Šéfové investiček: Pofrčí akciové fondy

Šéfové investiček: Pofrčí akciové fondy
Představitelé investičních společností pro tento rok předpokládají růst podílu akciových a smíšených fondů, případně fondů zajištěných. V očekávání výraznější konsolidace trhu jsou nejednotní, počet nabízených fondů ale podle vyjádření většiny vzroste.

Co si na nás připravil letošní rok v oblasti investování, jste si mohli přečíst v článku Co nás v roce 2004 čeká a nemine I. Co si od nadcházejících 12 měsíců slibují vedoucí manažeři tuzemských investičních společností jsme pro vás zjišťovali pomocí naší každoroční ankety. Letos jsme jim položili tyto otázky:

1. Jak rychlý růst majetku pod správou v roce 2004 očekáváte a jak se příliv peněz rozloží mezi jednotlivé typy fondů?
2. Dojde k výraznější konsolidaci trhu, ať už z pohledu počtu nabízených fondů nebo z pohledu počtu významnějších hráčů?

Josef Beneš, ČSOB Investiční společnost (profil, názory)

1. Myslíme si, že by trh investic soukromých osob ve fondech měl i nadále růst - celkově by to mohlo být o 15 – 20 % (nenastane-li nějaká výrazná negativní událost, kterou neočekáváme). Chování investorů je nejvíce ovlivněno (bohužel) minulou výkonností fondů. Proto očekáváme, že příliv do dluhopisových fondů nebude významný a může dojít i k celkovému odlivu. Částečně je mohou nahradit přílivy prostředků do fondů akciových (byť ne v takové míře, jakou se dluhopisové fondy prodávaly v minulosti) nebo smíšených, které akcie také obsahují. Další část pomyslného koláče zaujmou zajištěné fondy, jejichž výnos je také založen na růstu trhu akcií. Náš odhad je 55 % peněžní trhy, 5 % dluhopisy, 10 % akcie, 15 % smíšené strategie a 15 % zajištěné fondy (v čistých prodejích).

2. Z hlediska počtu nabízených fondů očekáváme spíše nárůst - na trh jsou uváděny nové strategie (např. zajištěné fondy). Ke slučování fondů může dojít spíš v kategorii fondů pocházejících z privatizace. Z hlediska počtu "hráčů" očekáváme konsolidaci - jedním z impulsů je konsolidace finančních skupin, vyloučit nelze ani odchod některých hráčů z trhu.

 
Petr Zapletal, Investiční společnost České spořitelny (profil, názory)

1. Můj velmi hrubý odhad pro příští rok je růst majetku ve všech fondech o 25 % (bez rozdílu toho zda jsou založeny v Čechách nebo jde o zahraniční fondy). Přesnost takového odhadu na jeden rok je ale opravdu nízká, je příliš mnoho faktorů, které mohou tento vývoj krátkodobě ovlivnit. Čím jsem si ale jist daleko více, je růst podílu akciových a smíšených fondů, případně zajištěných fondů. Hlavní důvody jsou dva: výkonnost těchto fondů v poslední době je více než zajímavá a mnoho investorů již získalo zkušenost s konzervativnějšími fondy a je připraveno rozložit své investice do dalších fondů.

2. Počet nabízených fondů určitě poroste, ať už půjde o nové typy fondů nebo o nabídku fondů u nás již zastoupených. Konsolidace velkých správců a distributorů už velmi pokročila a velké změny asi čekat nemůžeme, spíše růst majetku ve fondech a vstup do Evropské unie přiláká správce, kteří rozšíří nabídku na trhu.


Michal Maďar, ČP Invest (profil, názory)

1. V roce 2004 očekává investiční společnost ČP Invest radikální zlepšení prodejů podílových fondů oproti letům 2002 a 2003, a to s ohledem na etablování společnosti na trhu (historie fondů) a spuštění nových distribučních kanálů. Očekáváme, že se zvýší zastoupení akciových fondů v prodejích na úkor fondů dluhopisových.

