Fondy: nad akciovými svítá

Petr Fejtek | 9. 2. 2004 | 1 komentář
Fondy: nad akciovými svítá
I když lidé stále své peníze ukládají převážně na jen mírně modernizované vklady (peněžní trh), zdá se, že části z nich býčí korida přece jen nedá spát.

Z více než půl miliardy týdenních čistých prodejů sice 530 milionů zamířilo opět do fondů peněžního trhu a přes 50 do zajištěných, ale tentokrát více než 100 milionů přinesli ti odvážnější do fondů akciových.
Že součet nevychází? To jen proto, že "navíc" máme skoro 200 milionů korun prchajících z dluhopisových fondů. Právě tyto stovky milionů jistě tvoří vydatný pramen bujení peněžáků. Lidé se stále dívají jen dozadu, absolutně nechápou časovou hodnotu peněz, a tak jdou zvesela prodělávat. Alespoň reálně, protože letos nebude nulová inflace. To je jediná věc, kterou předpokládají správně, ale tam jejich počty končí. Vládne neprůstřelné: "lepší necelá 2 %, než nejistota".

Starý dobrý ISČS Sporoinvest (profil, názory) tak projel třiceti miliardami jako nůž máslem a vydrží-li mu dech, tempem přes 273 milionů týdně pokoří z podzimku čtyřicítku. A lze říci, zaslouženě, protože při pohledu na roční výkonnost jako jediný z kategorie 2 % překonává. Opět mu jen záda sledují KBC MultiCash ČSOB CZK (profil, názory) a IKS peněžní trh (profil, názory) s polovičními prodeji. Naopak pohled na výkonnost dluhopisových fondů jasně napovídá, proč je naši investoři mají za podraz. Kdyby četli Peníze.CZ, byli by z nich pryč už rok a dnes si mohli lebedit ve výnosech desítek procent.

Akcie v rekordech

Skoro není dne, aby nějaký trh nevylepšil mnohaleté maximum. K bájným výšinám jara roku 2000 mají sice ty světové ještě daleko, ale o tuzemských akciích to neplatí. Jsme na 9,5letém výsluní a mráčky se zatím schovávají za kopcem zvaným EU. I pražská burza si výská a např. jen za leden zobchodovala akcie za rekordních 30 miliard korun. Přesto ke korekci dojde – jen nevíme, kdy a jak bude drsná. Pak uvidíme, jací investoři se na nynější roční 20-40% (průměr 27,5 %) výnosy akciových fondů nechali nalákat.

Ročním výnosem 40 % svítí do daleka náš maják ISČS Sporotrend (profil, názory), který tak zaslouženě získal nejen dalších 32 milionů korun, ale spolu s evropským bráškou ISČS Eurotrend (profil, názory) samy zvládly 50milionovou laťku. Poněkud opomíjený ING Český akciový (profil, názory, koupit) bohužel nezveřejňuje týdenní prodeje, byť cca 50% výkonností celý peloton korunových akciových fondů vede právě proto, že více než polovinou investuje do českých akcií. Neměli bychom zapomínat ani na IKS Balancovaný (OFIKSBAL), který je sice zařazen mezi smíšené, ale 30% výkon hovoří sám za sebe.

AKAT+UNIS

To souvisí s našimi klasickými pseudoproblémy několika asociací. I když už si nejdou "po krku", nedokáží ještě unifikovat ani informace. Možná průlom alespoň na poli investičních společností znamenala společná tisková konference UNIS a AKAT s informacemi o výsledcích loňského roku. Pro toho, kdo trochu sleduje trh, žádné překvapení: celkový nárůst majetku ze 130,6 na 151,1 miliard (z toho UNIS 105 mld. s nárůstem jen 5,2 mld, zatímco AKAT 46 mld., ale s nárůstem přes 15 mld. Kč). Tempo růstu je ještě rozdílnější: UNIS jen 5,3 %, zatímco AKAT téměř 50 %.
Je však jasné, že zahraniční fondy "táhne" kombajn ČSOB (profil, názory), zatímco fondy UNIS se musely vyrovnat s únikem 10 miliard institucionálů z dividendových fondů, s průběžným vysycháním fondů z kuponové privatizace i s nemožností prodávat zajištěné fondy.

