Alternativa k termínovaným účtům?

Kateřina Mihelková | 29. 1. 2004
Alternativa k termínovaným účtům?
Na trh přicházejí nové zajištěné fondy. Co pro vás tentokrát HSBC připravila a proč mohou být zajištěné fondy lepší investicí než ukládání cizích měn na termínovaných vkladech?

Nová nabídka zajištěných fondů HSBC je již tradičně složena ze dvou fondů. Jeden je zajištěn jen do výše investice (tedy 100 % vkladu), druhý nabízí zejména konzervativnějším klientům možnost navracení investice plus minimální zhodnocení - jako obvykle je i tato nabídka zajištěných fondů časově omezena. V letošní první tranši je v nabídce již standardní Zajištěný bonusový fond a Zajištěný světový fond.

Zajištěný bonusový fond

Nejnovější zajištěný fond ze série bonusových fondů poskytuje příležitost růstu odvozeného od výkonnosti amerického trhu a současně zajišťuje i minimální zhodnocení pro případ propadu indexu. Minimální výnos je 8 % v amerických dolarech a 10,75 % v britských librách za 4,5 roku (investice musí být držena po celou dobu tranše).

Způsob výpočtu výnosu

Čtyřapůlleté investiční období bude rozděleno na čtyři roční a jedno půlroční období. Každý měsíc bude zaznamenána výkonnost indexu S&P 500 USA (profil, názory). Na konci každého ročního a jednoho půlročního období bude vybrána nejslabší meziměsíční výkonnost indexu, kterou může být nejnižší růst nebo největší oslabení. Takto získaná hodnota se přičte k ročnímu bonusu (8 % $ a 10,75 % £) a výsledný výnos bude uzamčen. Oslabení indexu sníží bonus pro daný rok. Výsledný roční výnos ovšem nemůže být nižší než nula,  což zajišťuje, že již dosažený výnos nemůže být snížen o případný negativní vývoj v následujících letech. Na konci investičního období je celkový výnos tvořen součtem pěti takto získaných uzamčených hodnot výnosů.

 Zajištěný světový fond

Oproti předchozímu fondu nabízí možnost podílet se na růstu čtyř předních světových indexů :

• Velká Británie FT-SE 100 Index (profil, názory)
• USA S&P 500 Index (profil, názory)
• Japonsko Nikkei 225 Index (profil, názory)
• Evropa Dow Jones EURO STOXX 50 Index (profil, názory)
(Informace o těchto indexech a jejich vývoji naleznete v naší sekci, ale také níže v tomto článku.)

Stejně jako předchozí zajištěný fond nabízí i tento kombinaci růstového potenciálu akciových trhů a plného zajištění investovaných peněz. Investovat můžete v amerických dolarech, britských librách nebo eurech. Na rozdíl od prvně zmiňovaného fondu je zde zajištěno "jen" navrácení investovaných peněz, ovšem potenciál růstu je výrazně vyšší.

Způsob výpočtu výnosu

Každý měsíc je zaznamenána průměrná výkonnost indexů. Maximum, které může být každý měsíc započítáno, je:
• 4,45 % v eurech,
• 4,45 % v amerických dolarech
• 6 % v britských librách.

Maximální meziměsíční propad není omezen. Jestliže součet měsíčních růstů a poklesů dosáhne 20 %, bude tato hodnota uzamčena, klient se dále podílí na dalším růstu, pokles pod tuto hranici pro investora neznamená snížení zisku. K následnému uzamčení dojde při dosažení dalších záchytných úrovní 40 %, 60 %, 80 % nebo 100 %. Případný pokles trhu pod poslední záchytnou úroveň již neovlivní uzamčený výnos. Měsíční růsty a poklesy budou sčítány a na konci investičního období investor obdrží vyšší ze dvou variant: uzamčený růst nebo součet měsíčních růstů a poklesů.

Základní parametry fondů

Investice do těchto fondů představuje zajímavou alternativu konzervativního zhodnocování prostředků ve střednědobém horizontu, zejména s ohledem na garance a zajímavý výnosový potenciál.
Připadá vám investice do těchto fondů zajímavá? Zeptejte se nás, jak investovat!

Oba fondy jsou na období 4,5 roku, Zajištěný bonusový fond v dolarech nebo britských librách, Zajištěný světový fond pak navíc i v eurech. Minimální investice je 5 000 dolarů, liber či eur. Nevýhodou těchto fondů pro českého investora je měnové riziko, ovšem investice do těchto fondů je zajímavá zejména pro majitele termínovaných a běžných účtů v cizí měně, kteří toto riziko již podstupují. Fondy postupně určitý výnos "zamykají", a investor o něj tak již nepřijde ani tehdy, kdyby později trhy klesly.

