráci s mateřskou KBC (profil, názory) na zajištěných fondech dokázala do těchto nových produktů získat celkem pět miliard korun. Velmi dobře ČSOB zafungovaly i dva nové zajištěné fondy s odlišnou strukturou: ČSOB Světový Strom 1 (který vedle nové konstrukce zaklikávání nabídl i pětiletý horizont a potenciálně vyšší výnos) a v dolarech (profil, názory) denominovaný ČSOB Světový Click+ USD1. Uvidíme, zdali ČSOB ještě zrychlí loňské tempo dvou zajištěných fondů každé dva měsíce. Nyní si již vyzkoušela i prodej tří zajištěných fondů najednou a zdá se, že to distribuční síť banky bez problémů zvládá. Na konci minulého týdne získal Světový Click+ 6 přes 118 milionů a Světový Strom 1 dokonce o sto milionů víc.

Zajištěné cokoliv?

ČSOB měla velkou výhodu v tom, že z velkých finančních skupin nabízela zajištěné fondy sama (například kvalitně konstruované zajištěné fondy HSBC nemohou v rozsahu distribuce s ČSOB soupeřit). Některé banky přišly místo zajištěných fondů s nabídkou garantovaných dluhopisů. Úspěšně je na trh nedávno nabídla například HVB Bank (profil, názory) a nyní je naleznete například v nabídce České spořitelny (profil, názory).

Česká spořitelna - respektive ISČS - chtěla původně na trh uvést zajištěný fond a podle Petra Zapletala jej doopravdy do konce března nabídne. V mezičase ovšem ČS přišla s nabídkou dluhopisu s kombinovaným výnosem, kterého se ovšem podle našich informací zatím prodalo za pouhých 40 milionů. To je poměrně velké zklamání a naznačuje, že ve skupině České spořitelny stále není jasno, kdy, jak a jaké investiční produkty vedle zavedených fondů ISČS podporovat.

ING: akcie ne! Vlastně ano!

Nejasno ovšem mají i jinde než v České spořitelně. Minulý týden nás kontaktoval člověk, který chtěl investovat na poměrně dlouhé období do akciových fondů ING (profil, názory) a peníze chtěl v hotovosti vložit na účet fondů přímo v ING. Jaké ale bylo klientovo překvapení, když uslyšel následující: "Rozhodně už do akcií neinvestujte a všechno dejte do dluhopisů." Překvapilo nás, že by ING předpovídala propad akciových trhů a proto jsme je požádali o vyjádření.

Reakce ING potvrdila, že tvrzení přepážkové pracovnice nebylo odrazem názoru ING: "Globálně považujeme akciové trhy v současném období za správně oceněné, tj. přibližně odpovídající jejich fundamentálním hodnotám. Po silném růstu v posledních zhruba 12 měsících již nejsou kurzy akcií na atraktivních úrovních jako dříve, přesto mají prostor k dalšímu růstu za předpokladu pozitivního makroekonomického vývoje. Scénář pokračujícího makroekonomického oživení s pozitivním vlivem na kurzy akcií považujeme za velmi pravděpodobný. Z pohledu alokace aktiv doporučujeme nadále nadváženou pozici v akciích oproti dluhopisům," zní oficiální stanovisko ING. A jak ukazuje nárůst investic do akciových fondů, sdílí tento názor mnoho investorů.

Šikovný PIP

Minulý týden přinesl ještě jednu novinku - Šikovnou obálku. Ne, nejde o nějakou modernizovanou formu uplácení státních úředníků pomocí podílových listů, ale o průnik ČP Investu (profil, názory) do sítě České pošty. V polovině ledna se na pobočkách pošty objevil PIP - Poštovní investiční program, tedy možnost investovat do čtveřice profilových fondů ČSOB Konzervativního (profil, názory), Vyváženého (profil, názory), Růstového (profil, názory) a Dynamického (profil, názory). Nabídka se setkala se zájmem investorů, kteří v rámci PIPu za první měsíc investovali 154 milionů korun. (O PIPu si můžete přečíst v článku Investovat už lze i na poště, za přečtení stojí i diskuse u článku)

Na tyto peníze by si rád sáhl i ČP Invest, jehož dosavadní obchodní výsledky zůstaly za očekáváním. Pod trochu podivným názvem Šikovná obálka se skrývá konzervativní mix tří fondů: 50 % ČPI fond peněžního trhu (profil, názory, koupit), 30 % ČPI fond státních dluhopisů (profil, názory, koupit) a 20 % ČPI fond korporátních dluhopisů (profil, názory, koupit). Uvidíme, jak dokáže tato kombinace zaujmout (lépe řečeno jako dokáže ČP Invest motivovat pracovníky pošty, protože půlprocentní vstupní poplatek příliš prostoru nedává a ČPI tak zřejmě bude získávání klientů na poště dotovat z jiných zdrojů).

Minulý týden: akcie in, dluhopisy (hodně) out

Uplynulý týden přilákaly fondy UNISu 215 milionů korun a fondy KBC (profil, názory) 235 milionů. Z fondů ve statistikách UNISu získaly fondy peněžního trhu 367 milionů a akciové fondy rekordních 106 milionů, naopak z dluhopisů odešlo 258 milionů.

Nejvyšší čisté prodeje vykázaly Sporoinvest (profil, názory) s 313 miliony a IKS Peněžní trh (profil, názory) s 53 miliony, následované akciovými fondy. Sporotrend (profil, názory) získal 45 milionů, smíšený fond s velkým podílem akcií IKS Balancovaný (profil, názory) 21 milionů. Přes deset milionů získaly i Eurotrend (profil, názory), ČSOB akciový mix (profil, názory) a ČPI fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit). Investoři nejmasivněji odcházeli ze Sporobondu (profil, názory) s mínus 141 miliony, IKS Dluhopisového (profil, názory) s mínus 56 miliony, Trendbondu (profil, názory), ČSOB bond mixu (profil, názory) a ŽB-obligačního (profil, názory).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak dlouho ještě podle vás poplynou peníze do fondů peněžního trhu? A jak dlouho potrvá obliba zajištěných fondů? Líbí se vám více garantovaný dluhopis nebo zajištěný fond?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy stále čekají na svůj čas

17. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy stále čekají na svůj čas

Loňský nárůst majetku ve fondech přesáhl sice 20 miliard Kč, o nijak úspěšném roce však hovořit nelze. V roce předchozím, tedy 2002, to byl totiž více než dvojnásobek. Rozdíl v tempu... celý článek

Fondy: povstání smíšených

16. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: povstání smíšených

Ani věřit se nechce, ale pohled na týdenní statistiky naznačuje leccos. Vstávají noví smíšení bojovníci? Tak či onak, přesuny investic ve fondech jsou značné.

Fondy: nad akciovými svítá

9. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nad akciovými svítá

I když lidé stále své peníze ukládají převážně na jen mírně modernizované vklady (peněžní trh), zdá se, že části z nich býčí korida přece jen nedá spát.

Návrat akciového býka II.

5. 2. 2004 | Stanislav Volek

Návrat akciového býka II.

V rámci našeho hodnocení výkonnosti akciových trhů za loňský rok se dnes podíváme do západní Evropy. Jak se tedy fondům rozvinutých evropských zemí dařilo?

Fondy: návrat o čtyři roky zpět

2. 2. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: návrat o čtyři roky zpět

Většinu nových peněz si stahuje jeden jediný fond, výkonnost fondů poskakuje nahoru dolů a vše vypadá jako v roce 1999 nebo 2000. Jen ty zajištěné fondy jsou navíc.

Partners Financial Services