Ani sláva, ani bída

Celkový nárůst majetku ve fondech tedy vlastně není optických 20,5 miliardy, ale spíše 30 miliard, navíc čistě retailových. To by se již blížilo 25% nárůstu segmentu, což není tak zlé. A že z víc než 150 miliard není ani celých 11 miliard v akciových fondech (necelých 13 mld. včetně fondů fondů), také není překvapivé. Přesto šlo o příliv 4 miliard korun a z hlediska dynamiky byly právě akciové fondy s 59 % meziročního nárůstu nepochybně slibnou kategorií.

Zajímavě se jeví projekt ČSOB, kdy se čtveřice jejích profilových fondů začaly pod názvem PIP (Poštovní investiční program) prodávat na více než 400 specializovaných přepážkách pošt. Jen za necelý první měsíc zde lidé investovali přes 100 milionů korun, i když většinou z pochopitelných důvodů zejména do konzervativního fondu. Podle šéfa ČSOB AM (profil, názory) Josefa Beneše by zde letos chtěli do fondů získat 30 tisíc klientů. Prodej fondů na poště jsme ostatně nedávno otestovali a za přečtení stojí i následující diskuse!

Pomocí poštovní distribuce ČSOB osloví jinou cílovou skupinu, než je standardní bankovní klientela, a proto zde začne nabízet i garantované produkty. Skupina ČSOB chystá i další velmi zajímavý produkt unit link, který tentokrát spojí životní pojištění s garantovaným zajištěním výnosu. Začne se však prodávat až za několik týdnů, proto jen náznak: osmiletá lhůta s minimálně 25% výnosem. Částečné výběry možné a chytlavý název Maximal invest. No nekupte to! Zařazen bude pochopitelně i do Klíčového plánu a jde o krásný pokusný balónek testu osmiletého investičního horizontu (který se příliš neosvědčil WIOF s jejich osmiletými garantovanými dluhopisy). V zemi, kde zítra sice zdaleka neznamená včera, kde ale dopředu vidíme nejdále v týdnech. Podle nejnovějších nápadů ministra financí dokonce bez odečitatelných položek z daňového základu.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že v případě nárůstu obliby akciových fondů je první vlaštovka, anebo jen bílá vrána? A co říkáte ofenzívě ČSOB?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Návrat akciového býka II.

5. 2. 2004 | Stanislav Volek

Návrat akciového býka II.

V rámci našeho hodnocení výkonnosti akciových trhů za loňský rok se dnes podíváme do západní Evropy. Jak se tedy fondům rozvinutých evropských zemí dařilo?

Fondy: návrat o čtyři roky zpět

2. 2. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: návrat o čtyři roky zpět

Většinu nových peněz si stahuje jeden jediný fond, výkonnost fondů poskakuje nahoru dolů a vše vypadá jako v roce 1999 nebo 2000. Jen ty zajištěné fondy jsou navíc.

Fondy: ani rekordy nepomáhají

26. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: ani rekordy nepomáhají

Loňský rok byl pravděpodobně rokem rekordního růstu příjmů i úspor. Naše průměrná domácnost ušetřila asi 30 000 korun. Jen na okraj si uvědomme, že na tutéž domácnost také připadne... celý článek

Jistota nad zlato

22. 1. 2004 | Petr Fejtek

Jistota nad zlato

Zajištěné fondy začínají válcovat trh. Vysvětlení je nasnadě, marketingově sedí na naše konzervativní klienty. Jaké možnosti "garantovaného" investování mají čeští investoři?

Fondy: ve stínu peněžního trhu

19. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: ve stínu peněžního trhu

Po vánočních prázdninách se naši investoři zase pustili do snášení penízků pod střechu kolektivního investování. Na vkladech v bankách nám stále leží ještě skoro 600 miliard korun.... celý článek

Partners Financial Services