Fondy: nejasná zpráva o roce 2003

Petr Fejtek | 5. 1. 2004
Fondy: nejasná zpráva o roce 2003
Jednou větou: nic moc. Naše investiční společnosti jakoby zamrzly. Nic nového nepřinesly, ani změn situace na trzích nevyužily (spíše naopak).

Výsledkem je ve statistice UNIS celoroční příliv chaboučkých a necelých 6 miliard korun a odečteme-li nově otevřený fond Bohatství, bilance se smrskne na 4 miliardy. To není výsledek, to je ostuda. Faktem je, že ubyly institucionální miliardy, takže retailoví investoři ve skutečnosti do fondů přinesli kolem 10 miliard korun. I to je však bída a smutek. Pozici lídra trhu sice udržela ISČS (profil, názory) s přehledem, ale jen setrvačností. IKS KB (profil, názory) se doslova ztrácí z očí a ŽB Trust (profil, názory) se hledal v nové pioneerské struktuře (profil, názory) finanční skupiny UniCredito. Štafetu pokroku tak převzaly zahraniční investiční společnosti.
Štikou v zatuchlém rybníce se jednoznačně stala ČSOB (profil, názory), která střípky zděděných fondíků zformovala do svého nového šiku vlajkové lodi KBC (profil, názory). Vyvinula bezpečné zajištěné fondy, které si rychle získaly oblibu tuzemských opatrných pasažérů kolektivní plavby v investování a stevardi jim srozumitelně pomohou s vhodným výběrem z poradenského jídelníčku Klíčového plánu.

Fond či průšvih roku?

Favoritem na oba tituly je nepochybně ISČS Sporobond (profil, názory). Získal sám téměř 5 miliard korun, ale přitom koncem léta to bylo dokonce 6 miliard. Za celou dobu však manažeři ani marketing nedokázali připravit fond, prodejce ani klientelu na nevyhnutelné změny dluhopisového trhu. Podzimní roční pokles výkonnosti ke 2 % tak způsobil masový útěk znejistělých a roztrpčených klientů.
Přímo výprask pak inkasoval další oblíbenec ISČS Trendbond (profil, názory), který sice nalákal téměř miliardu korun, ale roční ztrátu 5 % si klienti jistě za rámeček nedají. Měnové riziko (zejména polského zlotého) ukázalo ostré zoubky. Jinak za ostudnou dluhopisovou zmínku stojí snad již jen IKS Dluhopisový (profil, názory), který získal miliardu ovšem také jen za cenu půlprocentní ztráty klientů.
Poněkud překvapivě se našim střádalům přejedla i peněžní dieta. IKS Peněžního trhu (profil, názory) zde získal 2,5 miliardy a ISČS Sporoinvest (profil, názory) jen necelé 2 miliardy.

Rok akcionářů

Americké trhy vzrostly na standardních indexech (profil, názory) o 25 %, v technologiích (profil, názory) o 50 %. I Evropa posílila adekvátně (po silnějších propadech) o více než třetinu. Tuzemské akcie doslova zářily – přestože i předloni již vzrostly o velmi hezkých 17 %, přidaly dalších krásných 43 % (v dolarovém přepočtu dokonce úžasných 65 %). Jestliže nás za rok 2002 vyhodnotil The Economist jako nejlepší investici na světě, nemáme k tomu daleko ani za rok loňský.

Není tedy překvapením, že výkonností obsadily všech 10 příček pomyslné ziskové hitparády právě akciové fondy. Obecně na výkonnost našeho trhu zdaleka nedosáhly ani ty pragocentrické, ale ze známých důvodů povinné diverzifikace. Můžeme jen závistivě pošilhávat po indexových certifikátech, dokonce si dovolím novoroční proroctví: bez nich, bez ETF a bez derivátů se náš retailový investiční trh ze současné stagnace nepohne. Mezi našimi fondy zvítězil ING Český akciový (profil, názory, koupit) vynikajícími 39 %, který tak o třídu porazil ISČS Sporotrend (profil, názory) i Conseq akciový (profil, názory) s pouhými 24 %. Pod svými možnostmi a předpoklady zůstal jistě také ČPI nové ekonomiky (profil, názory, koupit) s výnosem jen 22 %. Víc než slušný počin předvedl s 19 % IKS Balancovaný (profil, názory) a ani 15 % Živnobanky akciového (profil, názory) není úplně k zahození. Kompletní přehled uvidíte…zde.

Málo odvahy

Jenže hledání skutečného investora u nás připomíná proslulou jehlu v kupce sena. Nárůst investic v akciových fondech o 1,5 miliardy korun je tedy vlastně úspěch, i když číslo je chudičké. Poněkud překvapivě v objemu zvítězil ČPI globálních značek (profil, názory, koupit) s půlmiliardou (ale zřejmě nejen od retailových klientů), kdežto ISČS Sporotrend (profil, názory) získal necelých 400 milionů a něco přes 100 milionů dodaly ISČS Eurotrend (profil, názory) a FF Globaltrend (profil, názory). Na údaje zahraničních fondů si musíme ještě chvíli počkat, jejich asociace AKAT celkové statistiky počítá se značným zpožděním. Jestliže jsme rok začínali s víc než 130 miliardami ve fondech a v pololetí dosáhli pěkných 152 miliard, podzim úrodu nepřinesl a tandem ČSOB-KBC často jen stihl vyrovnávat úbytky domácích správců. Dosáhne-li tedy konečný součet 157 miliard, půjde s 20% nárůstem přece jen o relativní úspěch.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: vánoční poklid

22. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: vánoční poklid

Před koncem roku se jakoby nic neděje. K všeobecné letargii přispěly také zmatky kolem otevírání fondů a nejistota, jak to vlastně bude. Uspěje vláda v tlaku na soudy?

Fondy: bez peněz pod stromeček nelez

15. 12. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: bez peněz pod stromeček nelez

Týden blížících se Vánoc nevybočil z útlumu posledních týdnů. Lidé z fondů vyzvedli málem půl miliardy korun a nebýt institucionálních 600 milionů, opět by celková bilance propadla... celý článek

Fondy: Mikuláš vybral pokladničky

8. 12. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: Mikuláš vybral pokladničky

V supermarketech jsou Vánoce již snad dva měsíce, přímo hejna Mikulášů se po Praze rojila v pátek. Fondům však nikdo nenaděloval – většina lidí má zkrátka právě opačné starosti, než... celý článek

Fondy: jsme lepší než Amerika?

1. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: jsme lepší než Amerika?

Poslední dobou Amerikou otřásají skandály okolo podvodného jednání investičních společností a investoři z podezřelých firem vybírají své peníze. O co vlastně jde?

Fondy: sázka na jistotu

24. 11. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: sázka na jistotu

Po několika týdnech poklesu dluhopisových fondů začaly minulý týden pro změnu padat fondy akciové. Stále více investorů proto své peníze přesouvá do garantovaných fondů.

Partners Financial Services