Investovat už lze i na poště

Investovat už lze i na poště
Poštovní spořitelna přišla před několika dny s novinkou, díky níž můžete investovat do podílových fondů i na poště. Zjistili jsme, co všechno její nabídka obsahuje a také vyzkoušeli, jak se vlastně investuje na poštovním úřadu.

Novinku ve své produktové nabídce poskytuje Poštovní spořitelna (profil, názory) od začátku ledna. Poštovní investiční program je v tuzemsku první možností investovat do podílových fondů na poště, v mnoha zemích Evropské unie je to však již běžnou praxí.

Zeptali jsme se představitelů banky na to, co jejich nový produkt nabízí a zároveň na vlastní kůži vyzkoušeli, co o něm zaměstnanci Poštovní spořitelny na pobočkách a specializovaných přepážkách vědí a jestli umí poradit "jak na to".

Vyberte si ze čtyř

Jak vypadá investice?
Neutrální alokace standardní rozložení peněžních prostředků mezi akcie (0-80 %), dluhopisy (20-100 %), korunu a cizí měny
Taktické alokace rozložení peněžních prostředků, které zohledňuje výhledy na vývoj trhů

Podkladovými fondy Poštovního investičního programu jsou podílové fondy, které jsou součástí KBC Master SICAV, investiční společnosti zaregistrované podle belgického práva. Jednotlivé fondy jsou navázány na nabídku ČSOB (profil, názory) a mají svoji strategii, která vychází z investičních profilů investorů a z takzvané neutrální a taktické alokace. Na jejich správě se podílí ČSOB Asset Management Praha a KBC AM Brusel.

Jde vlastně o čtyři druhy investičních programů rozdělených podle míry rizika a typu aktiv, které podílové fondy nakupují. Konzervativní program představuje nejméně rizikovou investici, kde jsou peníze investovány tak, aby nedocházelo k výraznějšímu kolísání jejich hodnoty, byť za cenu nižších výnosů. Nejrizikovějším je pak Dynamický program, který využívá takových investičních nástrojů, které mají největší potenciál pro dlouhodobý růst a vyšší zhodnocení, jsou ale často charakteristické značnými krátkodobými výkyvy hodnoty. Mezi těmito dvěma extrémy stojí Vyvážený a Růstový program a to jak z hlediska zhodnocení, tak i rizika jeho kolísání.

Přehled nabízených investičních programů
Konzervativní
program
(profil, názory)
Vyvážený
program
(profil, názory)
Růstový
program
(profil, názory)
Dynamický
program
(profil, názory)
doporučovaný jako investice minimálně na 2 roky doporučovaný minimální investiční horizont jsou 3 roky doporučovaný investiční horizont je minimálně 5 let doporučený investiční horizont je 7 let
měl by v daném investičním horizontu mírně převýšit výnosy z termínovaných vkladů u bank, hodnota investice by se neměla snižovat měl by překonat výnosy z vkladů u bank o několik procent s tím, že investice může mírně kolísat zaměřen na dosažení výnosu podstatně převyšujícího vklady u bank, hodnota investice však může ve střednědobém horizontu klesat pod výchozí hodnotu a s tím je spojeno významné riziko hlavním cílem je co nevyšší zhodnocení, na možné výkyvy cen v průběhu investice není v rozhodující míře brán zřetel
ukládá prostředky do krátkodobých dluhopisů a účtů u bank, malá část může být uložena do celosvětových akcií ukládá prostředky hlavně do střednědobých dluhopisů a částečně do světových akcií prostředky jsou investovány z poloviny do světových akcií a do dluhopisů většina prostředků je uložena ve světových akciích a část peněz je investována do dluhopisů, která částečně tlumí výkyvy celého portfolia
Zdroj dat: ČSOB

 

Podle slov zástupců banky je zatím těžké odhadnout, o který z programů je největší zájem, protože produkt teprve startuje. Přesto však lze říci, že mírně vítězí Konzervativní program. Pokud jde o počty klientů, jsou jich prý řádově stovky každý den.

Pro koho, kde a za kolik?

Poštovní investiční program je určen všem lidem, kteří mají jednorázové nebo pravidelné úspory, které mohou středně a dlouhodoběji zhodnocovat. K první investici je třeba 5 000 Kč, poté může klient přidávat pravidelně i libovolně od 500 Kč. K zařízení je třeba pouze občanský průkaz. Věk klienta není rozhodující, ale podle zástupců finanční instituce často ovlivňuje investiční profil investora.

Banka bude o investici informovat
Stavový výpis informace o tom, jak je na tom investice, je klientovi zasílán pravidelně jednou za čtvrt roku
Změnový výpis klient ho obdrží vždy po připsání nových podílových listů (neboli po nákupu či prodeji cenných papírů)

Produkt se prodává na 7 regionálních pobočkách Poštovní spořitelny a na 400 specializovaných přepážkách pošt. To znamená, že na poště nemusíte čekat u standardního okénka pošty, kde můžete pouze vkládat a vybírat, ale vše vyřídíte na místě, které je určeno pro složitější operace jako je právě zřízení Poštovního investičního programu.

Z programu lze kdykoliv bez jakékoliv sankce vložené prostředky znovu vybírat, to znamená prodat investici, a to bez ohledu na zvolenou délku investičního horizontu. Přesto bankovní ústav doporučuje vybírat nejprve za 6 měsíců, po uplynutí půl roku totiž nemusí klient z výnosů odvádět daň, zatímco při dřívějším výběru musí. Jediné poplatky spojené s touto investicí, jsou tedy ty vstupní, které se pohybují od 1 do 1,5 %.
A jak může klient svoji investici sledovat? Poštovní spořitelna zasílá zdarma dva typy výpisů – čtvrtletní stavový a nepravidelný změnový.