2. Věříme, že dojde ke konsolidaci trhu z hlediska počtu investičních společností, která již započala v letošním roce. A to především v bankovních skupinách, kde v tuto chvíli působí více investičních společností, s tím ruku v ruce může přijít i slučování některých fondů. Zároveň však očekáváme, že s platností nového zákona o kolektivním investování se na trhu objeví některý nový typ fondu, např. nemovitostní.


Jiří Brabec, ŽB Trust (profil, názory)

1. Růst majetku bude silně diferencovaný dle typů fondů. V naší společnosti počítáme s nárůstem v řádech desítek procent u akciového fondu a fondů smíšených, jen mírný růst u fondu peněžního trhu a stagnaci nebo mírný růst o fondu obligačního.

2. Pokud jde o konsolidaci trhu z pohledu počtu fondů a počtu investičních společností (fondy a společnosti založené dle českého práva), myslím, že hlavní změny proběhly již v minulosti. Neočekávám tudíž velké změny v počtu fondů (= mírný růst), ani počtu investičních společností (=beze změny, nebo zánik či fúze jedné až dvou malých). 

 
Vít Vařeka, Akro (profil, názory)

1. V roce 2004 neočekáváme výrazný nárůst majetku pod správou, možnosti pro růst, které pro kolektivní investování přinese nový zákon s pravděpodobnou platností od 1. 5. 2004, se projeví spíše až v roce 2005.

2. Trh v ČR je již je do značné míry konsolidován, velké změny v počtu investičních společností nelze očekávat. Nabídka fondů se rozšíří ve druhém pololetí roku 2004 v souvislosti s možnostmi, které přinese nová legislativa.


 



Poznámka: Odpovědi od představitelů společnosti IKS Komerční banky (profil, názory) se nám do uzávěrky článku nepodařilo získat.

Jak byste na položené otázky odpověděli vy? Co si myslíte o odpovědích kapitánů fondového průmyslu? A jak hodnotíte jejich loňské odpovědi? Kdo je podle vás nejvěcnější, z kterých odpovědí jste se naopak dozvěděli nejméně?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-80
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lídři stavebních spořitelen: Náš produkt bude výhodný

7. 1. 2004 | Jiří Šedivý

Lídři stavebních spořitelen: Náš produkt bude výhodný

Rapidní pokles zájmu o nové smlouvy stavebního spoření očekávají v tomto roce všichni, není tomu jinak ani v případě šéfů stavebních spořitelen. Ti přesto rok 2004 nevidí nijak tragicky,... celý článek

Co nás v roce 2004 čeká a nemine II.

6. 1. 2004 | redakce Peníze.CZ

Co nás v roce 2004 čeká a nemine II.

Dnes jsme pro vás připravili pokračování přehledu nejdůležitějších změn v oblastech, které v novém roce ovlivní finanční situaci nás všech.

Nový rok s novými daněmi

6. 1. 2004 | Tereza Košťáková | 1 komentář

Nový rok s novými daněmi

Nový rok s sebou už tradičně přináší kromě jiného i změny v daňové oblasti. Co nového si pro nás letos připravil stát u daně z přidané hodnoty, daně z příjmu, spotřební daně a majetkových... celý článek

Co nás v roce 2004 čeká a nemine I.

5. 1. 2004 | redakce Peníze.CZ

Co nás v roce 2004 čeká a nemine I.

Co můžeme a musíme očekávat v nadcházejících dvanácti měsících? Zaměřili jsme se na různé oblasti týkající se osobních financí a snažili se připravit přehled toho nejdůležitějšího,... celý článek

Test infolinek: investiční strategie on-line

30. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Test infolinek: investiční strategie on-line

Testovali jsme, jak si poradí investiční společnosti s jednoduchým e-mailem. Přístup a ochotu jsme hodnotili včera, ale jak dobrou strategii nám jednotlivé firmy vlastně poradily?

Partners Financial Services