V případě držení fondů po celé období neplatí podílník žádné poplatky. Předčasný výstup z obou fondů lze realizovat dvakrát do měsíce, a to vždy 1. a 3. úterý v měsíci. Tři dny před těmito "obchodními dny" je třeba záměr oznámit na pobočce HSBC. Peníze z realizovaného předčasného výstupu vám pak budou vyplaceny během následujících 7 dnů. Při předčasném výstupu z fondu získá investor zpět aktuální hodnotu čistého obchodního jmění připadající na podílový list, z níž bude stržen prodejně-správní poplatek a výstupní poplatek. Výsledná hodnota pak může, ale nemusí, být pod hodnotou vložené investice. V případě, že by investor realizoval předčasný výstup z fondu do půl roku po vstupu do fondu, výnos z jeho investice by také podléhal zdanění.

Vyznáte se v indexech?

Standard & Poor's 500 (profil, názory) - USA

Jde o akciový index, který představuje asi 70 % celkové tržní kapitalizace amerického akciového trhu. Odborníky je považován za standardní měřítko výkonnosti amerických akcií. Index obsahuje akcie 500 nikoliv největších společností, ale společností, které podle názoru výboru Standard & Poor's nejlépe reprezentují americkou ekonomiku. Index je propočítáván jako vážený podle tržní kapitalizace. Index S&P 500 se již odrazil od svého pětiletého minima z října 2002 a za rok 2003 si připsal více než 19% zhodnocení (k 16. říjnu 2003). Pro zajímavost uvádíme graf s pětiletou výkonností.

další grafy

Nikkei 225 Index (profil, názory- Japonsko

Je cenově vážený, proto je japonskou obdobou Dow Jones Industrial Average. Tvoří jej 225 společností, které jsou do tohoto indexu aktivně vybírány ze skupiny 450 společností s nejvyšší likviditou. Index Nikkei 225 zaznamenal velmi dobrou výkonnost v roce 2003, když vzrostl o 28 % (k 16. říjnu 2003).

další grafy

FTSE 100 Index (profil, názory) - Velká Británie

Financial Times Stock Exchange index zahrnuje 100 společností s nejvyšší tržní kapitalizací, které sídlí ve Velké Británii. Společnosti zahrnuté v indexu FTSE 100 představují asi sedmdesát procent celkového britského akciového trhu.

další grafy

Dow Jones EURO STOXX 50 Index  (profil, názory) – Eurozóna

Akciový index Dow Jones Euro Stoxx 50 zahrnuje akcie padesáti předních společností eurozóny. Ty dohromady tvoří téměř 60 % souhrnné tržní kapitalizace zdejších akciových trhů. Index obsahuje například akcie společností Nokia, Unilever, Siemens, Deutsche Bank, Philips, Allianz, Danone, Ahold nebo Volkswagen. Index je propočítáván jako vážený tržní kapitalizací. Po šesti měsících zisků zaznamenal index Dow Jones EURO STOXX 50 korekci v září 2003. I přesto byla výkonnost indexu v roce 2003 pozitivní a současná volatilita potvrzuje, že se index pohybuje na atraktivních úrovních. Tyto úrovně pak mohou představovat zajímavou investiční příležitost ve středně až dlouhodobém horizontu.


další grafy

Jaké máte zkušenosti se zajištěnými fondy vy? Investovali jste do nich? Kam ukládáte své peníze?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jistota nad zlato

22. 1. 2004 | Petr Fejtek

Jistota nad zlato

Zajištěné fondy začínají válcovat trh. Vysvětlení je nasnadě, marketingově sedí na naše konzervativní klienty. Jaké možnosti "garantovaného" investování mají čeští investoři?

Šéfové investiček: Pofrčí akciové fondy

12. 1. 2004 | Simona Ely Plischke

Šéfové investiček: Pofrčí akciové fondy

Představitelé investičních společností pro tento rok předpokládají růst podílu akciových a smíšených fondů, případně fondů zajištěných. V očekávání výraznější konsolidace trhu jsou... celý článek

Brilantní investice

6. 11. 2003 | Kateřina Mihelková

Brilantní investice

HSBC spustila letošní poslední tranši zajištěných fondů, které jsou vhodné zejména pro opatrné investory, kteří na termínovaných či běžných devizových účtech zbytečně přicházejí o výnosy. celý článek

Partners Financial Services