A jaká je realita?

Jak už jsme avizovali, vydali jsme se na poštovní přepážky Poštovní spořitelny a snažili se zjistit, co o Poštovním investičním programu ví pracovníci finanční instituce. Vyzkoušeli jsme větší poštu v centru a jednu menší na okraji Prahy. V obou případech jsem dostali stejné informace. Navíc opravdu platí to, že klient nemusí stát dlouhou frontu u obyčejné poštovní přepážky, kde může na účet Poštovní spořitelny pouze vkládat a výbírat hotovost, ale může využít služeb specializovaného místa. Stalo se nám, že před námi bylo na řadě několik klientů, ale ani na jedné z pošt jsme nečekali déle než deset minut.

Výkonnost fondů
KBC MF ČSOB Konzervativní fond 2,88 %
KBC MF ČSOB Vyvážený fond 4,79 %
KBC MF ČSOB Růstový fond 6,25 %
KBC MF ČSOB Dynamický fond 8,31 %
Poznámka: Data k 8.1. 2004
Zaměstnankyně nám vysvětlily, že je nyní výhodnější investovat do cenných papírů, které jsou výnosnější než například termínované vklady. Navíc u těch nelze peněžní prostředky kdykoliv vybírat bez finančního postihu.

Dále nám přiblížily každý ze čtyř programů, podmínky za kterých si je lze koupit a doporučily dobu investice minimálně půl roku kvůli osvobození od platby daní. Přímo jsme si mohli prohlédnout jednotlivé formuláře pro získání programu, pro další vkládání peněžních prostředků i pro jejich výběr.

I na otázku, jak klient pozná, který ze čtyř programů je pro něj ten pravý, jsme částečnou odpověď získali. Ne že by se nás pracovnice ptaly na naše možnosti a podle nich nám poradily, daly nám ale takzvaný "Dotazník – Investiční profil", po jehož vyplnění by měl mít každý jasno, co si zvolit. Tento dotazník lze najít i na internetových stránkách Poštovní spořitelny společně se všemi informacemi o novém produktu.

Po kliknutí se zobrazí velký obrázek

Rizikový profil si můžete otestovat i u nás.

Co si o podobném investování myslíte vy? Šli byste nakoupit podílové fondy na poštu? Máte už zkušenosti s podílovými fondy? 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 39 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 1. 2004 18:50, Harpagon

Já si zase cením Vašeho snažení v ARIZu. Ale zdá se mi, že jste se ještě neodkutálel dost daleko od rodného stromu (KCP). Hned je Vám jasné, že za to může obchodník s cennými papíry. ZCP nerozlišuje mezi matadorem a začátečníkem. Já si myslím, že jsme narazili na mezeru v zákoně (vazba mezi obchodníkem s CP a zprostředkovatelem). Jak to funguje v jiných případech? Jak víte, co Poštovní spořitelna Poště předala nebo nepředala a jak vypadá smlouva mezi nimi? Já bych byl opatrnější. Bude jen dobře, když se tento problém vyřeší v novém zákoně. Na vyhlášky KCP mám svůj názor ...

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 1. 2004 9:29, NED

Myslím si, že pošta by se měla především snažit o to, aby fungovaly její základní služby. Vysvětlení principu investování do podílových fondů a výběr vhodného fondu dle "potřeb" klienta je otázkou minimálně jedno až dvouhodinového rozhovoru. Chtěl bych za takovým člověkem stát na poště.... Pokud si někdo bude kupovat fondy na poště, asi příliš zkušeným investorem nebude, proto jej lituji co se dozví od fundovaných přepážkových pracovnic. Česká pošta sice registraci KCP má, ale tým vyškolených odborníků?? Vždyť i v bankách je to povětšinou děs a hrůza. Pravdou je, že si to pošta trošku zjednodušila "investičními programy", ale pořád je to složitější než razítkovat obálky. Nesouhlasím také s názorem v této diskuzi, že fondy jsou jednodušší produkt než životky. Pokud to ovšem není ve stylu, já jsem pojišťovák, ale můžu Vám nabídnout klidně i investici do 4 fondů! Pojistky jsou u většiny pojišťoven konstruovány podobně a smozřejmě je nutné je "doladit" dle potřeb a přání klienta. Na to však stačí pár školeníček na jednotlivé typy pojistek. Fondů jsou však stovky a chce-li je někdo nabízet trošku zasvěceněji, musí denně sledovat vývoj na kapitálových trzích po celém světě.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (39 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: ve stínu peněžního trhu

19. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: ve stínu peněžního trhu

Po vánočních prázdninách se naši investoři zase pustili do snášení penízků pod střechu kolektivního investování. Na vkladech v bankách nám stále leží ještě skoro 600 miliard korun.... celý článek

Šéfové investiček: Pofrčí akciové fondy

12. 1. 2004 | Simona Ely Plischke

Šéfové investiček: Pofrčí akciové fondy

Představitelé investičních společností pro tento rok předpokládají růst podílu akciových a smíšených fondů, případně fondů zajištěných. V očekávání výraznější konsolidace trhu jsou... celý článek

Fondy: nejasná zpráva o roce 2003

5. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nejasná zpráva o roce 2003

Jednou větou: nic moc. Naše investiční společnosti jakoby zamrzly. Nic nového nepřinesly, ani změn situace na trzích nevyužily (spíše naopak).

Co nás v roce 2004 čeká a nemine I.

5. 1. 2004 | redakce Peníze.CZ

Co nás v roce 2004 čeká a nemine I.

Co můžeme a musíme očekávat v nadcházejících dvanácti měsících? Zaměřili jsme se na různé oblasti týkající se osobních financí a snažili se připravit přehled toho nejdůležitějšího,... celý článek

Partners Financial Services