Fondy: ani rekordy nepomáhají

Petr Fejtek | 26. 1. 2004 | 4 komentáře
Fondy: ani rekordy nepomáhají
Loňský rok byl pravděpodobně rokem rekordního růstu příjmů i úspor. Naše průměrná domácnost ušetřila asi 30 000 korun. Jen na okraj si uvědomme, že na tutéž domácnost také připadne podíl loňského deficitu veřejných rozpočtů ve výši 30 000 korun…

Fondy ovšem loni nijak rekordně nerostly, UNIS se dopočítala přírůstku jen 5 miliard korun, což značí ohromný pokles dynamiky zejména v meziroční srovnání, protože v roce 2002 jejich majetek stoupl o více než polovinu. Celkové bilanci pomohou alespoň fondy zahraničních správců, jejichž údaje se dozvíme asi za týden (očekáváme nárůst až k 20 miliardám korun).
A výhled? Nálada dluhopisů pod psa, situaci zachraňují zajištěné fondy a všemu dominuje velký comeback peněžního trhu. Akcie stále jen na okraji dění.

Vivat Sporoinvest

Na týdenní přílivy více než půl miliardy korun si již pomalu zvykáme, i když opět můžeme diskutovat o tom, zda fond peněžního trhu je vůbec investice. Tak či onak si po stamilionech v předchozím týdnu i minulý týden peněžáky připsaly z celkových čistých prodejů 600 milionů korun opět přes 450 milionů.
O třídu vede ISČS Sporoinvest (profil, názory), který sám zvládl přes 300 milionů a v tomto týdnu dozajista překoná magickou hranici 30 miliard korun. Daleko v pelotonu opět zanechal i KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) s necelou stovkou a IKS peněžní trh (profil, názory) s pouhou padesátkou milionů.

Dluhopisy stále pláčí

Nepochybně se do peněžního trhu pokorně vracejí z dluhopisového výletu naši zklamaní střádalové, kteří naivně čekali 10% zázraky. Odplynulo celkem 130 milionů, a tak si ISČS Sporobond (profil, názory) musel odepsat skoro 60 a IKS dluhopisový (profil, názory) 50 milionů.
Mezi zajištěnými fondy zatím nijak neexceluje tradičně inovovaná dvojice KBC (profil, názory), ale opět v dolarech denominovaný fond ČSOB Světový Click+ USD 1, který získal 92 milionů korun. To potvrzuje, že i v cizích měnách mají zajištěné fondy šanci a svou dvojici tak rozjíždí i HSBC: bonusový fond zaručuje výnos 8 % v dolarech (profil, názory) nebo 10,75 % v librách (profil, názory) plus podíl na vývoji amerických akcií podle indexu S&P 500 (profil, názory) s citlivostí na volatilitu. Zajištěný světový fond pak garantuje hodnotu vstupní investice plus zhodnocení podle růstu světových akcií. Tam ovšem nezamyká časové, ale růstové intervaly a může tak dosáhnout až 240 % v dolarech a eurech nebo dokonce 324 v librách. Protože tyto fondy mají denominaci v různých měnách, jde fakticky ne o dva, ale o pět fondů.
A pro ilustraci našich luhů a hájů: v poslední loňské dvojici zajištěných fondů HSBC celkových 150 milionů korun poskládali lidé průměrnými investicemi 480 000 korun. Jsou mezi nimi zaměstnanci, důchodci, studenti a dokonce i nezaměstnaní. Navíc většinou "cizoměnoví", z korun šla jen asi čtvrtina.

Akcie ještě lákavější

O rekordních 43 % vzrostly loni i naše akcie. Navíc ve čtvrtek prorazily i 9,5leté maximum a sáhly si tak na 690 bodů úrovně podzimu 1994. Jen pamětníci mohou se slzou v oku zavzpomínat na stadium bumbrlíka po umělém kuponovém početí, kdy index PX-50 (profil, názory) začínal na 1000 bodech. Leč zpráva o rekordu na pražské burze se dostala dokonce do nadšeného zpravodajství Novy, za příkladný titul byl předveden Unipetrol (profil, názory) s téměř 100% loňským nárůstem. Připomnělo mi to "smůlu" naší pobočky HSBC, když jeden z našich pop-deníků "proslavil" HSBC čínský akciový fond s také víc než 100% loňským růstem. Od té chvíle drnčí telefonáty našich kampeličkami zocelených lovců procent, kteří by do Číny poslali snad i svůj důchod.

Běžný našinec je ovšem povýtce zatvrzelý buran, takže z průměrných úspor 200 tisíc korun na dospělého občana mu vydělává jen asi tak jedna jediná tisícikoruna. Pouze takový zlomeček má totiž investován v akciových fondech. Ostatní má pochopitelně uložené "bezpečně": na vkladech, v matracích a tak či onak v dluhopisech (nepočítáme-li ovšem 30 000 ve stavebním spoření, protože tam si vlastně jen ve státní podpoře "přerozdělujeme" desetinu státního dluhu).

Přesto se však možná ledy hnuly: 25-40% roční výnos akciových fondů jistě nedá spát mnohým, vstup do EU může zmírnit i maligní bázlivost. Víc než 35% výkonem se může pyšnit náš maják ISČS Sporotrend (profil, názory), který tak zaslouženě získal nejen dalších 25 milionů korun, ale konečně také přeskočil laťku miliardového majetku. Celkový příliv do akciových fondů se tak přiblížil k 80 milionům týdně, což už stojí za zmínku, kdy přes polovinu z toho získaly fondy ISČS (profil, názory). V týdenním fondskóre tak ISČS porazila na body tandem ČSOB-KBC (profil, názory) téměř 3:2 a objem majetku jejích fondů se již blíží 50 miliardám.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jistota nad zlato

22. 1. 2004 | Petr Fejtek

Jistota nad zlato

Zajištěné fondy začínají válcovat trh. Vysvětlení je nasnadě, marketingově sedí na naše konzervativní klienty. Jaké možnosti "garantovaného" investování mají čeští investoři?

Fondy: ve stínu peněžního trhu

19. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: ve stínu peněžního trhu

Po vánočních prázdninách se naši investoři zase pustili do snášení penízků pod střechu kolektivního investování. Na vkladech v bankách nám stále leží ještě skoro 600 miliard korun.... celý článek

Fondy: nejasná zpráva o roce 2003

5. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nejasná zpráva o roce 2003

Jednou větou: nic moc. Naše investiční společnosti jakoby zamrzly. Nic nového nepřinesly, ani změn situace na trzích nevyužily (spíše naopak).

Fondy: vánoční poklid

22. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: vánoční poklid

Před koncem roku se jakoby nic neděje. K všeobecné letargii přispěly také zmatky kolem otevírání fondů a nejistota, jak to vlastně bude. Uspěje vláda v tlaku na soudy?

Fondy: bez peněz pod stromeček nelez

15. 12. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: bez peněz pod stromeček nelez

Týden blížících se Vánoc nevybočil z útlumu posledních týdnů. Lidé z fondů vyzvedli málem půl miliardy korun a nebýt institucionálních 600 milionů, opět by celková bilance propadla... celý článek

Partners Financial Services